Vi upptäcker Universeum – underbart, utvecklande och undervisande

En regnig sommardag i juni begav vi oss till Universeum. Universeum är ett vetenskapscentrum som ligger  vid Korsvägen i centrala Göteborg. Den här regniga dagen var det många som passade på att besöka museet. Vi har tidigare varit på Universeum och om man föredrar litet mindre folk så kan vi rekommendera att åka dit en vardag eller dagar då solen är framme. Väl framme möttes vi av trevlig personal som tog emot och berättade om de olika avdelningarna. I entrén fanns skåp att lägga tillbehör i och ett flertal toaletter. På Universeum finns även café, restaurang och en spännande shop som tilltalar små som stora. För de allra yngsta barnen finns även ett spännande lekrum på nedersta planet; perfekt när barnen får spring i benen och vill leka loss mellan alla aktiviteter.

Vi upptäcker Universeum – underbart, utvecklande och undervisande

Humans –  Vår fantastiska kropp

Vi började med att besöka avdelningen Humans. Där kunde man upptäcka den mänskliga kroppen genom att prova på experiment och fysiska utmaningar. Vi startade vår färd genom att gå in i en tunnel utformad som en mun där födan går in och avslutade turen ut genom rektum där födan kommer ut till barnens stora förtjusning. Genom upptäcktsfärden fanns ”prova på stationer” där stationerna symboliserade olika organ i vår kropp. Mycket kul och lärorikt sammanfattade barnen Humans och fann denna avdelning fascinerande. Det som fick barnen att skratta till litet extra var att genom animationer få se och få förklarat för sig hur en bajskorv blir till.

universeum-göteborg-familj-2

Vincent och Céline bestämde sedan att familjen skulle gå upp en våning till utställningen Mathrix som visade på hur matematiken finns överallt omkring oss i vår omvärld och i vår vardag. Barnen upplevde att stationen med AI eller Artificiell intelligens var den mest spännande av alla. Vår 4-åriga dotter hade inte riktigt koll på vad de olika stationerna innebar och for snabbt igenom varje station. Medan Vincent fascinerades av de olika stationerna och hur matematiken finns runt omkring oss  i vår vardag. Det var extra spännande att förvandlas till egna animerade versioner på AI-skärmar som kunde förvandla en både till nyfödd och gammal. Extra kul var det när skärmen även skulle ange hur gammal man såg ut. Gissa om mamman i familjen blev glad då skärmen visade att hon såg betydligt yngre ut än pappan!

Planetariet – Ut på tur i rymden

På samma våning som Mathrix fanns även utställningen om rymden. Där kunde man lära sig om planeter och vårt universum. Här fick barnen lära sig om jorden, månen, grannplaneterna, vårt solsystems uppbyggnad och rymdfart. Man fick även lära sig saker som ”Hur ser en månlandare ut?”, ”Hur går man på toaletten i en rymdfarkost?” Genom digitala visningar och eget experimenterande på de 40-tal olika stationerna fick barnen bilda sig en egen uppfattning om hur stort vårt universum faktiskt är.

Med förtjusning satt dottern klistrad framför en visning av en raketuppskjutning till rymden medan sonen älskade att skapa egna filmer där han ”studsade omkring på månen”. För att riktigt greppa hur stort och komplext vårt universum faktiskt är skulle vi ha behövt stanna en heldag enbart på den här avdelningen. Vincent undrade om vi faktiskt är ensamma i Universum eller om det bor rymdvarelser på Mars. Céline skrockade att hon faktiskt hade sett en raketuppskjutning på riktigt och det var vi tvungna att tro på att hon hade sett fastän allt var illustrerat digitalt.

Eftersom besöksantalet var högt och de lediga tiderna var för få var vi tvungna att avstå laboratoriet där man kunde göra egna experiment tillsammans med personal. Men från utsidan såg det väldigt professionellt ut och vi sade att vi skulle pröva på detta under nästa besök.

Vildmarken – Vår vackra svenska natur

I juni öppnade denna avdelning där vi fick möta den tempererade klimatzonen med omväxlande landskap. Vi fick ta del av växter och natur som klarar våra fyra årstider. Vi upplevde denna avdelning som vacker och välgjord. Att känna igen vår vildmark och förankra en mer djupare kunskap om den. Barnen kunde också relatera till avdelningen och tyckte det var spännande att titta på fiskarna i vårt hav och även hur bin bor. Något de fastnade särskilt för var hur det såg ut under våra bryggor, hur nedskräpat vårt hav är och att skräp ligger avdumpat på havets botten. En tankeställare som ledde till diskussion om hur viktigt det är att ta hand om vårt land och hav så att jorden ska må bra. En väldigt fin diskussion som väcktes bara genom att barnen kunde gestalta vad som kunde finnas i ett akvarium. Vi tyckte verkligen om den här avdelningen då den kändes välgjord med mycket fakta och fina planteringar. Även här fanns flera utforskningsområden för barnen.

Reptilariet – Bland ormar och kräldjur

Innan själva akvariet började fanns en hörna med både ödlor och ormar. Hela familjen fascinerades av de olika reptiler som finns på vår planet. Skallerormar, kungskobra, boaormar, inlandstaipaner låg och värmde sig på andra sidan glasväggarna. Bara tanken att ett bett av dem kan döda en människa ingav respekt. Alla i familjen provade på att utmana en digital kobra, vilket slutade med att ingen hann reagera och komma undan och alla blev bitna. Vilken tur att det inte var på riktigt var den spontana tanken som slog oss alla.

Akvariet – En fantastisk undervattensvärld

Om vi inte var på topp innan gissa om fascinationen var på topp då vi kom fram till nästa stopp på vår upptäcktsfärd. Akvariet var gigantiskt med flera hundra olika fiskarter. Inuti detta megaakvarium fanns allt från de gulligaste och färggladaste småfiskarna till stora revhajar och rockor. Akvariet hade en egen panoramatunnel, där känslan av att befinna sig under vattenytan och inne i fiskarnas värld uppstod.

universeum-göteborg-familj-38

På akvariet fastnade familjen ett tag och vi tog in och beundrade hur vackert och mångsidigt djurlivet är under vattenytan. Alla i familjen älskade upplevelsen att få gå omkring och observera alla djur och vi lät oss hänföras. Här kunde även barnen sitta stilla en stund och bara blicka in i vattnets egen värld. En stunds återhämtning mellan aktiviteterna.

Regnskogen – Bland lianer och tukaner

Vi gick därefter in i regnskogen. Den tropiska hettan slog till direkt när vi kom in genom svängdörrarna. Här möttes vi av regnskogens tropiska växter, hängbroar som man kunde gå över på hög höjd och fritt flygande tropiska fåglar. Barnen tyckte det var spännande att titta på de vackra fåglarna och vi hade turen att två tukaner satte sig på bara en meters avstånd från oss som vi då kunde studera på nära håll. I regnskogen kunde man även se sengångare, alligatorer och andra spännande djur som giftgrodor.

Wisdome – Framtidens biograf

universeum-göteborg-familj-65

Wisdome är Sveriges största visualiseringsdome som hade premiär just den dagen vi var där och hela anläggningen andades kvalitét och framtid. Salongen inne i domen rymmer 150 besökare per visning och målet med Wisdome är att göra vår omvärld och natur begriplig genom toppmodern teknik och 3D-visualisering. Filmerna som visas här är i 3D och med hög upplösning i 8K-kvalitét. Här kan alla ta till sig kunskap från cellnivå upp till universums oändlighet.

När vi kom in i salongen fick vi med oss 3D-glasögon och slog oss ned i sköna fåtöljer. Filmen som visades var ”Legenden om det förtrollade korallrevet”, en animerad kortfilm för hela familjen där man fick följa hur fiskarnas liv påverkas av människans beteende. Detta var en fantastisk upplevelse då vi upplevde att vi befann oss inne i filmen och kunde ta på alla figurer, samtidigt som budskapet i filmen var viktigt: att få oss att tänka till hur vårt handlande påverkar vår miljö. Detta anser vi är otroligt viktigt i vår uppfostran av en kommande generation. Det fanns även två andra filmer att titta på. Detta var en upplevelse utöver det vanliga som vi rekommenderar starkt.

Universeum – Ett besök för livet

 

Universeum är ett ställe som passar små som stora och det finns så mycket att se, lära och undersöka. När du besöker Universeum ska ni se till att ha hela dagen på er för att få ut maximalt av besöket. Vår familj älskar detta ställe och kan besöka det hur många gånger som helst utan att tröttna då det alltid är något nytt man lär sig. Tillsammans kan man reflektera, undersöka, laborera och observera; detta leder till att det blir spännande och roligt som familj att lära tillsammans. Vincent och Céline älskar Universeum och som förälder  blir man alldeles varm i hjärtat när man vet hur mycket kunskap besöket genererar och vetskapen om att det väcker goda tankar om hur vi tillsammans kan skapa en bättre planet. Att medvetengöra våra barn hur jorden mår är viktigt så att vi tillsammans kan ge ett bättre avtryck för kommande generationer.

Vi ger tummen upp för Universeums fantastiska pedagogik. Hit kommer vi gärna, om och om igen.

Foto och skribent

Familjen Pereira Johansson

Följ familjen på Instagram Ella Pereira Johansson (@ellasvardag) | Instagram

1,0
Rated 1,0 out of 5
1,0 av 5 stjärnor (baserat på 1 recension)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt100%

dålig

Rated 1,0 out of 5
13 maj, 2024

värsta platsen jag har någonsyn besökt

m

Boka i förväg och hitta hit

 

Besöksadress: Södra vägen 50, Göteborg

031-335 64 00
info@universeum.se

telefontid klockan 8–9.30 varje dag*. Övrig tid nås vi via mail och svarar inom 24 timmar.

 

Universeum

Södra Vägen 50