Ocean bus – Sightseeing på land och vatten

Sightseeing bussar kan de flesta lite större städer stoltsera med men Ocean Bus är i ett slag för sig, att få både en busstur och en båttur i ett var en spännande och kul form av sightseeing. En entusiastisk guide och kapten/chaufför förde oss säkert runt på Göteborgs gator innan vi lämnade land och tog oss ut på en tur i hamnen.

På väg mot Göteborg

Familj med två vuxna och två barn på 4 och 6 år hade stora förväntningar och i bilen på väg mot dagens aktivitet var spänningen hög, vi parkerade vid Grönsakstorget och tog en kort promenad till äventyrets början.  På och avstigning sker mitt i centrala Göteborg vid Stora Teatern. Spårvagnarna passerar direkt utanför och Kungsportsplatsen eller Valand är de närmsta hållplatserna. Till Kungsportsplatsen kan du även ta dig med buss. P-platser finns i direkt anslutning till Stora Teatern, på andra sidan älven ligger förutom Grönsakstorget och en stor parkering vid Kungstorget.

På väg och vatten ..

Oceanbus är ett amfibiebuss som gav oss en helt unik upplevelse, prisbilden var kanske något högre än övriga sightseeingalternativ i Göteborg men här fick man en upplevelse utöver det vanliga och ett minne av ett splash som sitter i länge.

Vem är detta för? – Alla som är intresserade av att se och höra om staden från ett roligare perspektiv, turister från när och fjärran som önskar lära sig om Göteborg och se staden från både land och hav. Bussen tog oss förbi Vasaplatsen upp mot Chalmers tekniska högskola som är ett lärosäte med ca. 10 000 studenter med utbildningar inom den vetenskapliga och tekniska sfären. Ingenjörer, sjöbefäl, arkitekter och forskare inom miljö samt Techno-ekonomi samlas här. Vi åkte ner mot Götaplatsen och såg konserthuset och Poseidon, därefter nerför Avenyn, Göteborgs paradgata, med affärer och caféer och restauranger, passerade Stora Teatern igen och begav oss mot Järntorget där vi fick höra om Göteborgs nya högsta hotell Draken som kommer bli över 100 m. högt. Och som om inte det var nog kikade vi strax utöver älven mot Karlatornet som kommer bli Nordens hösta byggnad på 245 m. och 73 våningar, just nu är 36 klara. Tornet är ritat av en känd arkitektbyrå som även ritat Burj Khalifa i Dubai och One World Trade center i New York. Foto på denna redan mycket höga byggnad var endast möjlig genom takfönstret på Glenn ? (Amfibiebussens namn, eftersom alla heter Glenn i Göteborg)

På vägen mot vattnet när spänningen i bussen började stiga såg vi Sockerbruket som var en av Göteborgs första stora industrier, Kvinnan vid havet eller även benämnd Sjömanshustrun som är en skulptur av Ivar Johansson placerad vid Sjöfartsmuseet Akvariet och såklart Älvsborgsbron och Eriksbergskranen, två av Göteborgs mest kända landmärke.

Ner i plurret

Nu var det snart dags för splashet, vi fick spänna loss säkerhetsbältena, fick tydliga instruktioner om att hålla armarna framför oss och så – ner i vattnet. Jubel och applåder och vi var i, hjulen…. var tar dom vägen? Cliffhanger, jag avslöjar inget mer gör ett besök i Göteborg och hör de härliga guiderna berättar och visar, spelar Håkan Hellström och bjuder på glada skratt. En dryg timme senare var vi tillbaka vid Stora Teatern efter att ha sett giraffer och ytterligare sevärdheter, nu småduggade det och vi var lite kylslagna men härligt entusiastiska över en kul tur.

  • För alla? Brant och smal trappa upp i bussen, men skulle med stor säkerhet säga att tillgängligheten eller i alla fall möjligheten att delta är bra för de flesta, barn under 3 år får ej åka med. Behöver man hjälp finns med all säkerhet den trevliga och hjälpsamma personalen där.
  • * Bra välkomnande och bemötande av all personal som fanns med när vi skulle gå ombord på amfibiebussen.

Turen

Rundturen tar ca 60 minuter och här ser du var bussen tar dig runt

 

 

 

 

(Större bild finns i galleriet)

Restauranger och mat

ingen mat på bussen tillåten

Packningstips

  • Åker man i februari är varma klädet ett bra tips. Men ett tips är nog att åka på den något varmare årstiden, det drog något om fötterna och vantarna fick sitta kvar på händerna under hela turen. Kan se när jalusier är bortdragna och man kan känna vinden i håret när bussen ger sig ut i vattnet.

Barnens ord

  • När vi åkte ner i vattnet och den stora vågen slog upp mot båten ?

Sammanfattning

En annorlunda och rolig tur i Göteborg. En riklig göteborgare till Guide med Göteborgsskämten haglande och med en strålande berättarglädje gjorde det kul, personligt och intressantför både de engelsktalande, oss vuxna och de få barn som var med, några pensionärer sågs inte till på just denna tur men är övertygad om att även dom hade smält som smör.  Rekommenderar en sommartur snarare än en tur i februari, men för alla turister som råkar besöka Göteborg vid denna tidpunkt ger jag ändå ett gott betyg till färden oavsett årstid.

 

Skribent: Caroline Holmgren med familj

Boka i förväg och hitta hit

Fakta om turen

 

Start/Stopp: Stora Teatern

Åktid: 60 minuter

Live guide: svenska & engelska

 

Pris: 260kr/plats*

*Barn 3-12 år 210 kr, Barn under 3 år kan tyvärr inte åka med oss.

 

paul@oceanbus.se

tel + 46 (0) 708 156 015

Oceanbus Göteborg

Kungsportsavenyen
0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.