Junibacken – ett imponerande barnkulturhus som gör stort intryck på både stora och små

Att få uppleva Junibacken som familj väckte många fina känslor hos oss alla i familjen. Samtliga av oss delar minnet av att växa upp med Astrid Lindgrens makalösa sagoskatt, och besöket på Junibacken fick oss alla att glänta på dörren till våra minnen från sagornas värld.

Jag förstår att Astrid var stolt över sitt Junibacken. Och jag är säker på att hon fortfarande hade varit stolt, om hon hade levt idag. Junibacken är fantastiskt!

Junibacken – ett imponerande barnkulturhus som gör stort intryck på både stora och små

Nu åker vi till Junibacken i Stockholm

En måndag i maj besökte vår testfamilj barnkulturhuset Junibacken, som ligger beläget ute på vackra Djurgården i Stockholm. Vår familj, med tre barn i åldrarna 5, 9 och 11, kommer från Värmland, och vi anlände till huvudstaden via tåg. Vi tog oss enkelt till Djurgården med spårvagn från Sergels torg, och vi var framme inom ett par minuter. Junibacken ligger alldeles intill både Vasamuseet och Nordiska museet, och de omkringliggande omgivningarna är fantastiskt vackra.

Sagotåget – hela familjens favorit

Inför besöket på Junibacken har ett flertal vänner och bekanta rekomederat oss att åka sagotåget på Junibacken. Så inför vårt besök var våra förväntningar höga, och såhär i efterhand kan vi konstatera att våra förväntningar införlivades. Sagotåget gjorde ingen besviken!

Vi får sätta oss i en vagn som tar oss runt i Astrids sagovärld, samtidigt som Astrids välbekanta röst berättar om vad som utspelar sig framför våra ögon. Här är miniatyrmiljöer hämtade från Astrids sagor, uppbyggda med en fascinerande detaljrikedom, och allt är otroligt välgjort. Sagotåget väcker många känslor. Resan är både rolig, vacker, spännande och lite sorglig. Det var åtminstone ett par ögon som inte var torra när sagotåget tog oss till Nangiala, där vi fick uppleva scenen när Skorpan och Jonathan återförenades. För oss räckte det inte att åka en vända i sagotåget, vi åkte flera vändor, och vid varje tillfälle upptäckte vi nya detaljer.

En biljett till sagotåget ingår i entréavgiften, men det går också att köpa extra biljetter om man önskar åka fler gånger.

Teater

Nästan dagligen spelas teater på Junibacken. När vi var där såg vi teatern Bokstavsbageriet, som blev en succé för familjens femåring. ”Jag skrattade och skrattade och skrattade” berättade Kerstin när hon skulle återberätta sin upplevelse efter teatern. Som vuxen åskådare, upplevde jag att teatern håller riktigt hög kvalitet, och jag och dottern njöt varje sekund av upplevelsen. Teaterföreställningarna ingår i entrébiljetten, men ett tips är att förboka biljett till teatern redan när du bokar ditt besök, för att säkra upp en plats.

Lekmiljöer

På Junibacken finns fantastiska lekmiljöer, som lockar till lek för både barn och vuxen. De interaktiva lekmiljöerna är välgjorda och detaljrika, och är hämtade ur svenska barnboksförfattares klassiska mästerverk. Här kan du leka i Karlsson på takets hus, klättra och åka rutschkana från en apa som vi känner igen från Jan Lööfs sagor, smyga runt bland de välbekanta kvarten från Lasse Majas detektivbyrå, eller kliva in hemma hos Pettsson och Findus. Miljöerna är estetiskt tilltalande, och hela rummet har något mystiskt över sig. Det är svårt att bli färdig här. Det spelar ingen roll hur många gånger man går fram och tillbaka bland lekmiljöerna så upptäcker man nya detaljer.

Aja baja på Junibacken

Just nu finns en Alfonsutställning på Junibacken, där barnen får uppleva Alfons galna resultat av leken med garnnystan och snören, här hänger rep både högt och lågt!  I Alfonsutsättningen finns också en enorm brädhög och spikar att bygga med, och här flödar kreativiteten bland både barn och vuxna. Tänk vad man kan hitta på med en hög brädor och lite fantasi!

Eeemil – Snickerboa hopp fallera – Ny utställning sommar 2023

När vi besöker junibacken snickras det för fullt på en ny Emil utställning, som planeras öppna 1 juni 2023. Som besökare kunde vi stå mitt i rummet på angivna platser, och se hur skickliga hantverkare byggde upp utställningen. Det var också en upplevelse! När utställningen är klar kommer du här kunna rutscha från en rubank, studsa runt på hyvelspån och leka kurragömma i sann Emil-anda.

Mat och dryck

I Junibackens cirkusrestaurang kan du fika eller äta riktigt god mat, som passar små och lite större magar. Priserna är helt okej, och smakerna var toppen! Du kan sitta både ute och inne, och restaurangen har ett vackert läge med utsikt över vattnet. Vi vill definitivt rekommendera cirkusrestaurangen!

Vi är verkligen imponerade över kulturhuset Junibacken och ser fram emot att få komma tillbaka snart igen!

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.

Boka i förväg och hitta hit

Junibacken
Galärvarvsvägen 8
11521 Stockholm

Tel: 08-587 230 00
E-post: info@junibacken.se

Junibacken

Galärvarvsvägen 8

I närheten av

Påsklov på Junibacken

Påsklov på Junibacken

Under påsklovet får alla utklädda barn en glass! Det blir även roliga aktiviteter i huset – vad sägs om att befolka Blåkulla med sprattelhäxor och andra påskiga knytt? Eller uppleva...

Tryck för att läsa mer
0 km
Junibacken_barnsemester_hostlov

Förtrollat läslov på Junibacken

Läslov på Junibacken bjuder på höstlek i Sveriges största Muminlekplats, teater alla dagar, spännande spökjakt och en ny utställning med en magisk hatt. Och så blir det läskigt god glass...

Tryck för att läsa mer
0 km

Junibacken

Nu är det dags att ge sig iväg till Astrid Lindgrens förtrollade värd, följ med oss till Junibacken i Stockholm när vi leker bland Pippi Långstrump och många andra sagofigurer. Sitt ner i...

Tryck för att läsa mer
0 km

Junibacken gör sin största satsning – 25 Mkr investeras i nya lokaler och upplevelser

Junibacken på Djurgården i Stockholm bygger ut och gör sin största satsning sedan starten 1996. Utbyggnaden kommer ge utrymme för mer lek, utställningar, musik, teater och events, och innebär...

Tryck för att läsa mer
0 km
Vasamuset_familj_Stockholm_9

Vasamuseet – ta med familjen genom historien

Nu ska vi besöka Vasamuseet och ta del av svensk historia och stora planer som inte gick som det var tänkt. Vår egen Titanic som till stora delar har återställts får man besåka i all dess...

Tryck för att läsa mer
0 km

14 anläggningar i Stockholm för sportlovslediga familjer

Barnens Turistguides egen stockholmsreporter Lotta Hellman har tillsammans med sina barn tagit fram en topplista för sportlovslediga familjer i Stockholm. I listan hittar du både kända och mindre...

Tryck för att läsa mer
0 km