Junibacken

Nu är det dags att ge sig iväg till Astrid Lindgrens förtrollade värd, följ med oss till Junibacken i Stockholm när vi leker bland Pippi Långstrump och många andra sagofigurer. Sitt ner i sagotåget och spänn fast kappsäcken för nu åker vi.

 

 

..

Tillsammans med Towe och comeflywithme.se

Mitt namn är Towe, jag bor i Stockholm och driver resebloggen comeflywithme.se Följ med mig när jag en fredag i februari tillsammans med Barnens Turistguide besökte mysiga Junibacken på Djurgården.

Jag och mina barn har besökt Astrid Lindgrens värld flera gånger. Det har varit ett av våra favoritställen att besöka på sommaren i Småland och Junibacken är lite samma sak fast i miniatyr.

En solig fredag i februari tog jag med mig min 6-åring och hennes kompis till Junibacken och utlovade att vi kunde stanna tills de stängde om de ville. Jag var orolig att de skulle vara i äldsta laget men så fel jag hade – de älskade precis allt och vi var kvar tills stället stängde för kvällen. Det var några år sedan jag besökte Junibacken och en del hade förändrats och en del var sig likt.

Direkt till teatern

Vi kom dit strax efter lunch och började med att besöka en teaterföreställning om spöket Skinn Skärpning i Småland. Föreställning rekommenderas från 4-5 år och mina 6-åringar satt som ljus och tyckte den var väldigt bra och inte läskig.

Hela Junibacken inbjuder till lek så direkt efter teater blev det lek i rummet som kallas Huller och Buller med Pippi Långstrump. Det blev lek i Pippis godisaffär, de provade att sitta i Pippis kappsäck fylld med guldpengar, kröp in i sockerdricksträdet och de lyfte båda Lilla Gubben och tunga vikter.

Helt nytt för mig var Mumindalen där vi säkert spenderade över en timme. Ett stort blått rum med stora fria ytor, där barnen kan segla ut till havs, hoppa på stenar, leka på en teaterscen, läsa böcker, gå balansgång och mycket mer. Jag tror nästa detta rum var favoriten under hela vårt besök – det var också väldigt lite folk just här vilket gjorde att barnen hade ett helt Mumindalen för sig själva.

Sagotåget – en riktig favorit

De bästa med Junibacken enligt mig, och många andra, är Sagotåget. Det är magiskt fint gjort och du svävar genom många av Astrid Lindgrens bästa sagor som Madicken, Emil, Ronja, Karlsson på Taket och Bröderna Lejonhjärta. Astrid själv är berättarröst under hela färden och berättar om sina karaktärer. Turen tar ca 15 minuter och en åktur ingår i din entrébiljett sedan kan du köpa till fler om du vill åka igen. Vi älskade det så mycket så vi tog en extra åktur i slutet av vårt besök. Vissa delar, som råttan i Nils Karlsson Pyssling och Katla-draken, kan vara lite läskiga så ha alltid en vuxen med i vagnen.

När du lämnar Sagotåget hamnar du på Sagotorget – ett lektorg där du kan leka i Alfons hus, träffa Mamma Mu, hälsa på Pettsson och Findus, springa i ett hamsterhjul, åka rutschkana och för mina barn var butikerna och det lilla torget från böckerna om Lasse och Maja en storfavorit. Vi passade också på att gå på bokstavsjakt med just Lasse och Maja runt hela Junibacken för att hitta ett magiskt ord och få ett litet pris – mycket uppskattat!

Vidare till Villa villekula

På våning 2 i Junibacken kan du hälsa på i Villa Villekulla, prova Pippis skor, göm dig i vedlåren, hoppa hage och prova att sitta på Lilla Gubben.

Något som måste nämnas är också att Junibacken kan ha en av Stockholms finaste restauranger, både när det kommer till inredning och utsikt. Den ligger precis instill vattnet och är inredd med cirkustema komplett med vimplar, paraplyer, vagnar, cirkustält och ballerinor. Här serveras både lunch och fika och maten är riktigt bra! Även bokhandeln är jättefin och har varenda barnbok som är värd att läsa.

Nu var vårt besök under vintern men på sommaren öppnar också Junibacken upp sin finfina trädgård där det hänger bananer i träden och växer stora svampar att balansera på.

Junibacken är ett paradis för yngre barn och väl värt ett eller flera besök. Barn under 2 år går in gratis, barn 2-15 år kostar ca 175:- och vuxna ca 200:-. Priserna är lägre på vardagar och högre på helgen och under skollov.

 

För mer tips om resor och aktiviteter med barn – besök min blogg comeflywithme.se och mitt instagramkonto med samma namn.

Boka i förväg och hitta hit

Junibacken
Galärvarvsvägen 8
11521 Stockholm

Tel: 08-587 230 00
E-post: info@junibacken.se

Junibacken

Galärvarvsvägen 8
0,0
Betyg 0 av 5
0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.