Vasamuseet – ta med familjen genom historien

Nu ska vi besöka Vasamuseet och ta del av svensk historia och stora planer som inte gick som det var tänkt.

Vår egen Titanic som till stora delar har återställts får man beskåda i all dess ståtlighet, museet har även lagt in hel del kul för familjer så häng på när vi berikar vi historakunskaper med barnen.

Vasamuseet – ta med familjen genom historien

Nu ska vi till Vasamuseet

Söndagen den 24 september åkte hela familjen 2 vuxna och 3 barn, in till Djurgården för att åka till Vasamuset, vi tog bilen in eftersom vi vet att det fanns en parkering i närheten.
Vid 10 när vi kom fanns det gott om parkeringsplatser och man får räkna med att betala en del för parkering i stan. Från parkeringen till museet tog det knappt 2 min att gå. Det va lagom med folk och man slapp trängas.

0-18 har gratis inträde, oktober – april 170 kr per vuxen och resterande månader 190 kr per vuxen. Absolut prisvärt.

Vasamuset_familj_Stockholm_6

En tillbakablick genom historien

Vasamuset ger oss en tillbakablick till 1628 när Vasa tog sin första resa som tyvärr slutade på botten den 10 augusti efter endast 20 min på havet.

Inför vårt besök lyssnade vi på ljudspår som finns på hemsidan, detta kan man även göra under besöket men vi kände att det va bra att barnen innan kunde få lite fakta om vad som hände med vasa och vem som bestämde att vasa skulle byggas för att upplevelsen skulle bli som roligast.

Vi har tidigare varit på museet när vi va yngre. Både privat och med skolan, när vi va små fick man gå ombord på vasa men nu är det förbjudet iom att skeppet är så gammalt och kan rasa.

 

Vasamuset_familj_Stockholm_11

Ett stort skepp

När vi klev in genom portarna möttes vi av det stora skeppet. Med sina maffiga strukturer och barnen sa bara wow!

Vasamuset_familj_Stockholm_18

Tillsammans med barnguiden i broschyren familjespåret kunde vi gå igenom och läsa informationen för att det skulle bli en bättre upplevelse för barnen. Det uppmanade barnen att se upptäcka saker man inte annars hade tänkt på. Bla att 98% av skeppet är från 1600-talet och att några delar är nya.

Vi började vid skeppet där vi även kunde se en miniatyr som är mer färgglad och som visade hur skeppet en gång såg ut och va målat i starka fina färger med fina strukturer.
Vi gick vidare för att ” hälsa på kungen och Margareta Nilsdotter, mer om vem hon är kan ni upptäcka när ni själva besöket museumet.

Vi gick vidare mot förlisningen för att ta reda på vad som hände med vasa, där fick vi känna på stenar som låg I botten på vasa som skulle hålla skeppet stadigt. Tyvärr va det för få stenar och skeppet sjönk när hon inte kunde stå emot dom starta vindarna.

Vi fortsätter framåt mot ett rum där barnen fick testa en dykarklocka. Den användes för att hämta upp kanoner från skeppet.

Vi gick sedan ner 1 våning för att kolla på filmen om vasagrisen. Barnen tyckte att det va lite roligt att göra annat än att bara kolla på saker.

Utöver det vi skrivit ovan fick vi se uppbyggda delar av vasa som bla kajutan, styrhytten och kanonrummet där folket sov.
Vi fick se en modell av vasa där man uppmanades till att leta efter bla kabyssen.

Barnen fick se märsen där båtsmän arbetade.

Här hade vi gått igenom det allra flesta ställen innan barnen va trötta och hungriga.

Det fanns ingen restaurang på museet och vi såg inget ställe där man kunde äta matsäck.

Dom hade en souvenirerbutik.
Fräsha Toaletter och bra utrymme för stor barnvagn. Hissarna rymmde hela 30 personer vilket gjorde att vi för det mesta inte behövde trängas där.

 

Foto och skribent

Caroline Moberg

@lillmoberg

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.

Boka i förväg och hitta hit

Telefon

Kontakta: 08-519 548 80 (alla dagar kl. 10-17, onsdagar 10-20)

Bokningskontoret: 08-519 548 70  Bokningens telefontider är helgfri måndag–fredag kl. 10 – 15 (lunchstängt kl. 12 – 13).

Växel: 08-519 548 00

Registrator: 08-519 548 01

E-post

Bokning av besök & visning

E-post: bokningen.vasa@smtm.se

Support biljettköp via hemsidan

E-post: prepaid@smtm.se

Vasamuseet

Galärvarvsvägen 14

I närheten av

Junibacken_stockholm_barnsemester_14

Junibacken – ett imponerande barnkulturhus som gör stort intryck på både stora och små

Att få uppleva Junibacken som familj väckte många fina känslor hos oss alla i familjen. Samtliga av oss delar minnet av att växa upp med Astrid Lindgrens makalösa sagoskatt, och besöket på...

Tryck för att läsa mer
0 km
Påsklov på Junibacken

Påsklov på Junibacken

Under påsklovet får alla utklädda barn en glass! Det blir även roliga aktiviteter i huset – vad sägs om att befolka Blåkulla med sprattelhäxor och andra påskiga knytt? Eller uppleva...

Tryck för att läsa mer
0 km
Junibacken_barnsemester_hostlov

Förtrollat läslov på Junibacken

Läslov på Junibacken bjuder på höstlek i Sveriges största Muminlekplats, teater alla dagar, spännande spökjakt och en ny utställning med en magisk hatt. Och så blir det läskigt god glass...

Tryck för att läsa mer
0 km

Junibacken

Nu är det dags att ge sig iväg till Astrid Lindgrens förtrollade värd, följ med oss till Junibacken i Stockholm när vi leker bland Pippi Långstrump och många andra sagofigurer. Sitt ner i...

Tryck för att läsa mer
0 km

Junibacken gör sin största satsning – 25 Mkr investeras i nya lokaler och upplevelser

Junibacken på Djurgården i Stockholm bygger ut och gör sin största satsning sedan starten 1996. Utbyggnaden kommer ge utrymme för mer lek, utställningar, musik, teater och events, och innebär...

Tryck för att läsa mer
0 km

14 anläggningar i Stockholm för sportlovslediga familjer

Barnens Turistguides egen stockholmsreporter Lotta Hellman har tillsammans med sina barn tagit fram en topplista för sportlovslediga familjer i Stockholm. I listan hittar du både kända och mindre...

Tryck för att läsa mer
0 km