En vårdag på nöjesparken Gröna Lund i Stockholm

En vacker vårdag i Maj, besökte en av Barnens Turistguides testfamiljer Gröna Lund. Besöket gjorde ingen besviken, och hela testfamiljen stormtrivdes på det vackra tivolit ute på Djurgården i Stockholm. Gröna Lund har ett fantastiskt läge vid vattnet, och vid strandpromenaden på tivolit finns en makalöst vacker utsikt över Stockholm. Ingen av familjens tre barn på 5, 9 och 11 år hann att tröttna, trots att vi spenderade en hel dag på tivolit. I år firar Gröna Lund 140 år, och anläggningen har i generationer roat besökare från både när och fjärran.

En vårdag på nöjesparken Gröna Lund i Stockholm

Lilla området på Gröna Lund

Gröna lund är uppdelat i två områden, lilla och stora området. I lilla området, där de lite snällare karusellerna finns, trivs vår femåring allra bäst. Lilla området ombonas av en mysig miljö med välskötta planteringar och estetiskt tilltalade byggnationer. Den mysiga miljön gör att även mamman och pappan i familjen, gärna spenderar många timmar här medan barnen far runt i karuseller. Lilla områden känns ombonat, välskött och mysigt. Här hittar vi förutom karuseller, Pettson och Findus värld. Utvalda dagar spelas Pettson teater i den vackra trädgården, och vi uppskattar verkligen föreställningen som kastar oss in i mucklornas, Pettson och Findus härliga värld. När vi är här, blommar äppelträden i kapp med syrenerna i Pettsons trädgård, och det är makalös vackert.

Gröna Lund har 13 attraktioner utan längdgräns. Resterande 17 attraktioner har längdgräns, och det finns ett antal mätstationer i parken där du kan kolla längden, så barnen slipper köa i onödan. Till de populäraste attraktionerna finns montrar där kötiden uppskattas, vilket är tacksamt för att kunna planera besöket så bra som möjligt.

Stora området på Gröna Lund

När vi kliver in i det stora området, slås jag av tanken att man verkligen anammat principen compact living på Gröna Lund, och att man också gjort det på bästa möjliga sätt. Den inte alltför stora ytan, är utmärkt med tanke på att man slipper gå långa sträckor i parken, och att det bli nära till allt. Perfekt för en småbarnsfamilj. Ofattbart mycket inryms i den 4 hektar stora anläggningen, och i relation till Liseberg som breder ut sig över 17 hektar, så förstår vi att man behöver maximera ytan för att bli en anläggning att räka med.

I det större området finns de tuffare karusellerna, men här finns också Kärlekståget och Lustiga huset som hela familjen testar. Det är ju något visst när hela familjen både delar och uppskattar en upplevelse tillsammans. Lustiga huset minns jag, mamman i familjen, sedan barnsben, och Gröna Lund har lyckats behålla känslan, men samtidigt tagit upplevelsen till version 2.0. Vi blev inte besvikna!

I det stora området hittar vi också många matställen med varierat utbud, och också många glass och snackskiosker. Här finns också möjlighet att ta med egen matsäck och det finns många fina platser att slå sig ned vid. Det finns bord vid Kättingflygaren, i Pettson o Findus trädgård, på balkongen till vänster om Ben & Jerry’s och längs med strandpromenaden.

Attraktionerna

När vi frågar vår 5åriga dotter vilken som är hennes favorit bland karusellerna, svarar hon med stor självklarhet, –flygande elefanterna”! Våra större grabbar på 9 och 11 år, vågade sig på de lite större åkattraktionerna och deras favoriter blev den Vilda musen och Kvasten. Gröna Lund har många karuseller för de riktigt modiga, bland annat Fritt Fall Tilt, där du hänger stående utan fotstöd och störtar 80 meter rakt ned i en hastighet på 100 km i timmen. För den modiga som klarar av höjder och snurr, så finns här en av världens högsta slänggungor. I åkattraktionen Eclipse snurrar du med en hastighet av 70 km i timmen, 121 meter upp i luften. Det är inget för den fege!

Inte bara tivoli

Gröna lund är inte bara ett tivoli, utan också en plats för konserter och föreställningar. Under sommaren ges här ett 50 tal konserter, men också familjeföreställningar och danskvällar. Här finns också förutom tivoli, 5-kampspel för den tävlingssugne. För att besöka Gröna Lund, finns olika alternativ för inträden och biljetter. Syftet med besöket avgör vilken typ av biljett du bokar. Det går inte att bara lösa enbart inträde till parken, utan antingen köper du biljett med fria åk, eller biljett där femkampsspel ingår. Det går också att köpa ”Grönan live-passet” som ger fri entré till konserter och danskvällar hela sommaren.

Jetpass

Biljetterna till Gröna Lund köps online, och när du köper biljett med fria åk, ingår också två så kallade Jetpass per biljett. Ett Jetpass ger dig förtur och du slipper långa köer till två attraktioner som själv väljer. Du kan själv välja och ändra vilken åkattraktion samt tid, via ”mina sidor”.

Ta dig hit

Gröna Lund ligger ute på vackra Djurgården, ett par kilometer från Stockholms centralstation. I närheten hittar du också Junibacken, Skansen, Nordiska museet och Vasamuseet på gångavstånd. Från Stockholms innerstad tar du dig enkelt hit via spårvagn eller färja, och anslutningarna går tätt. Enklast är att ladda ned SL appen, för att få exakta tider för de olika anslutningarna, och där kan du enkelt lösa biljetter.

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.

Boka i förväg och hitta hit

Vill du om- eller avboka ditt biljettköp? Det gör du enkelt via Mina sidor.

010-708 70 00

Bokning, biljettfrågor & teknisk support

Öppet: Måndag, onsdag-lördag kl. 8:30-18:00, tisdag kl. 9:00-18:00
söndag kl. 8:30-17:00
Tips! Det är oftast kortast telefonkö mellan kl. 13-15.

Gröna Lunds växel 010-708 91 00

Öppet: Under parkens öppettider
AB Gröna Lunds Tivoli, Lilla Allmänna Gränd 9, 115 21 Stockholm

Gröna Lund

Lilla Allmänna Gränd 9

I närheten av

Vasamuset_familj_Stockholm_9

Vasamuseet – ta med familjen genom historien

Nu ska vi besöka Vasamuseet och ta del av svensk historia och stora planer som inte gick som det var tänkt. Vår egen Titanic som till stora delar har återställts får man besåka i all dess...

Tryck för att läsa mer
1 km

14 anläggningar i Stockholm för sportlovslediga familjer

Barnens Turistguides egen stockholmsreporter Lotta Hellman har tillsammans med sina barn tagit fram en topplista för sportlovslediga familjer i Stockholm. I listan hittar du både kända och mindre...

Tryck för att läsa mer
1 km
Junibacken_stockholm_barnsemester_14

Junibacken – ett imponerande barnkulturhus som gör stort intryck på både stora och små

Att få uppleva Junibacken som familj väckte många fina känslor hos oss alla i familjen. Samtliga av oss delar minnet av att växa upp med Astrid Lindgrens makalösa sagoskatt, och besöket på...

Tryck för att läsa mer
1 km
Påsklov på Junibacken

Påsklov på Junibacken

Under påsklovet får alla utklädda barn en glass! Det blir även roliga aktiviteter i huset – vad sägs om att befolka Blåkulla med sprattelhäxor och andra påskiga knytt? Eller uppleva...

Tryck för att läsa mer
1 km
Junibacken_barnsemester_hostlov

Förtrollat läslov på Junibacken

Läslov på Junibacken bjuder på höstlek i Sveriges största Muminlekplats, teater alla dagar, spännande spökjakt och en ny utställning med en magisk hatt. Och så blir det läskigt god glass...

Tryck för att läsa mer
1 km

Junibacken

Nu är det dags att ge sig iväg till Astrid Lindgrens förtrollade värd, följ med oss till Junibacken i Stockholm när vi leker bland Pippi Långstrump och många andra sagofigurer. Sitt ner i...

Tryck för att läsa mer
1 km