Branäs – mountainbike och cykling

Svetten lackar, adrenalinet pumpar och ungarna skriker av förtjusning. – Mamma, såg du min volt över styret? ropar 9-åringen upphetsat. -Joda, säger jag medan jag tyst tackar min lyckliga stjärna för att vi satsat på skyddspaketet i cykeluthyrningen. Samtidigt swishar 11 åringen förbi i hög fart och viker av mot den slingriga flowleden Nintendo Land. Själv hoppar jag upp på cykeln och åker sakta, sakta nedför en blå backe, med skräckblandad förtjusning. Nere vid sittliften möts jag och barnen upp, och barnen är uppspelta och fyllda med glädje, och jag känner mig tacksam över att vi kommit ned utan benbrott, men vi är alla överens, – att cykla downhill är väldigt kul!

Branäs – mountainbike och cykling

Lyftburen ledcykling

I Branäs finns så kallade flowleder som slingrar sig från Branäsbergets topp ned till sittliften Sjöexpressen. Det finns olika svårighetsgrader på lederna, precis som i skidbackar, där grön är enklast, och blå är lite mer utmanande. All cykling utgår ifrån Branäsberget, och på Soltorget hittar man cykeluthyrning där vi enkelt förbeställt cyklar och liftkort.

När vi kommer till cykeluthyrningen står våra cyklar förberedda, och vi får hjälp att välja skyddsutrustning. I skyddspaketet ingår hjälm, ryggskydd, handskar samt knä- och armbågsskydd. Vi får hjälp av Oliver på cykeluthyrningen, som rekommenderar oss att använda fullfacehjälm. Det går snabbt och smidigt, och efter en liten stund sitter vi alla på cyklarna.

På Soltorget finns ett par gröna leder och teknikbana att träna på inför att man ger sig ut i de längre lederna. För vår femåring som nyss lärt sig cykla, passade dessa mindre leder perfekt. Flowederna Lillbusen och Lillbusan blev hennes favoriter, och här spenderade vi många timmar under våra dagar i Branäs, medan dottern finslipade sin cykling och blev tuffare och tuffare.

Branäs-sommar-familj-resor-cykling-53

Våra två söner på 9 och 11 år, var snabbt redo att ge sig ut till de mer utmanade lederna. Från Soltorget cyklar vi en grön flowled ned till sittliften, som tar oss vidare upp till Branästoppen. Från berget finns fyra flowleder att välja mellan, varav tre är blå och en är grön. Vi är överens om att Nintendo Land är den mest utmanande leden, men äldsta sonen tycker också att Nintendo Land är den roligaste!

Att cykla downhill är svårt men kul. Vi stannar många gånger upp och blickar ut över den otroliga utsikten, det är fantastisk vackert här! Från Branäsbergets topp ser man fjäll torna upp sig på mils avstånd, och nedanför berget slingrar Klarälven fram. Flowlederna tar oss fram i varierande landskap ned till sittliften, och vi åker igenom både skogar och kargt klipplanskap. Cyklingen är en upplevelse för både kropp och sinne.

Branäs-sommar-familj-resor-cykling-40

Tips för dig som ska cykla downhill för första gången

 

Utrustning

Vi insåg snabbt att skydden som ingick i skyddspaketet inte var att underskatta. Barnen gjorde tidigt några ordentliga vurpor, som vi konstaterade kunde gått illa utan ordentliga skydd. Med den erfarenheten kommer vi framöver fortsätta hyra skyddspaket när vi åker downhill. Vi insåg också snabbt att de hyrda cyklarna var en väl värd investering. Cyklarna är perfekt lämpade för ändamålet, och ger bästa förutsättningarna att komma fram säkert i lederna. Jag insåg snabbt att min Monark från 90talet inte hade varit at räkna med i backarna. Så ett tips är att hyra cyklar om ni inte själva äger mountainbikes.

Kläder

Trots att det är sommar så tog vi med två par stadiga goretexskor var till familjen inför resan, samt dubbla uppsättningar skalkläder. Det gick åt. Med lite regn blir det ordentligt kladdigt i backarna så dubbla ombyten är att föredra.

En nivå i taget

På Branäs sommarkarta, finns cykelleder utmärkt med olika färger som anger svårighetsgrad. Ett tips är att inte överskatta sin förmåga, och starta med de lättare lederna. Dels för att mjuka upp kroppen men också för att lära känna cykeln.

Liften

Ett orosmoment för mamman i familjen inför resan till Branäs, och premier med downhillcykling, var liften. Såhär i efterhand var liften det minsta jag behövde vara orolig för. Det var inte alls svårt att få upp cykeln i fästet bakom sittliften och det upplevdes som att man hade god tid på sig att få till det. Dessutom fick vi hjälp av fantastiska liftvärdar som alltid hade ett leende på läpparna och stod redo att hjälpa till när vi kom fram till liften.

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.

Boka i förväg och hitta hit

Gästservice Karlstad – Hjälp med bokning och frågor inför din resa

+46(0)54-13 26 00

Mån-fre, 09.00-19.00
Lör- sön, 09.00-15.00

Gästservice Branäs – Ankomst och frågor på plats

+46 (0)54-13 26 26

E-post

info@branas.se

Postadress

Branäs Fritidscenter, Gondolvägen 2, 680 60 Sysslebäck
Org.nr: 556491-8075

Huvudkontor

Branäsgruppen, Drottninggatan 40, 652 25 Karlstad
Telefon: 054-13 26 00

Mountain Lodge Branäs(Branäsberget)

Lohyllan 57