Branäs – ett äventyr på sommaren med familjen

Under en kortvecka i början av juli, besökte vår testfamilj Branäs för att utforska anläggningens sommarutbud. Vår familj, med tre barn i åldrarna 5, 9 och 11 år, blev imponerade av Branäs som sommaranläggning och fick efter resan blodad tand för downhillcykling. I vackra Branäs som ligger i Norra Värmland, finns många olika sommaraktiviteter som passar både stora och små.

Branäs – ett äventyr på sommaren med familjen

Branäs – en expanderande anläggning för både vinter- och sommarnöjen

Branäs ligger i Norra Värmland och är en expanderande skidanläggning som under de senaste åren satsat stort på att även bli en sommaranläggning att räkna med. Sommaraktiviteterna har sin bas på Branäsberget, och här hittar du bland annat discgolf, paddel, butik, restaurang med uteservering, cykeluthyrning och utgångspunkten för flowlederna.

Det vi slås av under vårt besök i Branäs, är att anläggningen är barnvänlig, välplanerad och trevlig. Vi upplever också att anläggningen genomsyras av högt servicefokus. All personal vi möter är trevliga. I liftkön ger liftvärdarna highfives till barnen, och det märks att alla gör sitt yttersta för att vi ska ha det så bra som möjligt.

Cykling

Branäs-sommar-familj-resor-cykling-24

I Branäs finns så kallade flowleder som slingrar sig från Branäsbergets topp ned till sittliften Sjöexpressen. Det finns olika svårighetsgrader på lederna, precis som i skidbackar, där grön är enklast, och blå är lite mer utmanande. All cykling utgår ifrån Branäsberget, och på Soltorget hittar man cykeluthyrning där vi enkelt förbeställt cyklar och liftkort.

När vi kommer till cykeluthyrningen står våra cyklar förberedda, och vi får hjälp att välja skyddsutrustning. I skyddspaketet ingår hjälm, ryggskydd, handskar samt knä- och armbågsskydd. Vi får hjälp av Oliver på cykeluthyrningen, som rekommenderar oss att använda fullfacehjälm. Det går snabbt och smidigt när vi får hjälp att prova skyddsutrustningen, och efter en liten stund sitter vi alla på cyklarna.

 

På Soltorget finns ett par gröna leder och teknikbana att träna på inför att man ger sig ut i de längre lederna. För vår femåring som nyss lärt sig cykla, passade dessa mindre leder perfekt. Flowlederna Lillbusen och Lillbusan blev hennes favoriter, och här spenderade vi många timmar under våra dagar i Branäs, medan dottern finslipade sin cykling och blev tuffare och tuffare.

Branäs-sommar-familj-resor-61

Våra två söner på 9 och 11 år, var snabbt redo att ge sig ut till de mer utmanade lederna. Från Soltorget cyklar vi en grön flowled ned till sittliften, som tar oss vidare upp till Branästoppen. Från Branäsbergets topp finns fyra flowleder att välja mellan, varav tre är blå och en är grön. Vi är överens om att Nintendo Land är den mest utmanande leden, och äldsta sonen tycker också att Nintendo Land är den roligaste!

Att cykla downhill är svårt men kul. Vi stannar många gånger upp och blickar ut över den otroliga utsikten, det är fantastisk vackert här! Från Branästoppen ser man fjäll torna upp sig på mils avstånd, och nedanför berget slingrar Klarälven fram. Flowlederna tar oss fram i varierande landskap ned till sittliften, och vi åker igenom både skogar och kargt klipplanskap. Cyklingen är en upplevelse för både kropp och sinne.

Varierande aktiviteter

I Branäs finns förutom cyklingen flera olika aktiviteter att sysselsätta sig med. Här finns paddelbana, discgolf, gym och vackra vandringleder. På Soltorget finns allt samlat och vi behöver inte sakna något under vår semester. Här finns en matbutik, Ladans restaurang, bastuavdelning, grillplatser och en nybyggd lekpark.

Discgolf

I cykeluthyrningen på Soltorget hyr vi discar och ger oss ut för att testa Branäs discgolfbana. Banan ligger alldeles intill Soltorget och slingrar sig upp över berget. Vi upptäcker tidigt att det är en ganska tuff terräng så ordentliga skor är att föredra. För alla utom pappan i familjen så är det premier för discgolf. Vi slås av att det är väldigt svårt. Vi har roligt men tar oss inte runt hela 9 håls banan. Banan består av en utmanade terräng och mycket tid går att hitta discar som kommer på vift. Discgolf passar egentligen hela familjen, men vi inser att det är klokt att välja en tidpunkt då barnen har energi och ork.

Paddel

Vid Soltorget finns en nybyggd paddelbana som man enkelt kan boka via Branäs hemsida. Hela vår familj testade paddel under våra dagar i Branäs, vilket blev en rolig familjeaktivitet. Det var första gången barnen testade paddel, och killarna på 9 och 11 år fastande verkligen för sporten. Vi hyrde banan i två timmar, och den tiden gick åt.

Rack och bollar finns att hyra i cykeluthyrningen som ligger alldeles i anslutning till banan.

Branäs-sommar-familj-resor-13

Vandring

På Branäs sommarkarta finns vandringleder utmärkta och en solig eftermiddag gav familjen sig ut på vandring. Vi vandrade till Branäsbergets topp där vi slog oss ned för att njuta av den fantastiska utsikten samtidigt som vi åt matsäck. Så enkelt och så mysigt! Trots backig terräng fixade femåringen vandringen utan problem.

Branäs-sommar-familj-resor-24

 

Boende

Vi bor på Mountin Lodge som ligger alldeles intill Soltorget, där alla sommaraktiviteter utgår ifrån. Här bor vi bekvämt i en välplanerad fräsch 3-rumlägenhet, med balkong. Lägenheten har ett mindre kök, men det räcker gott och väl för att kunna laga enklare måltider. I boendet ingår barnstol och barnsäng. I vårt boende ingår också linne och slutstäd, vilket är enormt bekvämt för en småbarnsfamilj.

På nedra plan finns ett låst förråd där vi förvarar våra cyklar. Utanför vårt boende utgår cykellederna, så det är lätt och smidigt att kasta sig på cykeln och ge sig ut på lederna. Det blir samma princip som ski in ski out, fast med cyklar. Väldigt bekvämt och enkelt, vilket är tacksamt för en småbarnsfamilj.

Under en av kvällarna så besöker vi Mountin Lodges bastuavdelning. Här trivs hela familjen. Utanför bastun finns ett sällskapsrum med tv, leksaker och böcker, vilket är perfekt för oss som är fem familjemedlemmar med olika behov av att sitta länge i bastun. Med lite snacks och gott att dricka får vi en hel kväll här, där alla är glada och nöjda!

Branäs-sommar-familj-resor-21

Branäs – en hållbar anläggning

Anläggningen har ett stort hållbarhetsfokus, vilket märks i både det stora och lilla. Hela anläggning drivs av förnybar el, och anläggningen har utformats utifrån principen ski in ski out, vilket innebär att man inte ska behöva använda bilen under sin semester. Tanken är att man ska kunna nå servicefunktioner och backar via skidor, cykel eller till fots, och på så sätt slippa ta bilen. Både bekvämt och hållbart! Hållbarnhetsfokuset märks också i de små detaljerna. Sopsortering finns strategiskt utplacerat över hela anläggningen, med bildstöd så att även små cyklister och skidåkare ska kunna göra rätt. På anläggningen finns ett 30tal elstolpar utspridda.

Fjällsemester sommartid

Våra dagar i Branäs påminner mycket om våra vintersemestrar. Vi är aktiva tillsammans, barnen åker och åker i backarna och får inte nog. Vi är mestadels utomhus men våra stunder tillsammans inne i lägenheten är minst lika betydelsefulla. Där spelar vi spel, vilar trötta ben och myser i underställ. Skillnaden mot våra fjällsemestrar vintertid är att vi sommartid kan sätta oss lättklädda på balkongen och sola en stund när solen tittar fram. Den varma obojen har bytts ut mot kall, och i torkskåpet hänger blöta goretexskor istället för vinteroveraller. Fjällsemester är minst lika härligt sommartid!

 

Foto och skribent

Familjen Wiik

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.

Boka i förväg och hitta hit

Gästservice Karlstad – Hjälp med bokning och frågor inför din resa

+46(0)54-13 26 00

Mån-fre, 09.00-19.00
Lör- sön, 09.00-15.00

Gästservice Branäs – Ankomst och frågor på plats

+46 (0)54-13 26 26

E-post

info@branas.se

Postadress

Branäs Fritidscenter, Gondolvägen 2, 680 60 Sysslebäck
Org.nr: 556491-8075

Huvudkontor

Branäsgruppen, Drottninggatan 40, 652 25 Karlstad
Telefon: 054-13 26 00

Branäs