Barnens Turistguide har träffat glada, snabba hundar som älskar att springa. En härlig naturupplevelse med en och annan överraskning i spåren.

Vi har promenerat ca 200 meter från liften på Branäsberget när vi plötsligt får syn på släden. Men vad är detta, det är helt tyst, inte ett hundskall hörs. Runt hörnet ser vi ca 20 hundar som ligger och sover, busar med varann eller väntar spänt på att få bli förspänd framför släden.

Vi träffar Leo och Janke som är i full färd med att välja ut vilka hundar som ska få äran att dra första turen för dagen. De klokaste hundarna placeras längsta fram i spannet. De ska visa vägen för resten och det är viktigt att de lyssnar på föraren och väljer rätt väg. De starkaste hundarna placeras längst bak. En hund beräknas kunna dra ungefär fem gånger sin kroppsvikt. Vi räknar snabbt ut att det spann som ska dra oss kan dra 1000 kg så det klarar vi med råge.

Hike Husky tours har varit verksamma vid Branäs i ca 13 år. Leo och Janke som driver verksamheten gillar att samarbeta med Branäs och har hittat en lagom nivå på sin verksamhet. De är nöjda med att ha ca 30 hundar. Under vintersäsongen är det oftast fullbokat och är man intresserad av att åka med på en tur rekommenderas att boka i förväg.

Viktigast för Leo och Janke är att hundarna är social och att de tycker om människor, speciellt barn. Det är viktigare än att de bara är bra draghundar. Barnen vill gärna gå fram och gosa lite med hundarna, och det är naturligtvis helt ok. Det visar sig att hundarna älskar att bli kliade på magen och göra allt för att få lite extra uppmärksamhet och mer kli på magen. Vi faller pladask för allihop.

Nära naturen

Väl på släden trycker vi ihop oss och stoppar in fötterna så långt in på medarna vi bara kan för att inte riskera att slå i tårna i träd. Nu är inte hundarna tysta längre. De är ivriga och laddade på att komma iväg. Plötsligt sätter vi fart. Det blir knäpptyst bland hundarna, nu börjar de jobba. Snabbt glider vi iväg ut över vinterlandskapet, vyn är mäktig och även barnen blir tysta av andakt i ögonblicket.

Rick, som är dagens hundförare berättar glatt om hundarna och förklarar att de har som simhud mellan trampdynorna. Tack vare det sjunker de inte ned så långt i den nyfallna snön. Han berättar också att tassarna tål upp mot 50 minusgrader när vi blir lite oroliga att de ska frysa en kall dag som denna.

Rick förvarnar också om att det är helt naturligt att hundarna uträttar sina naturbehov under färden. Något som barnen snart får syn på och skriker i högan sky och håller för näsan.

 

Dagens ledhundar

Nuka och Dorakk är dagens ledarhundar och de lyssnar aktivt när Rick ropar höger eller vänster i vägskälen. Det är ett fantastiskt sätt att komma nära naturen på och hundarna verkar älska detta. Rick berättar att en gång körde ett spann före det andra och ett barn tappade en vante. Då plockade en av hundarna i spannet bakom upp vanten och sprang med vanten in munnen hela vägen för att sen kunna lämna tillbaka vanten till barnet. Vi blev om möjligt än mer förälskade i hundarna.

Vi kan varmt rekommendera en tur med Hike Husky tours, tips är att ha riktigt varma kläder och något att dra upp över ansiktet när vinden viner. Tänk på att man inte får ha skidpjäxor på sig då de skadar släden. Hjälm går fint att ha, goggles är att rekommendera.

 

Läs mer om Barnens Turistguides besök i Branäs här.