En weekend i det barnvänliga skidparadiset Branäs

Barnens turistguide har spenderat en weekend i Branäs, och testfamiljen som består av två vuxna och tre barn i åldrarna 11, 9 och fem år, kan inte vara nöjdare! Resan bjöd på skidåkning i toppklass, fantastiskt väder, glada ungar och ett riktigt bra boende. I Branäs är barnen i fokus, i allt från de små detaljerna till den större helheten. Branäs har vunnit Stora familjepriset tretton gånger i rad, och vi förstår varför!

En weekend i det barnvänliga skidparadiset Branäs

” En weekend i det barnvänliga skidparadiset Branäs ”

Tidigt en torsdagsmorgon i slutet av mars, styr den förväntansfulla testfamiljen bilen mot Branäs, för att spendera helgen med tid för familjen, skidåkning och återhämtning. Efter ett par timmars bilåkning, spritter det sådär galet mycket i ungarnas ben och bara tanken på att ställa sig i kön till skiduthyrningen kan göra vilken förälder som helst matt.. Men när vi kommer fram till Branäs kan vi föräldrar bara luta oss tillbaka. Vid vårt boende i Solbacken, står våra förhyrda skidor framställda i det tillhörande skidförrådet. Vi har tur, och varenda pjäxa till familjens totalt tio fötter sitter som gjutet. Inom loppet av 15 minuter, från att vi parkerat bilen, är barnen ute i backarna!

Boendet

Boendet på Soltorget är helt perfekt för oss. Här finns allt vi kan tänkas behöva under vår vistelse. Ett rymligt, fullt utrustat kök, sköna sängar, torkskåp, garageplats i källaren och skidförråd i direkt anslutning till backen. Här trivs både vi föräldrar och barn. I ett av Soltorget tre fyrvåningshus, finns en mindre mataffär och en shop med skidkläder där vi smidigt kan komplettera det vi glömt att ta med. På Soltorget finns också gym, och alldeles intill ligger Mouintain Lodge där vi har tillgång till Bastu. Här ligger också Loftets pizzeria och Ladans restaurang, som har ett galet vackert läge med panoramafönster ut mot backarna. Både restaurangen och pizzerian erbjuder take away, för de som hellre föredrar att inte kliva ur understället för att gå ut och käka.

Vi konstaterar att vi inte behöver sakna något under den här resan. Vi trodde vi skulle sakna att bo i stuga, vilket för vår familj är förenat med fjällsemester, men efter den här resan har vi fått lov att tänka om. Att bo bekvämt och slippa dra med skidutrustning fram och tillbaka till backen, är värt så mycket. Att dessutom bo precis intill backen gör att vi får lätt att tillgodose alla barnens behov, på ett mycket bättre sätt än när man bor en bit ifrån backen. Under vår resa stack 11 åringen ut när liftarna öppnade kl.09 och kom tillbaka till lägenheten när liftarna stängde kl.19.00. Samtidigt kunde vi föräldrar röra oss ut och in i boendet under dagen med de mindre barnen för att vila små trötta ben och fylla på med energi. Efter den här resan vill vi inte bo på något annat sätt än i lägenhet med ski in – ski out. Vilket otroligt bra koncept!

Backarna

Branäs har backar för alla, från de allra, allra minsta skidåkarna, ända upp till avancerad nivå. Vi föräldrar slås av vilka bra barnbackar som finns, både på Berget och nere i byn. Både på Berget och i byn finns rullband för de minsta skidåkarna men Branäs har också de där perfekta barnbackarna med knapplift och lagom lite lutning, där barnen kan traggla fram och tillbaka tills de får in snitsen och är redo att ge sig ut i de större backarna. Här finns verkligen backar i alla nivåer, där nykläckta skidåkare kan avancera, en nivå i taget.

En favorit hos barnen i testfamiljen är Nintendo Land, där man susar ner i en skogsbana bland Super Mariofigurer och trixiga svängar. En annan favorit för samtliga i familjen är Nordsjöbacken, en alldeles lagom brant backe, men också med inslag av terrängvågor som såklart uppskattades av barnen.

Anläggningen har totalt 32 nedfarter, och en fallhöjd på 415 meter. Här finns gondollift och två expressliftar. Sittliftarna är våra ungars favorit, där de kan vila sina ömmande fötter efter timmar av åkning. Branäs har två barnområden, och anläggningen är full av aktiviteter som passar skidåkare i alla åldrar. Här finns bland annat Funslope med terrängvågor, hopp och svängar, i Branäs by hittar du en airbag där du kan träna hopp, och i Branäs park hittar du hopp, rails och boxar för hela familjen.

Anläggningen

Branäs ligger i norra Värmland, på gränsen mot Dalarna, och är en växande skidanläggning i toppklass. Branäs är den fjärde största skidanläggningen i Sverige, och ligger längre söderut än de flesta skidorter i Sverige. Trots sitt sydliga läge, har anläggning snögaranti hela säsongen, och anläggningen växer så det knakar. Riktigt bra skidåkning på nära håll helt enkelt!

Trots att Branäs expanderat och växt i en rasande fart de sista åren, så har inte anläggningen växt ur sin kostym. Skidanläggningen är genomtänkt, modern och det märks att Branäs har ett tydligt fokus på att erbjuda riktigt bra skidåkning samtidigt som man inte viker en tum från fokuset på gästservice och barnvänlighet. Branäs nailar gästernas olika behov genom ett pärlband av snillerika detaljer, som sätter helheten. Varm saft i backen till frusna barn, lättillgängliga toaletter, vi ser många grillplatser runt om på anläggningen, både mitt i backarna, uppe på berget och nere i byn, där eldarna brinner och små fötter får vila en stund innan det är dags att åka vidare. I liftarna hejjar glada liftvärdar och ger high five vilket får både vuxna och barn att le. I backarna möter vi Björnbusarna flera gånger under vår resa och femåringen kryper nästan ur skinnet av glädje när Björnarna kommer för att ge henne en kram. I anslutning till varje grillplats runt om på anläggningen finns sopsortering, här är det lätt att göra rätt. Det är de små detaljerna som gör det. Det står bekvämt i pannan på Branäs.

Helhetsintrycket av anläggningen är att den är fräsch, väl underhållen och genomsyras av ett högt kundfokus. Överallt möter vi leende personal som hejjar glatt och hjälper till när det behövs.

Aktiviteter

Förutom utförsåkningen finns också fina längdspår i Branäs. Här finns 29 km preparerade spår, där totalt 6 banor ingår med varierande längd. Spåren finns belägna på Berget, men det går enkelt att ta sig hit via gondolen om man utgår från byn.

I Branäs bor maskotarna Björnbusarna som blir testfamiljens femårings självklara favoriter. Vi ser dem titt som tätt i backarna, alltid redo att krama små starstructa skidåkare.

Förutom allt kul som händer i backarna erbjuder Branäs en rad andra aktiviteter. Snowraceåkning till discomusik, barnens afterski med Björnbusarna, och våra ungars favorit ”Björnbusekuppen”! Björnbusekuppen är en slalomtävling där barnen får chansen att visa upp sina skills på skidor. Barnens entré inleds med en kort intervju som spelas upp i högtalare innan barnen får barnen visa upp sina skidtalanger. När barnen susat ner genom äventyrsbanan, väntar Björnbusarna med kramar och high five!

I anslutning till caféer och restauranger på anläggningen finns lekrum med leksaker och Nintendo switch vilket blev ett uppskattat inslag hos våra barn.

Skidskola

Testfamiljens yngsta familjemedlem testade Branäs skidskola vilket blev succé. Med stort tålamod och lika stort engagemang drillade skidläraren 6 stycken små 5 åringar från osäkra skidamatörer till självsäkra skidåkare. Vilken otrolig utveckling på dessa få timmar, men framför allt hade ungarna väldigt roligt!

Testfamiljens helhetsintryck av Branäs är mycket gott, och ungarna vill helst inte alls åka hem när det är dags för familjen att lämna Branäs under söndagseftermiddagen. Tur att vi inte har långt till Branäs – så vi snart kan återvända igen.

När vi frågar barnen vad det bästa med Branäs varit så svarar 5 åringen; Nintendo banan! Och Björnbusarna! Och skidskolan! -nej förresten, Björnbusekuppen! Allt var bäst!

Branäs får helt enkelt toppbetyg av barnens turistguides utsända testpatrull!

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.

Boka i förväg och hitta hit

Gästservice Karlstad – Hjälp med bokning och frågor inför din resa

+46(0)54-13 26 00

Mån-fre, 09.00-19.00
Lör- sön, 09.00-15.00

Gästservice Branäs – Ankomst och frågor på plats

+46 (0)54-13 26 26

E-post

info@branas.se

Postadress

Branäs Fritidscenter, Gondolvägen 2, 680 60 Sysslebäck
Org.nr: 556491-8075

Huvudkontor

Branäsgruppen, Drottninggatan 40, 652 25 Karlstad
Telefon: 054-13 26 00

Stugägarservice

Är du stugägare och har funderingar eller önskar boka ditt eget boende? Kontakta oss på +46(0)54-13 26 53 eller agarservice@branas.se

Branäs