Orsa Grönklitt – mängder med aktiviteter för hela familjen

Är ni en familj som gillar aktiviteter eller vill bli mer aktiva på semestern? Då är Orsa Grönklitt något för er, för här finns det mycket att göra. Orsa Grönklitt ligger i Dalarna, 30 mil från Stockholm och hit tar du dig enklast med bil. Orsa Grönklitt är känt för sina längdspår och utförsåkning, men erbjuder också sommaräventyr som passar hela familjen. Vi som älskar aktiviteter, natur och nya enklare upplevelser är en familj på tre barn och två vuxna. Barnen är i åldrarna 7 år, 9 år och 10 år. Häng med när vi besökte Orsa Grönklitt en helg för att testa på cykling, klätterparken, Bärras äventyrsstig, discgolf och minigolf.

Orsa Grönklitt – mängder med aktiviteter för hela familjen

Mot Orsa Grönklitt

Vi började vår resa från Stockholm direkt efter skola och jobb, så efter en lång bilfärd kom vi fram sent fredag kväll till ett lugnt Orsa Grönklitt. Vi hämtade nycklarna till vandrahemmet i självcheck-in, vid vilken ni hämtar står i bekräftelsemailet och även koden till boxen. För er som bor i stuga gäller samma sak, mycket smidigt att kunna hämta när det passar en själv.  Ni får ett kuvert med nycklar, information om boendet och vad som finns att göra i Orsa Grönklitt. Klockan var som sagt rätt mycket när vi kom fram till vandrahemmet Grönklittsgården så vi bäddade i ordning och till sängs. Nästa morgon intog vi frukosten med blicken ut över barnskidbacken, förundrades över snön som låg kvar och även funderade över hur mycket snö det brukar vara i backen för att räcka upp till åkbandet. Med frukost i magen så var det äntligen dags att bege sig till längdcenter för att ta oss ann dagens första aktivitet, cykling.

Cykling – Mountainbike Orsa_gronklitt_moutainbike_cykling

I Orsa Grönklitt finns det många olika cykelleder att välja på så alla kan hitta något som passar sin erfarenhet. Lederna är graderade efter svårighetsgrad och markerade ute i skogen, men med en ledkarta kan ni också se hur ni kan kombinera olika leder med varandra. De gröna lederna är de enklaste och där ingår bland annat Grönklitt Flowtrail och Bärras MTB-led.

Vi har aldrig testat moutainbike förut och har inga egna cyklar. I längdcentrum, som också är utgångspunkten för de flesta lederna, går det att hyra cyklar för en förmiddag eller en eftermiddag, men ni behöver boka dessa i förväg. Om ni har egna cyklar måste ni köpa ett trailpass för att få cykla på lederna. Det kan göras i förväg på hemsidan och det finns för enbart en dag eller flera dagar.

Vi fick hjälp med att få cyklar och hjälmar som passade oss alla och en genomgång av hur broms och växlar fungerade. Vi fick även tips på vilka leder som passar oss nybörjare. För att lära känna cykeln så cyklade vi runt på det asfalterade området precis intill innan vi gav oss iväg. Barnen lärde sig snabbt att hantera handbroms och växel. Det finns en fin asfalterad väg runt sjön som är bra att cykla på för nybörjare och vi cyklade en bit på den för att komma in i cyklingen, men sedan så svängde  vi av för att ta oss ut på Bärras 2 km långa MTB-bana i skogen. Här fick vi verkligen testa på att växla och bromsa då det är stenar och rötter på stigen. Den yngsta i familjen tyckte det var lite väl tufft, men det gick att korta ner sträckan och vänta in de andra innan vi cyklade tillbaka mot längdcentret.
Det är här man hittar flowtrail, skills area och skills trail. Vi testade på alla tre delar. Flowtrailen är en riktigt rolig bana som delas upp i två svårighetsgrader efter halva sträckan. Det äldsta barnet drog direkt iväg på blåa leden och tyckte det var superkul, medan det yngre barnet gillade gröna leden. Skills trail är en kortare bana med uppbyggda hinder, där man även kan cykla på sidan av om något hinder känns lite klurigt. Här kan man cykla flera varv och våga sig på fler och fler hinder. Vippbrädan blev en riktigt favorit, men hoppen kom inte långt efter i popularitet.

Skills area ligger precis vid uthyrningen och den består av några olika hinder där ni kan öva upp er förmåga att hoppa och hålla balansen.  Flowtrail, skills area och skills trail ligger i närheten av varandra så det går därför bra att dela upp sig och cykla det man själv vill, både som barn och vuxen.

Om man vill så kan barnen ta Bärras cyklemärken i brons, silver och guld. Då ska barnet klara av olika utmaningar. Information om det går att hitta på hemsidan, i tidningen som ni får vid incheckningen eller i längdcentret. Det kan vara en extra morot för att våga sig på nya saker. Märkena kan sedan köpas i Längdcentret eller i Gästcentret.

”Tänk att jag klarade av att ta Bärras Silvermärke.”

”Vad roligt det var att cykla, cyklen är så lätt trampad.”

”Flowtrailen är jättekul och även skills banan. Det går snabbat att bli bättre.”

”Härligt att få cykla ute i skogen och ta sig över stenar och hinder. Det här vill jag göra igen.”

Om ni är nybörjare och verkligen vill lära er att bli bra på cykling eller om ni redan är erfarna och vill utvecklas så finns det möjlighet att boka in privatkurs med erfarna instruktörer. Behöver era egna cyklar en extra service så finns det möjlighet att boka in en sådan på längdcentret. Här kan ni även tvätta av cyklarna.

Klätterparken

Efter vi hade cyklat så var det dags att bege sig upp till klätterparkens entré. Nu skulle vi upp bland träden för att ta oss igenom olika hinder och ziplines. På hemsidan hade vi bokat vår tid i klätterparken och då även fyllt i blanketter för de som var under 18 år.Orsa_gronklitt_klatterpark_2

Innan vi fick ge oss ut på banorna så fick vi hjälp med att sätta på selen och hjälm så att allt satt bra samt en säkerhetsgenomgång om hur man ska göra på banan. För att verkligen vara säkra på att både vuxna och barn hängt med på genomgång så testkör alla en kortare zipline under uppsikt av instruktörerna. Att klättra är inte svårt, ni hakar fast er i början av banan och sedan är ni säkrade ända till slutet av banan. Klättrar ni med någon som är yngre är det bra om den vuxna klättrar först för då kan den hjälpa till vid zipline och om det är lite klurigt att dra haken genom de olika säkerhetsdelarna. Om ni behöver hjälp när ni är ute och klättar så finns det alltid personal i parken. De peppar om man behöver lite mentalt stöd för att ta sig över ett hinder och kan tipsa er hur ni ska göra för att ta er vidare om något hinder känns lite klurigt.

Det finns tre olika nivåer och de är anpassade efter längd, men även ålder. För att klättrar de gröna banorna behöver man vara 110 cm lång och är någon under 6 år måste en vuxen följa med. Gröna banorna, som är tre stycken, är fulla med olika hinder, rolling game och zipline. Grön bana kanske låter både enkel och inte så farlig hög, men det kan faktiskt pirra både i benen och magen för även de äldre.

Blåa banorna är för de som är 140 cm och är någon under 10 år ska en vuxen klättra med i de blå och den röda. Den röda bana är för er som är över 150 cm och den är en riktig utmaning som kräver både pannben och armstyrka. Gör ni den så kan ni räkna med att vara slut i armarna, namnet Burning Arms ger rätta för sitt namn, så ett tips är att spara den till sist.  De blåa banorna som är två till antalet innehåller flera olika hinder och även två långa ziplines.

Tiden på 2,5 timme räcker för att hinna med banorna och om ni inte vill eller kan göra alla så har ni tid att göra om era favoriter igen.

Vi började med att gå bana 1, Snake. Här finns det ett hinder som vi i familjen kallar svängande koksnöten, en rolling game, vilket blev en favorit hos barnen. Kanske mest för att mamman i den här familjen tyckte den verkade så läskig att ta sig ann, men med pepp från barnen så gick det toppen. Efter det så gjorde vi bana 2, och här får du bokstavligen klättra upp på Orsa Grönklitt för att sedan susa vidare i en zipline.

Att klättra tillsammans med familjen är jättekul. För här är det inte den vuxna som är ledaren och hjälparen, utan barnen får visa, peppa och heja på. Att tillsammans våga sig upp bland träden och få känna adrenalinet pumpa i kroppen när man tagit sig igenom en bana är häftigt. Det är kul att tillsammans göra något som är utmanande.

”Snälla, kan vi inte göra det här igen”.

”Det är så roligt att åka zipline och att klara av utmaningar.”

”Det är kul att banorna är så långa.”

”Det är roligt att mamma tycker det är läskigt, men att hon ändå vågar.”

Efter att vi klättrat alla banor utifrån längd och våghalsighet och gjort high five med instruktörerna så var det dags att lämna tillbaka utrustningen. Nu var vi värda både fika och glass i Cafét precis intill.

 

Discgolf och Minigolf Orsa_gronklitt_minigolf

Kvällen avslutades med att vi tog oss an en del av discgolfbanan. För att spela behöver ni discar, kan hyras på plats, och sedan betalar ni för att använda banorna  via en qr-kod som finns i början av första utkastet. Discgolfbanan består av 18 hål och räkna med att det tar ett par timmar att gå banan. Men det går att korta ner spelet till 9 hål eller vad man känner passar familjen. Reglerna är enkla, den som har minst antal kast genom banan vinner.  Varje hål börjar med en platta för utkast och där finns även en karta över hålet. Det går inte alltid att se korgen från utkastet, utan det kan ta några kast beroende på hur långt ens första kast är.

Att kasta disc i skogen är svårt, det finns rätt många träd att träffa. Men det är också en del av charmen, att en av föräldrarna faktiskt kan kasta sin disc så att den hamnar längre bak än innan. Banorna ligger fint i skogen, så istället för att ta en promenad så kan ni även testa på en ny sportaktivitet.  Det blir garanterat skrattfest, iallafall om man lämnar tävlingsinstinkten hemma, och vågar bjuda på sig själv.

Vi ville också spela minigolfen  som finns nere vid gästcentret. Minigolfen består av 9 banor och ligger även i närheten av restaurang Ugglan och Björnen. Så om barnen har spring i benen medan de vuxna vill ta det lugnt så kan det vara en bra aktivitet att syssel sätta sig med. Banorna är lite annorlunda och innehåller en del kluriga delar för att ta sig igenom. Klubbor hyr ni Gästcentret.

Äventyrstigen

Äventyrstigen är en slinga på 2 km som går genom skogen, längs vattnet, över en myr och ut på några öar. Det finns många fina platser på vägen där ni kan titta ut över vattnet och lyssna på fåglarna. Äventyrstigen passerar också badstranden, så packa med badkläder och passa på att ta ett dopp. Längs stigen passerar ni även flera grillplatser och fina ställen att äta matsäck eller fika. Äventyrsstigen skulle vi säga passar barn mellan 3 och 10 år, men förutsättningen är att barnet kan gå själv. Det finns inte möjlighet att ha med barnvagn.

Innan vi gick så hämtade vi Bärras Sommarutmaning i längdcentret. Med den i handen och en karta över Bärras äventyrsstig så gav vi oss iväg. Nu skulle vi följa Bärras karta för att hitta olika kontroller. På vägen så väntade olika utmaningar i form av hinderbana, labyrint och att få gå ut på gungfly. Vi vill inte avslöja alla moment som ni får testa på, men vi har en favorit som heter labyrinten. Där vill vi passa på och tipsa om att låta barnen få leda de vuxna genom labyrinten, extra viktigt att se till att de vuxna inte tjuvkikar, de får helt enkelt blunda och våga lita på att barnen leder dem rätt. Orsa_gronklitt_barras_aventyrsstig_3

Har ni inte gått på gungfly innan (gammal vitmossa som bildar öar som flyter på vattnet) så får ni göra det under äventyrstigen. Det kan vara bra att ha på sig skor som tål att bli blöta, då ni behöver gå över spänger för att komma ut på dessa.

För oss tog det ca 2 timmar att gå, men ni kan också göra det till en heldag om ni önskar. Allt beror på hur länge ni stannar vid varje station och vad ni hittar på längs vägen. När vi klarat av alla 9 stationer så var vi åter tillbaka till längdcentret. Här kan ni lämna in Bärras sommaraktivitet om ni hunnit med alla tre delar, äventyrstigen, Bärras MTB-bana och aktivitetsrunda, och då köpa ett märke.

Vi hann tyvärr inte med aktivitesrundan den här gången. Det är en runda på 1,5 km där ni tillsammans får en promenad och träning. Det finns flera stationer utplacerade och vid varje station finns det en skylt som visar en fysisk övning att genomföra. Det finns olika svårighetsgrader så alla kan göra det som passar en själv.

Mat och Service

Vid klätterparken så ligger mötescentret och där hittar ni PM´s matsal och bar, Kafé, toaletter och parkeringsplatser. Här fyllde vi på energin på Kafé efter klättring och åt lunch en av dagarna. Personalen var väldigt trevliga och serviceinriktade. Vi var där innan högsäsongen dragit igång och egentligen hade fiket hunnit stänga när vi var klara med klättringen, men personalen var kvar och hjälpte de som ville ha något att fika eller dricka. Innan vi lämnade Orsa Grönklitt passade vi även på att äta deras lunchbuffé som passar både stora och små.

Det finns flera matställen i Orsa Grönklitt, Toppstugan, som namnet skvallrar om ligger högst upp i backen. Här är det öppet under högsäsong för fika och lunch. Vissa kvällar är det grillkväll. Nere vid gästcentret ligger Restaurang Ugglan och Björnen som har öppet under högsäsong efter kl 15.00. En mysig restaurang som servera pizza, hamburgare och À la carte.

Runt om i Orsa finns iordninggjorda grillplatser, men ni behöver ta med er ved eller grillkol. Vi grillade korv vid grillplatsen som ligger precis vid klätterparken. Då kunde vi samtidigt spana på alla som var ute och klättrade innan det var vår tur att ge oss upp bland träden.

Om ni i stället vill laga er egen mat så är det bäst att handla med sig det som behövs innan ni kommer till Orsa Grönklitt. Är det så att ni glömt något eller behöver fylla på förråden så finns självbetjäningsbutiken vid gästcentret. Smidigt att kunna sköta det själv och generösa öppettider.

I gästcentret och längdcentret finns det omklädningsrum och toaletter samt parkeringsplatser. Toaletter och parkeringsplatser hittar ni också vid mötescentret som är samlingsnamnet för Klätterparken, Paddelcentret och PM´s matsal och bar. De olika platserna i Orsa Grönklitter ligger nära varandra så det behövs egentligen ingen bil när ni väl är på plats, utan den kan ni låta stå. I gästcentret hittar ni också en lekplats och en pool som är öppen på sommaren.

 

Personalen som arbetar i Orsa Grönklitt är servicemedvetna och känner till området väl. De kan tipsa om aktiviteter, vilka leder som passar er och är måna om att det ska bli en fin upplevelse. Men inte bara det, de frågar hur det har gått och har tid för att prata med barnen och oss vuxna. Har ni någon gång åkt skidor och gått i skidskola så kan det hända att det är några av skidlärarna som är instruktörer under sommaren. Vi träffade en skidlärare som haft oss vuxna som deltagare för några år sedan och han kom ihåg oss. Sådana små saker, eller att fråga hur gick det med cyklingen, gör att det känns familjärt.

Boende

Vi hade bokat boende på nyrenoverade och fräscha vandrarhemmet Grönklittgården. Det ligger helt perfekt med närhet till både gästcentret, längdcentret och klätterparken.

När ni kommer in i Grönklittsgården är det en stor hall där ni kan förvara ytterkläder och skor. I ena delen av huset är det ett stort gemensamt kök, matsal och TV-hörna. I den andra delen är det en korridor med rummen. Vårt rum bestod av två våningssängar, bord och stolar, egen toalett med handfat, garderober och egen TV. I det gemsamma köket finns all den utrustning som behövs för att laga mat, flera spisar och micros. Alla rum har en egen hylla och fack i kylskåpet och frysen. Det finns även flera skåp att förvara torrvaror i. Köket ligger i direkt anslutning till matsalen där kan barnen pyssla med annat när det lagas mat. Matsalen består av flera runda bord så att flera boende kan äta samtidigt. Det finns även en sittplats uppe i vad våra barn kallade tornrummet. Därifrån har ni fin utsikt över skidbackarna och klätterparken.

En trappa ner i vandrarhemmet finns det duschar och bastu uppdelat för herrar och damer. Bastun sätter ni enkelt på genom att trycka på en knapp. Det finns även möjlighet att tvätta och torktumla kläder om det skulle behövas och även torkrum för blöta skor.

Det finns även möjlighet att boka stugor och alternativen är många så det passar de som inte är så många till större sällskap. Det finns också möjlighet att campa med husbil eller husvagn. Boende bokas på hemsidan och där kan ni lätt hitta vilka boendemöjligheter som är lediga när ni vill åka.

Självklart är det sopsortering som gäller och det finns flera platser där ni lämnar sorterade sopor om ni bor i stugor. På vandrarhemmet är det redan uppdelat.

Andra aktiviteter att göra

Det finns mycket att göra i Orsa Grönklitt och det är lätta att fylla dagarna med aktiviteter. Det går att hyra kanot och kajak för att ta sig ut på sjön och vill ni göra det lite extra spännande så kan ni pröva kanotorientering. Det finns flera vandringsleder, möjlighet att pröva på rullskidor eller inlines, ta en springtur i kvällssolen och ta sig upp till toppstugan tills fot eller med cykel. Vi som har åkt skidor här på vintern vill gärna se hur det ser ut i Bärras Offpist och hälsa på Bärras alla blåbärskompisar som står där i backen på andra sidan toppen.

Om ni gillar att fiska så finns det fina möjlighet att göra det, men glöm inte att köpa fiskekort i gästcentret. Det finns också möjlighet att spela paddel och gymma.

På hemsidan kan ni läsa mer om de olika aktiviteterna, förboka det som behövs och se vad som erbjuds varje vecka.

Ja, som ni märker så finns det hur mycket som helst att hitta på här i Orsa Grönklitt för er som önskar en aktiv semester, men det finns också möjlighet till lugn. Att vandra i naturen, leka vid en bäck eller glida runt i en kanot är underbart. Blandningen av aktiviteter, natur och möjlighet till avkoppling skapar härliga minnen och här kan ni hitta allt på samma ställe.

Vi kommer komma tillbaka för här är listan lång på allt som vi vill göra, vi vill klara av Bärras cykelutmaningar och Sommaräventyr, paddla kanot, testa fler cykelleder, gå aktivitetsrundan, vandra i skogen och besöka klätterparken igen…

”Det här var så roligt. Vi vill komma hit snart igen och göra om allt.”

 

Skribent och foto

Malin Davelius och Peter Davelius

Familj.Dav (@aktiva_familjen) | Instagram

 




0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.

Boka i förväg och hitta hit

Bokning:

Ring: 0772 280 100

Gästcenter:

Ring: 0250-462 12

Bokning
info@orsagronklitt.se

Gästcenter

gastcenter@orsagronklitt.se

Orsa Grönklitt