Orsa Grönklitt – Skapa härliga skidminnen tillsammans med familjen i ett vintrigt Dalarna

I hjärtat av Dalarna lagom när man har passerat Dalälven på väg norrut har många långt kvar på sin resa till skidsemestern i fjällen, men då är man nästan framme i mysiga Orsa Grönklitt.  Strax norr om Orsasjön börjar de djupa dalaskogarna på riktigt, med inspirerande vildmark och ett vackert vinterlandskap. Här 561 meter över havet finner man skidorten som passar barnfamiljen. Enkla backar för de allra minsta till röda och svarta för de som vill ha lite mer utmaningar.

Testfamiljen till tre skiddagar i Orsa Grönklitt består av Mamma L, Pappa P och två söner som är 7,5 år och 13,5 år gamla. Vi befinner oss i Orsa Grönklitt tre dygn för att främst åka skidor alpint, men utforskar även vad området har att erbjuda. Vi är alla fyra relativt vana skidåkare numera.

Orsa Grönklitt – Skapa härliga skidminnen tillsammans med familjen i ett vintrigt Dalarna

Det bästa av två vintervärldar

Här kan man njuta av valfriheten, som längdskidåkning genom en vacker och storslagen natur. Totalt finns det (under högsäsong) 130 kilometer av spår över myrar och genom dalaskogar. Eller åka i nypistade och härliga alpina backar som finns i flera väderstreck. Man väljer själv vilken sorts skidsemester som man önskar.

Riktigt familjevänligt

Orsa Grönklitt har verkligen något för alla åldrar. Barnvänligheten är påtaglig och märks inte bara i backar och spår utan också genom ett generöst utbud av aktiviteter för anläggningens yngsta gäster. Tack vare lättillgängligheten kan familjer åka både tillsammans och på egen hand. Eftersom det är enkelt att hitta kan barn redan i tidig ålder börja utforska omgivningarna själva. Mina barn var oftast först i liftarna när de öppnade och åkte tills liftarna stängde. Det går snabbt att lära sig hitta i backarna.

Grönklitt är ett bussigt berg som erbjuder alpin skidåkning åt hela tre väderstreck. Om det blåser på ena sidan erbjuds du lä på andra sidan. Om morgonen, när det är hårt på skuggsidan har solen värmt snön till smör i flera av de andra pisterna.

22 nedfarter och 13 liftar

I Orsa Grönklitt finns det 13 liftar och 22 nedfarter i alla färger. Så med andra ord finns det något för alla smaker både med lagom lutning och bredd för dig som lär dig att svänga och för dig som älskar att carva. Alla kan åka i hela systemet. I söder och väst är backarna snälla medan de norra pisterna är brantare och mer truliga. Att hitta är lätt som en plätt vilket gör att även de yngsta besökare snabbt kan komma igång och utforska på egen hand. Mina barn lärde sig snabbt liftsystemet och backarna och fann snabbt sina favorit pister. Bärras Offpist.

Orsa_grönklitt_vintersemester_skidåkning_8

Snowpark

På den södra sidan hittar man Bananen, det vill säga vår snowpark med hopp, rails och boxar. Parken har flera linjer att välja mellan och passar såväl den som provar på för första gången som för den som är van att trixa och flyga långt i luften. Det är bara att testa sig fram vad man vågar göra.

Kvällskidåkning

Från slutet av december har de kvällskidåkning på tisdagar och fredagar. Det är på den södra sidan som man kan åka skidor på kvällen och dagen behöver inte ta slut förrän kl. 19.00. Så tycker man att en vanlig dag är för lite och även vill köra när solen har gått ner ska man se till att vara på plats en av de dagarna.

Orsa_grönklitt_vintersemester_skidåkning_4

Grillplatser

Nere vid sittliften på södersidan hittade vi en mysig grillplats. Grillarna sattes på redan klockan 11 på förmiddagen. Sedan var det fritt fram att grilla. Vi hade med oss korv med bröd och en massa goda tillbehör och passade på att grilla på luncherna. Grillad korv utomhus och kanske värma händerna ett slag ovanför grillen medan man grillar sin korv är en tradition för oss när vi åker skidor. Det är ett mysigt avbrott och går ofta rätt snabbt om man vill ha mycket tid i skidbackarna.

Orsa_Grönklitt_vintersemester_skidåkning_2

Restauranger

Orsa Grönklitt har tre olika restauranger i Toppstugan som ligger på 561 meters höjd över havet och har en helt magisk utsikt. Här stannade vi till en eftermiddag och njöt av den vackra solnedgången. Man får en milsvid utsikt över Siljan. Här kan man äta både lunch, middag, ta en fika eller bara en drink. Men priserna är relativt höga.

Nere i byn ligger Ugglan & Björnen. Här erbjuds kombinationen av restaurang, kafé och bar i samma lokal och även mångsidig skidåkarbuffé, smarriga pizzor och grillade burgare. På Ugglan & Björnen finns även biljard, dart och barnens egna lekrum. Sedan har de även PM Kök & Bar. Här har de lite enklare rätter som till exempel hamburgare.

Orsa_grönklitt_vintersemester_skidåkning_14

Skidhyra

I Sportshopen har de sin skiduthyrning. Vi hyrde utrustning till oss alla. För vuxna kostade det 890 kr för tre dagar och för barnen 545 kr. Det var bra utrustning och bra service.

Hade man glömt något hemma har de även en Sportshop med allt som man behöver för att åka skidor. Varma kläder i olika märken, hjälmar, skidglasögon och mycket annat.

 

Lifkort

Barn 0-7 år åker gratis. Liftkort 7-16 år år kostar  1000 kr för tre dagar och 1320 kr för vuxna för tre dagar.

Skidskola

Önskar man gå i skidskola finns det för olika nivåer. Men boka i god tid innan avresa.

Ica to Go

De har ett Ica to Go i byn. Det är alltså en mini Ica som man kan gå in i om man laddar ner Ica to Go appen. Man gör alla inköp i appen och betalar där. Det finns ett begränsat utbud. Men vi handlade exempelvis pasta, korvbröd, potatis, pålägg, senap, ketchup och godis. Det är naturligtvis dyrare än ett vanligt Ica, men ändå acceptabla priser.

Gästcenter

De har även ett gästcenter som är öppet hela dagarna, om man har frågor eller funderingar.

Vandrarhemmet – Grönklittsgården.

Vi bodde tre nätter på det nyrenoverade vandrarhemmet Grönklittsgården. Det har ett perfekt läge med Ski in Ski Out på södersidan. Det är bara att hoppa i skidorna utanför dörren och antingen åka till skidspåren eller närmsta liften för att ta sig uppåt i skidsystemet.

Vi bodde i två dubbelrum. Det ena var med härlig utsikt direkt mot skidbackarna. Rummen hade två sköna sängar, egen toalett, skrivbord, garderob och TV. Sedan fick man dela kök, matsal och vardagsrum. Men det fanns många bord, var ordning och reda i köken och bra planerat.

En trappa ner fanns duschrum och bastu. Vad passar inte bättre efter en hel dag i bitande kyla och med skidåkning att ta en varm dusch och bastu. Skidåkning och bastu hör verkligen ihop. Åtminstone snö, kyla och bastubad!

Gratis parkering ingick även precis bredvid Grönklittsgården och även slutstädning. Men man behöver ha med sig sängkläder och handdukar, om man inte vill hyra det.

Orsa_grönklitt_vintersemester_skidåkning_1

Barnaktiviteter

Bärra har ett utbud av barnaktiviteter nästan varje dag. Man kan betala en slant och lämna in sina barn på Varglyan under vissa tider. De anordnar även vissa betalaktiviteter, där man kan lämna sina barn.

Vintervandring

En riktig vintervandring ska verkligen vara i fjällen. Vintern är verkligen en fantastisk tid att vistas utomhus och vandring behöver inte sättas på paus när temperaturen sjunker. Det är snarare bara en god idé att ha riktigt bra och varma kläder på sig.  Det finns många härliga slingrande stigar och fina utsikter även vintertid. Det är lika vackert inklätt i snö som utan. Uppe i Orsa Grönklitt kan man verkligen upplev gnistrande snö som knarrar när man går, rimfrost i träden och djurspår i snön.

Orsa_Grönklitt_vintersemester_skidåkning_1

Vinterpromenaden i Orsa Grönklitt gick till en början vid längd skidspåren, men sedan fick den en egen väg med vaga skoterspår. Grejen var den att det hade snöat mycket på natten innan, så det var inte riktigt promenad vänligt denna dag, utan man fick pulsa en del i snön. Men det gav ju egentligen bara betydligt mycket bättre träning. Gå dryga 5 km i och pulsa i snön, tog tid och var bra för både kropp och knopp! Hela vintervandringen eller promenaden var skyltad på träden, så det gick inte att gå vilse eller fel. Vilket kanske kan vara lätt om det är ett helt nytt ställe som man aldrig har varit på.

Orsa_Grönklitt_vintersemester_skidåkning_3

Promenaden går till Fryksås och vänder samt en rund slinga. De är även markerad med blå skyltar med texten ”Vinterpromenad” och reflexer. I samma område finns även packade spår för skidorientering och skidspår, dessa ska man naturligtvis inte gå i.

Jag laddade ner deras karta på deras hemsida för att se vart jag skulle gå.

Hitta hit

Orsa Grönklitt ligger dryga fyra timmar med bil från Stockholm och det är enkelt att hitta hit.

 

Foto och skribent

Lina Sjölund @liniztravel på instagram

Resebloggen; Liniz Travel

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.

Orsa Grönklitt

I närheten av

Grönklittsgården – ett vandrarhem i Orsa Grönklitt

Grönklittgården - ett vandrarhem i Orsa Grönklitt

Tryck för att läsa mer
0 km
Orsa_gronklitt_barras_aventyrsstig_2

Bärras äventyrsstig i Orsa Grönklitt

Äventyrstigen är en slinga på 2 km som går genom skogen, längs vattnet, över en myr och ut på några öar. Det finns många fina platser på vägen där ni kan titta ut över vattnet och lyssna...

Tryck för att läsa mer
0 km
Orsa_gronklitt_discgolf_3

Discgolf och Minigolf i Orsa Grönklitt

Det finns väldigt mycket att hitta på när man besöker Orsa Grönklitt, det behöver inte finnas en tråkigt stund. Vi har testat på både discgolf och minigolf så hämta dina frisbees och...

Tryck för att läsa mer
0 km
Orsa_gronklitt_moutainbike_cykling

Cykling – Mountainbike i Orsa Grönklitt

I Orsa Grönklitt finns det många olika cykelleder att välja på så alla kan hitta något som passar sin erfarenhet. Lederna är graderade efter svårighetsgrad och markerade ute i skogen, men med...

Tryck för att läsa mer
0 km

Grönklitts klätterpark

Nu ska vi upp bland träden för att ta oss igenom olika hinder och ziplines. På hemsidan hade vi bokat vår tid i klätterparken och då även fyllt i blanketter för de som var under 18 år. Koppla...

Tryck för att läsa mer
0 km
Orsa_gronklitt_klatterpark_

Orsa Grönklitt – mängder med aktiviteter för hela familjen

Är ni en familj som gillar aktiviteter eller vill bli mer aktiva på semestern? Då är Orsa Grönklitt något för er, för här finns det mycket att göra. Orsa Grönklitt ligger i Dalarna, 30 mil...

Tryck för att läsa mer
0 km