Cykling – Mountainbike i Orsa Grönklitt

I Orsa Grönklitt finns det många olika cykelleder att välja på så alla kan hitta något som passar sin erfarenhet. Lederna är graderade efter svårighetsgrad och markerade ute i skogen, men med en ledkarta kan ni också se hur ni kan kombinera olika leder med varandra. De gröna lederna är de enklaste och där ingår bland annat Grönklitt Flowtrail och Bärras MTB-led.

Cykling – Mountainbike i Orsa Grönklitt

Vi har aldrig testat moutainbike förut och har inga egna cyklar. I längdcentrum, som också är utgångspunkten för de flesta lederna, går det att hyra cyklar för en förmiddag eller en eftermiddag, men ni behöver boka dessa i förväg. Om ni har egna cyklar måste ni köpa ett trailpass för att få cykla på lederna. Det kan göras i förväg på hemsidan och det finns för enbart en dag eller flera dagar.

Vi fick hjälp med att få cyklar och hjälmar som passade oss alla och en genomgång av hur broms och växlar fungerade. Vi fick även tips på vilka leder som passar oss nybörjare. För att lära känna cykeln så cyklade vi runt på det asfalterade området precis intill innan vi gav oss iväg. Barnen lärde sig snabbt att hantera handbroms och växel. Det finns en fin asfalterad väg runt sjön som är bra att cykla på för nybörjare och vi cyklade en bit på den för att komma in i cyklingen, men sedan så svängde  vi av för att ta oss ut på Bärras 2 km långa MTB-bana i skogen. Här fick vi verkligen testa på att växla och bromsa då det är stenar och rötter på stigen. Den yngsta i familjen tyckte det var lite väl tufft, men det gick att korta ner sträckan och vänta in de andra innan vi cyklade tillbaka mot längdcentret.
Det är här man hittar flowtrail, skills area och skills trail. Vi testade på alla tre delar. Flowtrailen är en riktigt rolig bana som delas upp i två svårighetsgrader efter halva sträckan. Det äldsta barnet drog direkt iväg på blåa leden och tyckte det var superkul, medan det yngre barnet gillade gröna leden. Skills trail är en kortare bana med uppbyggda hinder, där man även kan cykla på sidan av om något hinder känns lite klurigt. Här kan man cykla flera varv och våga sig på fler och fler hinder. Vippbrädan blev en riktigt favorit, men hoppen kom inte långt efter i popularitet.

Skills area ligger precis vid uthyrningen och den består av några olika hinder där ni kan öva upp er förmåga att hoppa och hålla balansen.  Flowtrail, skills area och skills trail ligger i närheten av varandra så det går därför bra att dela upp sig och cykla det man själv vill, både som barn och vuxen.

Om man vill så kan barnen ta Bärras cyklemärken i brons, silver och guld. Då ska barnet klara av olika utmaningar. Information om det går att hitta på hemsidan, i tidningen som ni får vid incheckningen eller i längdcentret. Det kan vara en extra morot för att våga sig på nya saker. Märkena kan sedan köpas i Längdcentret eller i Gästcentret.

”Tänk att jag klarade av att ta Bärras Silvermärke.”

”Vad roligt det var att cykla, cyklen är så lätt trampad.”

”Flowtrailen är jättekul och även skills banan. Det går snabbat att bli bättre.”

”Härligt att få cykla ute i skogen och ta sig över stenar och hinder. Det här vill jag göra igen.”

Om ni är nybörjare och verkligen vill lära er att bli bra på cykling eller om ni redan är erfarna och vill utvecklas så finns det möjlighet att boka in privatkurs med erfarna instruktörer. Behöver era egna cyklar en extra service så finns det möjlighet att boka in en sådan på längdcentret. Här kan ni även tvätta av cyklarna.

Skribent och foto

Malin Davelius och Peter Davelius

Familj.Dav (@aktiva_familjen) | Instagram

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.

Boka i förväg och hitta hit

Bokning:

Ring: 0772 280 100

Gästcenter:

Ring: 0250-462 12

Bokning
info@orsagronklitt.se

Gästcenter

gastcenter@orsagronklitt.se

Orsa Grönklitt