Superlördag på Tekniska Museet i Stockholm

I lördags var vi på Tekniska Museet på deras Superlördag. Det innebär en lördag utöver det vanliga, med en massa av roliga upplevelser för hela familjen.

Testpanelen denna gång var Mamma L, O snart 13 år och L snart 7 år. Vi hade även sällskap av en annan mamma och två snart 7 åringar för att maximera vår upplevelse och ha roligt tillsammans.

Tekniska Museet bjuder ju minst sagt på många roliga och spännande upplevelser för hela familjen, såväl liten som stor.

Tekniska Museet i Stockholm

Tekniska museet – Europas mest kreativa museum för alla barn

Visste ni att Tekniska museet är det första svenska museum någonsin som tilldelades priset Children in Museums Award, för deras tillgänglighetsarbete i science center-utställningen MegaMind ?

Children in Museums Award delas ut varje år till ett kreativt och nytänkande museum med barn i fokus av Hands On! och European Museum Academy.

Utdrag ur juryns motivering för Children in Museums Award 2017: ”MegaMind tar med sin högkvalitativa design, fullständiga tillgänglighet baserad på seriös forskning och utveckling av innehåll, museer för barn till en helt ny nivå,…”.

Vi kan bara hålla med. Barn vill gå på ett museum, där man får röra på saker, göra saker, uppleva saker och det ska hända saker hela tiden.

9 olika utställningar

Tekniska Museet är stort hela 10 000 kvadratmeter. Flera våningar och flera utställningar. Så det är dessutom svårt att hinna med allt på en och samma dag. Vill man uppleva hela museet bör man nog planera in en hel dag.

Vi besökte Tekniska Museet en eftermiddag och hann med ganska många utställningar. Nackdelen var att det var en regnig lördag och museet var nästintill fullsatt, vilket gjorde att det var en del köer här och var. Har man barn som inte har så långt tålamod, orkar man kanske inte stå i kö för att göra alla aktiviteterna.

Play Beyond Play – dataspelsutställning

Dataspelsutställningen Play Beyond Play är ett helt våningsplan med bara spelupplevelser och hela 1 000 kvadratmeter stort. Här har de skapat en upplevelse där man inte bara kan prova olika dataspel och utforska spelhistorien, utan också kliva in i och låta sig omslutas av spel. Utställningen visas tills vidare och kommer att uppdateras med nya spelupplevelser under resans gång.

 

Gruvan

Gruvan är en av Tekniskas populära utställningar. Gruvan har genomgått en rejäl förvandling – förutom nya ytskikt, realistiska gruvarbetare och stämningsfull belysning har de gamla gruvgångarna fyllts med nya överraskningar, effekter och andra spännande inslag. Här går man nästan på ett verkligt sätt ner genom trånga, mörka gruvgångar och här får man uppleva hur det en gång var i det farliga arbetet i underjorden och gå tillbaka hundratals år i tiden.

Zero City

Zero City är en 2 000 kvadratmeter interaktiv och utmanande utställning där besökarna tillsammans planerar transporter av människor och gods för morgondagens fossilfria stad för att klara klimatmålet.

Zero City utställningen visar hur framtidens stad, med hjälp av teknik och innovation, skulle kunna se ut men tar även besökarna bakåt i tiden för att visa hur bilsamhället har växt fram. Genom att förstå vilka problem bilarna löste, och vilka nya utmaningar de samtidigt ställde oss inför, kan vi skapa en mer hållbar framtid tillsammans.

I luften ovanför svävar några av museets imponerande flygmaskiner och i Zero City- I Backspegeln hittar du retrofordon i mängder. En familjekombi fullpackad med campingutrustning, badleksaker och en kanot på taket väcker barndomsminnen om bilsemestrar till liv. Följ med till hamnen, kraftverket, köpgatan, bakgatan, torget och de andra delarna och möt olika aspekter av hur man kan planera framtidens klimatsmarta och behagliga stad.

Det är framför allt en rolig utställning för oss vuxna, som kan tänka tillbaka till hur bilarna såg ut när vi växte upp och man ser vilken framfart det har gått de senaste åren med det mesta.

Teknoleket

Teknoleket är främst för de yngsta barnen. Här kan man leka och lära sig om mekanik, ljud, ljus och tid. Med spännande kulbanor och färgglada kugghjul som barnen sätter samman och får att fungera, växer nyfikenheten för teknik och mekanik fram.

 

Det finns som sagt mycket att se och göra på Tekniska Museet. Men vi hann inte med alla utställningar. Eller rättare sagt, det var väldigt mycket människor på museet denna regniga lördag, så det var långa köer till flera av platserna som barnen ville gå till.

PRAKTISK INFORMATION

 

Om du tar med egen matsäck

Har du med egen matsäck så finns en avdelning med stolar och bord, även ett litet minikök om du skulle behöva enkla köksprylar till din medhavda matsäck.

Gratis skåp

Vid entrén finns skåp där man kan l

Låsa in sina jackor, väskor och dyl så man slipper bära runt på det.

Restaurang och Café

Det finns både restaurang och café om man önskar äta där eller fika.

Parkering

Det finns parkering i närheten av museet, men till en kostnad.

Öppettider & Priser

Alla dagar 10 – 22

Visste du att det är förmånligare att köpa entrébiljett online?

Från 7 år: 160 kr online. Gratis för alla under 7 år.

 

Text och foto: Lina Sjölund, läs mer på hennes egen prisbelönade blogg Liniz Travel & Lifestyle

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.

Boka i förväg och hitta hit

Museivägen 7, Stockholm
Tel: 08-450 56 00 (telefonväxeln öppen måndag – fredag kl. 10-16)
info@tekniskamuseet.se
Box 27842, 115 93 Stockholm

Tekniska museet

Museivägen 7