Omberg – ta med barnen ut i naturen

Ta med barnen till Omberg och låt de upptäcka naturen och historian som denna plast erbjuder.

Välj att gå en vandringsled, besök Naturrum Tåkern eller äventysparken med zipline och höghöjdsbana. När vintern tillåter kan man även åka skidor.

Följ med när en av våra familjer under våren besökte och utforskade berget.

Omberg med barnen i naturen

I det vackra naturreservatet Omberg i Östergötland vid Vätterns strand på Vandrarhemmet Stocklycke firade vi delar av vår påsk 2022. Bokskogarna som ännu inte var utslagna i de branta sluttningarna ner mot Vättern, utsikten, jätteekarna, hamnen, massor med ramslök i skogslandskapet och de färgsprakande blåsipporna gjorde vår vandring till ett äventyr och en minnesvärd dag. Längs den 6,1 km långa Ellen Keys leden som vi valde att följa bjöds vi på stor variation i allt från en milslång rasbrant med naturskogar, fantastisk utsikt, inte minst från Ombergs högsta punkt Hjässan med ett stort och fint utsiktstorn. Runt Hjässan finns lämningar efter tre fornborgar som var spännande att leta efter, vilken plats för en borg, de branta stupen gav med all säkerhet fienden en svår situation vid anfall.

Vi passerade flera kärr, hundraåriga granar och korsande leder för både cykel och längre och kortare vandringar. Vi valde denna led för att sträckan på ca. 6 km passade oss och på denna led passerade vi även Hamnen med absolut glasklart vatten. Stocklycke hamn hade förr i tiden stor betydelse för skogsbruket, då det härifrån skeppades ut virke från avverkningarna på berget för vidare transport med båt till industrier kring Vättern. Även gården ”Strand” där Ellen Keys levde och verkade passerar man på denna led, här hålls guidade visningar året om. Ellen Keys var en känd författare och kvinnokämpe i början av 1900-talet, på sin tid en verklig visionär.

 

Ekoparken med sitt rika naturliv och möjligheterna till friluftsliv ger idag stor prägel på området. Du kan njuta av allt från en stilla eller strapatsrik vandring, cykling, kanot, fågelskådning, leta orkidéer eller småkryp. Omberg zipline är en annan aktivitet som drar höghöjdssugna äventyrare hit. Det finns något för alla här.  Boende görs med fördel på vandrarhemmet Stocklycke eller på ställplatsen, för oss var vandrarhemmet ett bra och mysigt ställe med möjlighet till självhushåll och en god natts sömn efter vår heldag i Omberg.

OBS! Vissa partier på sträckan mellan Stocklycke Hamn och Ellen Keys Strand utgörs av naturstigar nära stup, vilket kräver försiktighet – framförallt då marken är fuktig eller om du har med dig små barn.

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.