Kokpunkten i Västerås – ett riktigt actionbad

En regnig dag i augusti 2023 begav sig vår familj till Actionbadet Kokpunkten i Västerås. Det första vi möttes av var en stor, hög industribyggnad. Lite speciellt! Badet finns nämligen inne i ett ombyggt gammalt ångkraftverk. ( Där av namnet: “Kokpunkten”.) 

Innanför dessa industriväggar möttes vi av ett riktigt häftigt badland! Vi har aldrig åkt så hisnande vattenrutschkanor på ett badland inomhus i Sverige förut. I huset finns också ett fint hotell (Steam hotell) som har behållit många av detaljerna från den tid då byggnaden var ett gediget ångkraftverk.

Kokpunkten i Västerås – ett riktigt actionbad

Nu drar vi till Kokpunkten

“Vi” är föräldrarna Helena och Pontus, samt  Levi 12 år. Tyvärr kunde inte vår dotter på 15 år hänga med. (Efter att hon sett våra bilder och filmer ifrån Kokpunkten var hon dock riktigt avundsjuk!) Vi fick våra armband i entrén. Dessa används till skåpen och att handla med. Smidigt. Om man glömt vilket skåp man använder (som jag Helena gjorde) kan man dessutom gå till entrén och hålla armbandet mot en skärm för att se skåpsnumret.

Besöket är tyvärr ganska dyrt. 260 kr från 12 år då det är lov/helg. 4-11 år 185 kr. 0-3 år gratis.

Det är dock lite billigare när det inte är lov eller helg.

Ett stort bad

Vi går alla och byter om. Kokpunkten är stort! Vi kom ifrån varandra direkt. Vi kom upp i badhuset från olika ställen i en lång korridor och actionbadet är i flera våningar. Det fanns dock en karta som hjälpte en rätt och när man väl gått upp och ner i trapporna några gånger så var det inte så svårt att orientera sig.  Det blev dock ingen bra start kan man säga, men efter att vi till slut hittat varandra så började vi testa de olika bassängerna. Det fanns flera varma pooler, bubbelpooler, samt en utomhuspool på taket med utsikt över Mälaren. Det var klättring på väggen och en ström i en av poolerna inomhus.

Kokpunkten_västerås_actionbad_familj_17

Massor med vattenrutschkanor

Vi testade sedan vattenrutschkanorna en efter en. De hade olika svårighetsgrad. Den “lätta” var med badring. Man kunde åka två eller en person. Mysig. Det fanns sedan en riktigt snabb där man tävlade mot varandra (om man ville). Det blev sonens favorit. Den var “medel” och gick inne i rör där man ibland såg ut. Medelnivå var det även på “Black river”. Det var en riktigt snabb resa ner i en större rutchkana där det ibland blev helt mörkt. Man kom ner lite lätt omtumlad i en bassäng med högt tryck, med en ström som för en ut. Man hamnar lätt under vattnet när man kommer ner och den känns lite läskig men vi var överens om att den ändå var rätt kul.

Kokpunkten_västerås_actionbad_3

Sen fanns även vattenrutschkanan “boomerang” där man åker själv i ett däck. När jag (Helena) skulle åka den visste jag inte att ett stup väntade runt hörnan och sen en skyhög vägg. Man åker högt upp på väggen, ner över ett gupp och ut i hög fart.  Jag frågade badvakten innan varför den var “svår” i nivå. Han svarade “för att den är snabb”, så jag var inte riktigt med på stupet och väggen som mötte mig. Den är dock riktigt häftig och det finns ingen liknande inomhus i Sverige vad jag vet. Mannen min åkte den bara en gång. Han var rädd att slå i benen i en kant, då han tyckte det var nära första gången. Sonen fick inte åka den då han inte hade vikten som krävdes. (Från 55kg och 1,35 m i längd var det som gällde.). Rekommenderad ålder på den var 12 år. Den var läskig men ändå häftig. En höjdare om man frågar mig (Helena).

Kokpunkten_västerås_actionbad_10

Dags att äta lite

Vi tog efter ett tag en paus och gav oss till den matkiosk som fanns. Det fanns mat från ca 40-100kr. Vad jag kunde se så fanns det alternativ för den som har matallergier. En lång kö väntade oss tyvärr samt att vi sen fick balansera mat och dryck till ett bord medan det sprutade vatten lite här och där från bassängernas fontäner. Det fanns bord och stolar lite utspritt på de olika våningsplanen. Det var inte bara långa köer till maten utan över lag så var det långa köer till alla attraktionerna denna dag.

Kokpunkten_västerås_actionbad_4

Särskilt till de rutsckanorna som de små barnen kunde åka . Två av vattenrutschkanorna var från 7år, de andra från 12 år. Det står dock rekommenderad ålder så det verkar inte vara helt benhårt, men är man lite rädd för hög fart så kan man nog uppleva de flesta läskiga.

Vi spenderade ca 5 timmar på actionbadet och sonen var mycket nöjd.

För familjer som gillar högt tempo

Vill man ha högt tempo så är detta stället för er familj. Det är olika ljudeffekter och massor av blinkande lampor som förstärker upplevelsen. Som en ljusshow på vissa ställen. De har verkligen skapat ett modernt och coolt vattenland. Vill man ha en lugn badupplevelse eller har små barn så kulle jag inte rekommendera Kokpunkten. För att få ut så mycket som möjligt av en dag på Kokpunkten tror jag man behöver vara över 7 år, kanske till och med äldre. Detta är ett paradis för tonåringar. Det fanns en liten vattendel för de som är riktigt små, 0-3 år och självklart kan man bada även i de varma poolerna, men dessa är ganska djupa på 1,50 m.

Där trapporna var upp till vattenrutschkanorna fanns även en hiss. Inte tillgänglig för alla, men om man har en funktionsnedsättning kan den vara ett alternativ att lättare ta sig upp.

Det kan bli en ganska dyr dag då man betalar mycket i inträde och inte får ha med egen mat. Samt att man betalar parkering utanför. Man får heller inte vara rädd för lite trängsel och väntan i köer.

Frågar man dock sonen om han kan tänka sig komma tillbaka eller dottern om hon vill hänga med nästa gång så är det solklart ; ja!

Skribent: Familjen Tunhav

Foto: Familjen Tunhav och Kokpunkten

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.

Boka i förväg och hitta hit

Reception
info@kokpunkten.se
021-448 55 00

Kokpunkten Actionbad

Kraftverksgatan 11