Under en vecka i juli reste Barnens turistguide med tre barn 4, 7 och 9 år på husvagnssemester till Dalarna med uppehåll i Sala. Vi besökte olika små och stora besöksmål och fick uppleva allt från fuktiga gruvgångar till mer fartfyllda äventyr.

För första gången i våra liv skulle vi ta oss an husvagnslivet. Många har pratat om det och lovordat husvagnsemestrar men vi har alltid varit lite skeptiska. Kunde det verkligen vara något för oss? Vi har tre barn i åldrarna 4, 7 och 9 år ibland mer vilda än tama, tanken på att vi alla fem skulle bo ganska trångt i en husvagn med nära grannar som hör och ser allt var tillräckligt skrämmande. Men nu skulle det alltså bli av. Planeringen av resan satte igång även om vi gärna ville att det skulle förbli ganska spontant. Första tanken var att bege sig söderut eller till västkusten, för det är väl så man gör?! Men efter ett tag upptäckte vi Dalarna, flera i vår omgivning rekommenderade det och det kändes väldigt inspirerade att fara norrut även sommarhalvåret. Det visade sig att Dalarna har ett mycket väl utvecklat destinationsbolag. De har arbetat i ca 30 år med destinationsutveckling och är en förebild för många andra resmål. Helt plötsligt öppnade sig så många möjligheter och besöksmålen kändes oändliga. Det som slog oss var att både stora och små besöksmål fick ta lika stor plats och de mindre besöksmålen lockade lika mycket som de stora. Dalarna fick det bli, men vi började med att göra uppehåll i Sala.

Silvköparens camping premiärcampade vi första nätterna. En ganska liten camping med allt man kunde tänkas behöva, kök, dusch, toaletter, badsjö, lekplats, uthyrning av roddbåt och fiskegrejer samt en minigolfbana (som visserligen hade sett sina bästa dagar).

Silver i Sala

Vi besökte Sala silvergruva och hade turen att komma dit under Silvergruvans dagar med marknad. Det var några dagar med marknad, tornerspel, sång och skådespel. Det som slog allt annat var såklart gruvan. Vi valde att gå ”Lilla barnäventyret” då vi trodde det var lagom för vår fyraåring men ändå stimulerande för nioåringen.

Vi fick följa slingrande våta gångar ned till 25 meter under marken, med skyddshjälmar, spännande. Där berättade guiden bland annat om hur det första silvret hittades i Sala och vi kikade över räcket 155 meter rakt ned i berget och hörde floden forsa längst ner. Barnen fick en skattkarta som de tog sig an så snart vi såg dagens ljus igen. De större barnen sprang för glatta livet och följde kartan, inte helt enkelt men de klarade det med bravur och fick sin skatt tillslut. Innan vi gick kikade vi in på gruvmuseet, det visade sig vara en fullträff , där fanns en modell över gruvans gångar med små människor och djur som arbetade och slet. Detta besök återkom en dag senare i form av en spontan lek i en sandlåda på campingen, de byggde gångar och gjorde gubbar av kottar, gruvan rasade och de räddade varandra, kul!

 

Vallby friluftsmuseum

Innan vi körde vidare mot Dalarna hann vi också med ett stopp på Vallby friluftsmuseum. Mitt i Västerås ligger denna oas, det var som att ta ett steg tillbaka ca 100 år i tiden. Bemannade med pigor och drängar, skolfröknar och soldater, dessutom riktiga lantdjur att hälsa på. Det kostar inget att gå in och vi kunde strosa runt i vår egen takt och låta barnen bestämma vägen. Att hoppa mellan stenar och stubbar och hitta Linderöds svin, getter, kossor och hönor bakom varje hörn var precis vad vi behövde. På torget vid den lilla stadsmiljön hittade barnen en liten hund i ett fönster och skulle absolut in och hälsa på denna. Vi kom in i ett litet tryckeri där en helt fantastik grafiker tog sig an barnen och ytterst lugnt och pedagogiskt instruerade dem att själva trycka sina namn. Dessa lappar sitter nu hemma på dörren till deras rum och de är så stolta över dem.

Siljanbadets camping

Vi hade bokat in oss på Siljanbadets camping, en ganska stor camping precis vid stranden i Rättvik. Vi hade turen att få en plats precis vid stranden och efter några timmars frustration för att få husvagnen rätt på den något sluttande platsen, kunde vi njuta av en helt fantastisk utsikt. Att få en husvagn där man vill ha den och sen så rak så man inte rullar runt i den på natten kan ju verka enkelt, men med erfarenhet efter denna vecka kan vi nog påstå att det inte är så enkelt. Speciellt inte med tre ganska hungriga barn som vill utforska campingen så fort det bara går. Det där får vi nog träna på i framtiden.

Hur som helst blev detta vårt smultronställe under fem dagar. Det var så otroligt långgrunt, barnen fick gå ca 400 meter ut för att få vatten till axlarna. Det gjorde att de kunde vara i och leka nästan hur länge som helst och vi hade perfekt uppsikt från husvagnen. Med rätt vattenleksaker var barnen i vattnet i timtal och skrattade så de kiknade hela tiden. Siljanbadets camping som drivs av Grönklittsgruppen, hade det mesta att erbjuda, alla bekvämligheter med dusch, toalett, kök, tvättstuga, liten shop, mat alternativ, spelhall, lekpark mm. Närheten till Rättvik som är en riktigt trevlig stad som har mycket att erbjuda. Vi fick bevittna en av totalt åtta deltävlingar i kyrkbåts race som hålls på olika orter runt om Siljan, kite-surfare och evenemanget Musik vid Siljan som turligt nog hölls just denna vecka. Längst ut på udden i Rättvik ligger Rättviks kyrka, runt denna finns en fantastiskt fin vandringsled, perfekt utflykt för små barnben.

Nusnäs

Vi gav oss iväg på dagsutflykter, bland annat besökte vi dalahästtillverkningen i Nusnäs.

Öppna verkstäder där varje steg i tillverkningen beskrevs och utfördes på riktigt inspirerade barnen att själva sätta sig och måla Dalahästar på de utställda målarborden. Det var en perfekt utflykt på ett par timmar från Rättvik som genererade unika Dalahästar på spiselkransen.

Rättviksbacken

En förmiddag åkte vi upp till Rättviksbacken. Där har vi varit en gång innan, men då vintertid. Barnen tyckte det var väldigt kul att känna igen platsen men nu i en annan skepnad. Målet med Rättviksbacken var att åka sommarrodel. En 725 meter lång rodelbanan som har funnits där i ca 30 år. Att ta liften upp på en rodel med utsikt över hela Siljan var ett äventyr, tjejerna som är 4 och 7 år åkte med oss vuxna på en dubbelrodel men äldsta killen 9 år åkte själv. Det kostade 50 kr per åk och man får nog räkna med att man behöver åka minst två gånger, första gången för att testa och andra för att åka med fart! Barnen älskade att susa ned på rodeln och familjeracet var ett faktum. Det här var en aktivitet som hela familjen verkligen uppskattade, ett riktigt äventyr för alla. Det fanns en hel del andra aktiviteter att göra på Rättviksbacken också, bland annat så provade vi att åka segway, alla som vägde över 30 kg i alla fall. Det var terränggående segways som man kunde köra i en bana på berget. När sonen provade första gången åkte han rakt ut i en buske, men efter ett tag hade han lärt sig manövrera denna så pass bra att han körde om både mamma och pappa. Ett mycket uppskattat inslag för sonen, mindre uppskattat av tjejerna som inte kunde prova utan istället snällt fick vänta på den utlovade glassbuffén med närproducerad glass som såldes där.

Orsa rovdjurspark

När vi tillslut lämnade Rättvik styrde vi kosan med husvagn och allt mot Orsa rovdjurspark, också den en del av Grönklittsgruppen. Vägen ut i skogen med husvagn var inte helt enkel och hastigheten var närmare snigelfart. Vi kunde parkera med husvagnen på parkeringen men om vi kommit senare på dagen kan jag tänka mig att det hade varit svårt att få plats. Orsa rovdjurspark är en stor park som visar nordens rovdjur, många av dem utrotningshotade. Det som är unikt med denna park är att djuren har stora hägn där deras miljö påminner väldigt mycket om deras naturliga miljö. Det gör också att det inte är självklart att man som besökare får en skymt av alla djur så det får man vara förberedd på. Men vid utfodringen av djuren som sker på utsatta klockslag varje dag kommer de fram så då får man passa på att vara med. Parken ligger långt ut i skogen, verkligen långt, och högt upp på ett berg, utsikten är slående och uppförbackarna är långa. Ett tips är att ta med ett mindre förstahjälpen-kit, vi förbrukade ca 6 st plåster på skrubbsår och skoskav. Mellantjejen fick en ny vän i parken, en kodiakbjörn som följde varje steg hon tog, och de sprang tillsammans utmed staketet med björnen på insidan, de sprang sådär fram och tillbaka, efter ett tag var det flera barn som sprang med, alla verkade uppskatta leken, även om det kändes lite skrämmande med ca 700 kg björn samtidigt.

Läs mer om vårt besök på Orsa rovdjurspark här.

Solleröns camping

Vidare från Orsa tog vi oss till Solleröns camping, som är en året-runt öppet camping. Där blev vi blev lotsade till vår plats av en golfbil. Ett bra tips vid uppställning är att vila en stund och justera blodsockernivåerna om man är trött efter en lång dag. Här fanns också allt vi behövde i serviceutbud.. Vi gjorde endast ett kort stopp här och begav oss tidigt nästa morgon iväg till nästa berg.

Sagolandet Tomteland

I hällregn anlände vi till Gesundaberget och Tomteland. Helt plötsligt, mitt i sommaren hamnade vi hos Tomten. Sagofigurerna vimlade och miljön var verkligen trolsk. Nästan direkt blev vi fångade i den spännande berättelsen Draksvärdet, om en Drakälva som tappat bort draksvärdet, det som höll draken sovande i berget och det svärd som trollkungen ville ha. Med hjälp av nissar, troll, tomtar och älvor pågick den berättelsen hela dagen och avslutades i en grand finale strax innan stängning. Läs mer om vårat besök på Tomteland här. Detta var det sista besöket på vår husvagnspremiär.

Sammanfattningsvis kan vi säga att husvagn är ett alldeles ypperligt sätt att resa flexibelt och spontant. Barnen älskade varje minut och det upplevdes aldrig som trångt som vi först trodde. Att bo nära andra husvagnscampare visade sig vara berikande och vi träffade många nya vänner. Barnen träffade flera vänner och gjorde tappra försök att prata både norska och danska.

Att åka till Dalarna sommartid är att rekommendera, det finns så mycket att göra och uppleva. Ofta är det upplevelser som uppskattas av hela familjen. Vi kommer absolut att åka tillbaka och göra allt det där vi inte hann med denna gång som exempel knäckebrödsfabriken i Leksands sommarland, Zorn museet, Carl Larsson gården, Rättviks camping, Enåbadet mfl