Kastebergs gård

Jag tog med mig Harry 7 år, Leon 9 år och Emilia 13 år på cykelutflykt för att besöka Kastebergs gård som ligger mellan Ljungby och Lagan vid riksettan i Småland. Kasteberg drivs idag av 4 generationer som har haft gården sedan 1860-talet. På gården föds det upp nöt, gris och får och de odlar egen raps och senapsfrö som blir olja och senap. I deras gårdsbutik finns deras egna produkter att köpa samt andra livsmedel som är småskaligt producerade.

Kategergs gård – följ med oss och hälsa på djuren och följ med på safari

På gården finns massor av aktiviteter för barn, man får gå in i hagarna och kela med getter och får, man får titta på hönor, kaniner och grisar. På gårdssafari som de har på sommaren får man även möjlighet att åka in i kohagen och klappa och mata kor, kalvar och den stora tjuren. Det är en mäktig upplevelse att komma de stora djuren så nära. Bonden som följer med och guidar berättar om alla djuren på gården och man får lära sig om hur det är att arbeta som bonde.

Bonden berättar mycket intressanta saker om djuren. Vi fick till exempel veta att det kan bo 70 000 st bin i en kupa och tack vare att de har två bikupor på gården ökar deras skörd med 10-15 %.  En kupa producerar ca 70 kg honung under ett år. Bonden berättade också att så fort griskultingarna föds letar de upp en spene på sin mamma och börjar dia, kommer det fler kultingar än spenar så får de sista kultingarna slåss om maten och blir då mindre än de andra syskonen. Dessa grisar kallas för pellegrisar.

Vi provade även deras äventyrsskog som är en ”inte-stöta- marken-bana” i skogen. Här får barnen gå armgång, balansgång och klättra på klättervägg bland annat. Här passar det bra att göra av med lite energi! Nu på sommaren har de även en tipsrunda man kan gå i skogen.

På gården finns även en lekpark och en naturpool så vi passade även på att ta oss ett svalkande dopp.

Sammanfattningsvis rekommenderar vi att ta safarituren på Kasteberg dels för att få klappa djuren men främst för att få lära sig om dem. Bonden berättar också om hur det är att odla och vi får reda på var vår mat kommer ifrån. Det passar att komma hit som en utflykt för hela familjen några timmar men även som ett stopp för lite mat och glass om man är på väg längs med E4an. I gårdsbutiken finns lunch, fika och glass att köpa. Har man med sig husbil eller husvagn finns ställplatser på gården. Kastebergs gård ordnar också säsongsaktiviteter på loven samt vid jul och påsk. Vi kan rekommendera att ta cykeln hit både från Ljungby och Lagan, det blir en tur på ca 5 km enkel resa på fin cykelväg och grusväg.

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.

Boka i förväg och hitta hit

  • 0372-120 00
  • info@kasteberg.com
  • Össlöv Kasteberg 2 34196 LJUNGBY

Kastebergs Gårdsbutik