Kalmar länsmuseum

Kalmar läns museum är beläget i centrala Kalmar med Kalmarsund som granne. Detta museum är främst känt för dess utställning om Regalskeppet Kronan som sjönk den 1 juni 1676 i Östersjön och konst av Kalmardottern Jenny Nyström. Muséet är ett spännande utflyktsmål för hela familjen som bjuder på olika utställningar, guidade turer, interaktiva visningar, restaurang och butik. Här lär sig de mindre barnen om historia genom lek och för vuxna och ungdomar finns det spännande historia att insupa.

Möt vår testfamilj

Vi är en familj på 6 personer som älskar att hitta på saker tillsammans som familj. Vi bor i en villa i Kalmar. Vår familj består av mamma Lina, pappa Lasse och våra fyra barn. Vi har en dotter och fyra söner. Vår dotter heter Tilda och är 15 år och våra söner heter Anton som är 10 år (11 i år), Ture som är 7 år (8 i år) och Olle som är 4 år (5 i år). Det är alltid en utmaning att hitta på saker som passar hela familjen då barnen är i olika åldrar och har olika intressen.

Hitta hit

Kalmar läns museum är en plats som vi har besökt många gånger vilket beror på att vi bor nära samt att det är en upplevelse som passar för alla åldrar. Vissa utställningar är fasta medan vissa utställningar byts ut under årens gång. De har också extra barnaktiviteter under lov. Denna gång tog vi bilen till muséet men ibland cyklar vi eller tar bussen. Här finns gott om parkeringar både för cykel och bil. För er som inte bor i Kalmar är det smidigt att ta tåget som ligger endast några hundra meter från muséet. Ni kan också ta er med flyg till Kalmar men behöver då ta bussen in till centrala Kalmar som tar cirka 10 minuter.

 

För barn och ungdom t.o.m. 19 år är det fri entré och för oss vuxna kostar den 130 kr. Eftersom vi bor i Kalmar har vi ett årskort Familj (två vuxna i samma hushåll) och betalar 600 kr och har då fri entré i 12 månader. Muséet har öppet alla dagar. (Detta gäller i skrivande stund, besök museets hemsida för aktuell information)

Nu tar vi oss in ..

På entréplan möts vi av engagerad och trevlig personal med mycket fokus på barn. På entréplan finns också en liten butik med många produkter kopplade till

Kalmar län. Redan på entréplan ökas nyfikenheten av Kronans stora kanoner, fascinerande för både barn och vuxna. Nu fanns också en lite utställning om Pippi som fyllt 75 år och här kan barnen ta med sig tipstalong och frågorna hittar barnen på olika våningar. På entréplan finns gott om skåp att låsa in sina ytterkläder och generöst med toaletter som även finns på flera våningar.

Vi börjar med att ta hissen upp till plan 2 vilket är favoriten för våra söner. Här finns en helt fantastisk familjeutställning som heter “Äventyret Superkronan – Skeppsbygget” som är rolig och spännande för barn från förskoleåldern och uppåt och även för de vuxna. Här kan barnen lära sig genom lek. De kan handla i bodarna vid hamnen, jobba på gården, spela tre i rad, leva som en kunglighet, bygga på skeppet, leka på däcket, klättra i masten, dyka ner till Kronans vrakplats, lära sig om olika yrken från förr, utforska olika saker i labbet och mycket mer. Möjligheterna är oändliga och barnen vill stanna i timmar och bara leka. På denna våning finns även en ateljé där barnen kan pyssla med olika material och här finns tips på olika saker som man kan göra. Under lov och högtider brukar det vara temainriktat pyssel som finns tillgängligt. På plan 2 finns även tillfälliga utställningar och nu fanns en utställning som heter Hemligheten – om psykisk hälsa som leder till eftertanke genom dess stillsamma och drömska miljö som får både barn och vuxna att hitta ett lugn. Här finns också en utställning om Sandby borg som är historien om en massaker som hände på sydöstra Öland för 1500 år sedan. Här kan barnen leka arkeologer och pensla fram skelett i sanden. Sandby borg är ett populärt utflyktsmål framför allt på somrarna då det finns mycket aktiviteter där för barn.

På plan 3 möts vi av den spännande utställningen om regalskeppet Kronan. Här hittar du många spännande föremål från skeppet, t.ex. guldskatten. Utställningen bjuder på en modell över vrakplatsen som visar dess hemska öde. Vissa delar kan vara skrämmande för mindre barn. Det finns också en egen bio om Kronan där man kan följa det spännande bärgningsarbetet. Det finns inspelade guidningar på både svenska, tyska och engelska.

Fikapaus

På plan 4 hittar vi Restaurang och Kafé Ågkvarnen som har en lunchmeny som passar både barn och vuxna med fokus på ekologiskt och närproducerat. Allergivänliga alternativ erbjuds också. Hembakad fika står också på menyn. Det finns något för alla och en underbar utsikt över Kalmarsund. På detta plan kan ni också upptäcka utställningen om Jenny Nyström, ett lekrum för barn där de kan leka affär, bjuda på tekalas och klä ut sig till Pippi samt ett rum som visar hur ett klassrum såg ut förr i tiden och här finns möjlighet för barnen att leka skola.

 

Barnen berättar

När våra tre söner får berätta vad som var roligast så är det plan 2, utställningen “Äventyret Superkronan – Skeppsbygget”, som är i särklass det bästa för dem och så klart den hembakade suveräna fikan som barnen avslutade besöket med. Om ni ska besöka Kalmar läns museum så ska absolut alla våningar besökas, alla utställningar är så pass spännande och intressanta att inget ska förgås men om vi pratar ur barnens perspektiv så får det bli plan 2 som måste besökas. Som alltid levererar muséet det vi önskar och vi går aldrig därifrån besvikna. Även om vi varit där många gånger så är det oftast något nytt och något som man missat tidigare som man nu ser. En upplevelse som inte får missas om du bestämmer dig för att besöka Kalmar.

Kalmar läns museum

Skeppsbrogatan 51
0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.