World of Dinosaurs – ett familjäventyr till Kritaperioden

Utmed väg 25 strax utanför Kalmar reser sig en stor lada med den annorlunda detaljen att ett antal dinosaurier pryder gårdsplanen. I ladan döljer sig europas största dinosauriemuseum. Hit begav vi oss med bil från Öland en mulen torsdag i juli. 

World of Dinosaurs – ett familjäventyr till Kritaperioden

A World of Dinosaurs

Vi visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss men då vädret där vi befann oss inte var något vidare ville vi hitta på något som kunde göras inomhus. Vi hade åkt förbi stället på väg mot vår destination några dagar tidigare och efter att ha kollat in både hemsidan och recensioner så beslöt vi oss för att ge det en chans.
Väl där parkerade vi bilen på en stor åker i anslutning till ladan och gick till fots den korta sträckan fram. Utanför fanns information som talade om att vi skulle gå igenom utställningen långsamt och hålla ihop sällskapet eftersom vi inte kunde vända tillbaka samma väg. Det uppmanades också att besöka toaletten innan vi gick in. Lydiga som vi är gjorde vi så!

world_of_dinosaurs_familj_resa_

Souvenirer

Precis innanför entredörrarna fanns en souvenirshop som sålde allt möjligt dinosaurie- och fossilinspirerat. Denna shop är också vad som avslutar turen och den går även att besöka utan att betala inträde vilket kan vara bra att veta om man vill köpa något till sig själv eller den dinosaurietokige.

Dags för en vandring bland dinosarier

Personen som äger och driver museet tog emot våra biljetter och sedan var det dags att påbörja vår vandring genom en dovt belyst, slingrande gång som tog oss igenom de olika tidsåldrarna. Där fick vi följa hur livet på jorden uppkom och utvecklades.
Det första som mötte oss var fossiler i alla möjliga storlekar och former samt skyltar som talade om vad vi tittade på och hur gamla de var, de flesta skyltar var även översatta till engelska. Det var hissnande att försöka ta in att vissa föremål var flera miljarder år gamla.
Allt eftersom vi gick vidare fick vi se alla möjliga dinosaurieskelett. Stora, små, flygande, simmande, landlevande, med eller utan vassa tänder, kroppsdelar som utvecklats för att kunna försvara sig och förklaringar till när och hur de levde samt om de var kött- eller växtätare. Allt med informativa skyltar på svenska och engelska.

Stora dinosarier

Efter ett tag bytte utställningen karaktär och skeletten byttes delvis ut mot naturtrogna modeller i en mer ”naturlig” miljö. Vi fick reda på mer om hur livet hade uppstått i havet för att senare ta sig upp på land. Vi kunde läsa oss till dinosauriernas troliga släktskap med dagens fåglar, reptiler och amfibier och vi fick reda på att vissa dinosaurier inte alls var dinosaurier utan just det som sas ovan. Vi fick också se vissa av de djur som var samtida med de första människorna som mammutar och sabeltandade tigrar.
Vi kom in i en stor sal där de allra största varelserna hade byggts upp, jag tror man måste se det med egna ögon för att förstå hur stora de faktiskt var. I salen fanns också en person som svarade på frågor och gärna berättade mer om sådant man undrade om.

world_of_dinosaurs_familj_resa_6

Mekaniska dinosarier

Turen fortsatte med det som dottern, 12 år tyckte var både det bästa och det läskigaste, de mekaniserade dinosaurierna. Här rörde de på sig och hade naturtrogna läten. Lite hjärtklappning fick vi allt när en tyrannosaurus rex helt plötsligt börjar röra på sig en meter ifrån
oss.

world_of_dinosaurs_familj_resa_8

En lyckad dag

Allra sist, innan man kom tillbaka ut i shoppen och entreen, var en liten del där några skräcködlor hade kafferep. Där kunde man också klättra in i stora ägg eller se ut som man blivit uppäten av en t-rex samt lite annat smått och gott att prova på.
Sonen som fyllde 16 år dagen därpå hade bara positiva saker att säga om upplevelsen (det är inte helt lätt att hitta aktiviteter som passar en 16-åring) och var nöjd med utflykten. Även dottern tyckte att det var mycket kul. Att få se riktiga dinosaurieskelett var både spännande och intressant och upplevelsen med de ”levande” dinosaurierna var en riktig höjdare.
En lyckad utflykt som vi absolut rekommenderar till andra men kanske att barn ska vara lite äldre eller väldigt intresserade av dinosaurier för att uppskatta det.
Lite praktiska saker som kan vara bra att ha koll på:
Inträdet kostar 195 kronor för alla över 2 år och gör man som oss och köper dem via nätet så tillkommmer en serviceavgift på 40 kronor. Då går det också att lägga till ett avbokningsskydd om man skulle få förhinder.
Det går att ta sig fram med barnvagnar och rullstolar men så här står det på hemsidan:

  • BARNVAGN kan användas i hela museet men behöver lyftas i trappan till övervångingen
  • BÄRSELE för barnen är ett bra alternativ till barnvagnen
  • Om ni behöver RULLSTOL vid ert besök, vänligen använd en lätt och smidig för att ta er fram i museet

Det finns inget cafe eller restaurang men utanför finns picknickbord som kan användas till medhavd fika eller matsäck.

Inte att rekommendera om det regnar dock då de är under bar himmel.
Det tog oss ca 1 timme och 45 minuter att gå igenom hela utställningen men just det här är ju väldigt individuellt då det hänger mycket på hur noga man läser all information. Vi hamnar nog lite i mitten på noggrannhet, vi läser en del men långt ifrån allt.
Vi upplevde stället som välordnat och intressant, rent, snyggt och välskött.

 

Foto och skribent

Familjen Helin

Följt familjen på Instagram MirEll (@mirellsutflykter) | Instagram

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.

Boka i förväg och hitta hit

Öppettider / Entrepris

 

A World of Dinosaurs 2023

18 MAJ – 21 MAJ

kl. 10 – 15

27 MAJ – 29 MAJ

kl. 10 – 15

10 JUN – 11 JUN

Lör-Sön kl. 10 – 15

24 JUN – 20 AUG

ALLA DAGAR kl. 10 – 17

26 AUG – 1 OKT

Lör-Sön kl. 10-15

Entrépris:

195 kr/person

Barn under 2 år:  Gratis

Entrén stänger 1 timme

innan utställningen stänger

A World of Dinosaurs