Kalmar konstmuseum

Kalmar konstmuseum är beläget i Kalmar stadspark precis intill Kalmar slott. Museet grundades 1942 men 2008 uppfördes en ny museibyggnad i stadsparken i Kalmar. Detta är ett konstmuseum med främst samtidskonst och här byts utställningarna ut under årets gång. Muséet är ett bra utflyktsmål för hela familjen som oftast bjuder på några olika utställningar, guidade turer, Konstlabbet där man kombinerar utställningarna med konst (söndagar 4-12 år) och en liten butik.

Visste du att…

Ölandsbron är 6072 meter lång och som högst 42 meter. Den löper från Kalmars norra ände över till Färjestaden på Öland.

Vi är en familj på 6 personer som älskar att hitta på saker tillsammans som familj. Vi bor i en villa i Kalmar. Vår familj består av mamma Lina, pappa Lasse och våra fyra barn. Vi har en dotter och fyra söner. Vår dotter heter Tilda och är 15 år och våra söner heter Anton som är 10 år, Ture som är 7 år och Olle som är 4 år . Det är alltid en utmaning att hitta på saker som passar hela familjen då barnen är i olika åldrar och har olika intressen.

Kalmar konstmuseum är en plats som vi besöker lite då och då vilket nog kan förklaras med att vi bor nära samt att de ofta erbjuder någon utställning som barn uppskattar. Utställningarna byts ut under årets gång. De har också extra barnaktiviteter under lov. Denna gång tog vi cykeln till muséet men ibland åker vi bil eller ta bussen. Utanför Konstmuséet finns inte så bra parkeringsmöjligheter men eftersom det ligger så centralt så kan man parkera inne i centrum. För er som inte bor i Kalmar är det smidigt att ta tåget som ligger granne med muséet. Ni kan också ta er med flyg till Kalmar men behöver då ta bussen in till centrala Kalmar som tar cirka 10 minuter.

För barn och ungdom t.o.m. 21 år är det fri entré och för oss vuxna kostar det 50 kr. De har även pensionärs- och studentrabatt. Muséet har öppet alla dagar utom måndagar. De erbjuder ingen fika eller mat.

På entréplan möts vi av trevlig personal som har ett stort fokus på både barn och oss vuxna. Här får barnen med sig en låda med olika bilder och förstoringsglas för att leka detektiver genom att försöka hitta bilden/konsten i de olika utställningarna. På entréplan finns också en liten butik med allt från träleksaker till konst och inredning. Här finns toaletter samt på våning 2.

Vi börjar med att ta trapporna upp till plan 4 vilket är favoritutställningen för våra barn. Här finns just nu utställningen som heter “Skrattet och skärpan” av Konstnären Lilian Lindblad Domec (1922–2017). Denna utställning är rolig och fantasifull för både barn och vuxna. Här kan barnen klä ut sig, titta på serier, titta på fantasifull konst och leka detektiver.

På plan 3 fanns en liten utställning som visar tavlor av Lotte Laserstein och här kan barnen också hitta några konstverk som de har på sina bilder.

På plan 2 hittar vi just nu utställningen “Med trötta ryggar och hjärtan med plats för fler” som handlar om vårdarbetet i vårt samhälle. Denna utställning riktar sig inte till barn men det finns saker som gör att barnen kan fundera, reflektera och fråga saker. Här kan de också leka detektiver och hitta bilder som är samma som på utställningen.

Kalmar konstmuseum har vissa delar som passar bra till barn och som får barnen att fundera kring olika saker. Det som gör utställningarna extra intressanta är möjligheten för barnen att vara aktiva som detektiver på alla utställningarna.

 

Ett tips är att besöka Kalmar konstmuseum på söndagar vissa tider då Konstlabbet är öppet för barn mellan 4-12 år för då får man följa med en pedagog på de aktuella utställningarna och de berättar och gör det spännande för barnen. Efter utställningen går barnen tillbaka till Konstlabbet där de tillsammans med pedagogen och föräldrarna får göra konst inspirerat från utställningen.

 

Om jag frågar mina barn vad det bästa med besöket på Konstmuséet denna gång var är utställningen “Skrattet och skärpan” eftersom det finns många spännande saker att göra och titta på för barnen. De älskade också att få leka detektiver och hitta alla saker på bilderna. Besöket går fort när man går dit med barnen. Utställningarna är inte så omfattande och barnen blir snabbt nöjda. Det positiva är att muséet ligger nära andra aktiviteter, bland annat Kalmar slott som gör att det är värt att ta ett besök när man ändå besöker staden Kalmar.

Boka i förväg och hitta hit

Kalmar konstmuseum
Stadsparken
392 33 Kalmar

telefon 0480–42 62 82
info@kalmarkonstmuseum.se

Kalmar konstmuseum

Slottsvägen
0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.