Järv Äventyr i Ramsvik – ett familjeäventyr

Nu är det dags att ta sig ut på äventyr, vi har anmält ett lag till Järv Äventyr i Ramsvik. Vi har inte tidigare deltagit men har varit sugna att testa. Det är en utmaning för hela familjen som tar oss igenom underbar natur i Bohuslän bland hav och klippor.

Är Järv Äventyr nått för oss? – ja läs så får du se.

Järv Äventyr i Ramsvik – ett familjeäventyr

JÄRV ÄVENTYR

Vi, familjen Pereira Johansson från Göteborg, ställde upp i Järv Äventyr i Ramsvik 2023. En äventyrstävling som pågick under två dagar. Till fots tog vi oss fram över släta granithällar, genom skogar och upp på klippor med en utsikt utöver det vanliga. Under äventyret löste vi kluriga uppdrag och gick på en spännande skattjakt. Ett äventyr som vi sent kommer att glömma!
Man kan anmäla sig till Järv Äventyr i tre startgrupper:
Järv Junior: 4-80 år, ca 4,5 km stig/dag.
Järv familj: 7-80 år, ca 10 km stig/dag.
Järv kompis; 14-80 år, ca 15 km stig/dag.
Järv äventyr i klippornas rike, Ramsvik.

En fredagseftermiddag efter förskola/skola och jobb satte vi oss i bilen för att från Göteborg styra kosan till vackra Ramsvik i Bohuslän utanför Hunnebostrand. När vi kom fram under tidiga kvällen möttes vi av en slående vacker vy där solens sista strålar strilade mot ett vackert klipplandskap och där västerhavets vågor smekte in mot stranden. Genast försvann den vardagsstress som kändes så påtaglig för bara någon timme sedan och det var som om det lade sig en rofylld lugnande filt över oss.

Vi checkade in på Ramsviks stugby och camping där vi möttes av trevlig personal som hälsade hela familjen välkommen. Stugan vi fick bo i var en sjöbodsstuga som låg hundra meter från havet. I anslutning till stugan fanns även en härlig lekplats, serviceanläggning, butik och en trevlig restaurang. Efter att vi intagit kvällsmålet så bestämde vi oss för att lägga oss i tid så att vi skulle vara laddade inför morgondagens äventyr.

Läs mer om stugbyn här – klicka här

Aktivitet för alla


Eftersom detta var första gången vi som familj skulle ta del av ett lopp som detta så vaknade vi litet pirriga och förväntansfulla och framför allt taggade av vad som komma skulle. Järv Junior startades vid lunchtid från stranden, så vi fick förmånen att se andra startgrupper som hejades fram innan det var vår tur. En upplevelse som var viktig för att barnen skulle få en uppfattning om hur loppet skulle gå till. Innan starten var det dags för en rolig uppvärmning som mixades med rörelser och dans till musik. När startskottet avlossades sprang vi tillsammans bort till ett fantastiskt klipplandskap. Väl där uppe blev man helt betagen av det vackra Ramsvikslandets naturreservat som med all sin rätt kallas för ”Klippornas rike”.  Jarv_Aventyr_i_Ramsvik_ett_familjeaventyr_14Den fantastiska terrängen ledde till en spännande skattjakt där barnen blev lyriska över att hitta olika skattkistor med diverse uppdrag, som att hitta på olika spännande aktiviteter längs vägen. Aktiviteterna kände vi passade målgruppens ålder ypperligt. Det var olika samarbetsövningar som att bygga ett stentorn tillsammans, sätta ihop en klurig pyramid, springa alfapetstafett, kubblyft där vi tillsammans skulle fiska upp klossar, balansera, transportera vattenhinkar genom hinderbanor etc. En favorit var hinderbanan där vi skulle klättra över nät, balansera på lina och klättra upp på rep. Ja, som ni läser så kantades äventyrsbanan av olika uppdrag som gjorde att sträckan inte alls kändes så lång som vi först trodde, detta för att vi blev så engagerade tillsammans i alla klurigheter som vi fann längs vägen. Egentligen skulle vi också ha paddlat kanot tillsammans, men då det blåste 18 sekundmeter i byarna så blev detta inställt. Vi tyckte att arrangörerna var väldigt professionella och funktionärerna fantastiska som placerat ut sig vid banans olika aktiviteter där de var till stor hjälp  samtidigt som de hejade fram oss i de olika uppdragen.

Jarv_Aventyr_i_Ramsvik_ett_familjeaventyr_4När vi kom i mål under dag två så var hela familjen på topphumör. Vi möttes av glada hejarop på stranden och togs emot med vackra trämedaljer vid mållinjen. Ett fint avslut på ett äventyrslopp vi gjort och en medalj för alla steg som vi gjort tillsammans.

En sammansvetsad familj

Det här äventyret kom att betyda mer än vad vi någonsin kunde föreställa oss innan målstart. Att från början vara en spännande utmaning blev till en helt annan upplevelse än den vi från början trodde var möjlig. En känsla av att familjen sammansvetsats som ett lag. Ett äventyr som gjorde att vi tillsammans kände en gruppdynamik där vi alla var en del av ett lag, där alla gjorde sin del. Nu  efteråt så förstår vi hur mycket det betyder att som familj verkligen göra dessa äventyr tillsammans, särskilt för oss som bor i stan. Att komma ut i en oslagbar natur, andas in skönheten i den och att växa som familj, bygga minnen och framför allt ha roligt tillsammans. ”Team Stadskrabborna” som från början var ett roligt namn kom att bli ett viktigt lagnamn för barnen ända tills vi kom hem. Vi tillsammans som familj, som ett lag! Under resan tillbaka till Göteborg pratade barnen om äventyret med glädje och att de gärna ville åka tillbaka. Som vår 8-årige son sa ”Jag tyckte att det var spännande för att det var en vacker miljö och kluriga tävlingar. Jag trivdes där. Jag vill gärna komma tillbaka dit, snälla mamma.” Så vad svarar man med sitt mammahjärta på det? Ja, vi kommer garanterat att komma tillbaka nästa år! Intresset blev så mycket större än vad vi någonsin kunde hoppas på, så självklart måste vi komma tillbaka.

Att tänka på

 

Under detta Järv Äventyr hade vi turen att ha solen med oss, men bra att tänka på är att ta med kläder efter väder. Gärna lager på lager så att man inte bli kall då det blåser en del vid havet. En rekommendation är också att ta med ordentliga skor som tål hala klippblock. Vi hade tur med vädret men vi kan tänka oss att det kunde ha blivit besvärligare om det hade regnat.
Ett annat måste är en rejäl ryggsäck fylld med vatten, mellanmål och snacks att ha längs vägen. Det finns så många magnifika ställen att stanna och fika på samtidigt som man fyller på med energi så att alla håller sig på topp ända tills målgången. Det finns även tid för att sitta och blicka ut över Bohusläns fantastiska natur och bara vila sinnet på det vackra och infinna sig i nuet.

 

Skribent och fotograf:

Ella Pereira Johansson

Ella (@ellasvardag) | Instagram

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.

Boka i förväg och hitta hit

Järv Äventyr / Aventuro AB
Lilleby Höjd 21
423 54 Torslanda
+46 703 705732

Ramsvik Stugby & Camping

Ramsvik Stugby & Camping