från arkiv

Görkul i Göteborg för familjer

Sveriges framsida Göteborg och närliggande Lysekil erbjuder massor av kul för en barnfamilj på semester. Barnens Turistguide hjälper dig att plocka russinen ur den populära västkustkakan.
De flesta barnfamiljer som åker till Göteborg har siktet inställt på Liseberg. Liseberg är Nordens största nöjespark men glöm inte allt annat som också finns att göra. Universeum, havsbad, Trädgårdsföreningen, båtutflykter, Maritima center, Elfsborgs fästning, Paddan, Sjöfartsmuseet, Naturhistoriska museet, Aeromuseum och Slottsskogen är bara några av alla nöjen. Inför resa till Göteborg är det smart att preliminärt planera vad man vill göra. En titt på den officiella göteborgsguiden på Internet www.goteborg.com ger bra överblick. Internetsajten drivs av Göteborg & Co tillsammans med Göteborgs Turistbyrå. Sajten är bra uppdelad så det lätt går att hitta till exempel rubriker för ”bo, äta och göra”, vilka leder vidare till mer information. Det går också utmärkt att beställa turistbroschyrer härifrån.
GöteborgsPasset ett prisvärt pass

Det första familjen bör göra väl i Göteborg är att skaffa GöteborgsPasset. GöteborgsPasset ger gratis inträde och rabatter till mängder av attraktioner. Med passet får du fri entré till bland annat Liseberg, Universeum och ytterligare ett 20-tal attraktioner samt fria resor med sightseeingturer, kollektivtrafik (glöm inte att åka spårvagn) och parkering. Du köper passet antingen på turistbyrån eller på hotell, campingplatser och pressbyråkiosker. Det går också att beställa GöteborgsPasset via www.goteborg.com.
Liseberg är Nordens största nöjespark

Ingen har förmodligen missat att Liseberg www.liseberg.se är Sveriges största nöjespark. Parken ligger centralt och på det relativt begränsade området trängs mängder av karuseller för alla åldrar. Här hittar du bland annat Balder som är Nordens största berg- och dalbana i trä. Tänk på att för de olika åkattraktionerna gäller olika längd. Ju ”farligare” desto längre behöver du vara. En titt på Lisebergs hemsida visar vilka saker barnen får åka. Bra att ha koll på innan så undviks besvikelser och diskussioner väl på plats. För mer information om Liseberg, läs vår separata artikel här.

Universeum – hajar och regnskog i stan

Precis bredvid Liseberg ligger Universeum www.universeum.se. Innan vi visste bättre trodde vi att Universeum bara var ännu ett av alla dessa upptäckarcenter som varje stad med självaktning har idag. Det visade sig att Universeum är mycket mer. Istället för ett besök på några timmar tillbringade vi två halvdagar på Universeum (bra med tvådagars GöteborgsPass). Speciellt lockade den fantastiska och varmfuktiga regnskogen som är uppbyggd inomhus som en riktig regnskog. I regnskogen finns mängder av djur och plötsligt står vi öga mot öga med en liten kolibri som likt en helikopter står still i luften och nyfiket tittar på oss. I rocktanken där man får klappa rockor ägnar barnen åtskilligt med tid vid. Att få klappa rockor var en sådär lagom mysspännande upplevelse. Rockorna har inte vanliga fiskfjäll utan så kallade hudtänder och att klappa dem kändes som att ta på sandpapper.

På Universeum finns såväl små söta djur som riktiga mördarmaskiner. Anläggningen är praktiskt uppbyggd och det är egentligen bara att följa pilar och fotspår till de olika avdelningarna. Förutom att uppleva alla djur och miljöer har Universeum även traditionella upptäckaravdelningar. Här heter avdelningarna Kalejdo och Explora. På Kalejdo är temat från mikrokosmos till makrokosmos och det är fritt fram att utforska allt som är mindre än du själv eller varför inte göra en färd ut mot allt som är större – jorden vi bor på och rymden omkring oss. Temat kommunikation finns lite här och var över hela Universeum, men det har sin bas på avdelningen Explora. På Explora finns uppfinnarhörnan, färgrummet ”Se färgen” och ljudrummet. Du kan bygga egna uppfinningar eller titta på andras.

Under våra två halvdagar på Universeum hittade alla i familjen sina favoriter. Elin, 13 år, fascinerades mest av regnskogen, mamma Lena av området ”Vattnets väg” och pappa Johnny fastnade vid hajtanken och utställningen farliga skönheter medan Anton, 7 år , utforskade shoppen med alla udda och spännande leksaker.
Havets hus i Lysekil

Efter besöket på Universum var vi sugna på att lära oss mer av västkustens hav och vi körde de elva milen till Havets Hus www.havetshus.se i Lysekil några mil norr om Göteborg. Åk med Vägverkets gratis bilfärja över Gullmarsfjorden så slipper du de extra milen runt. Havets hus är fokuserad fisk- och djurlivet i Gullmarsfjorden och Västerhavet. Men tro inte att det för den saken blir långtråkigt. Tvärtom. Man fascineras över allting som man inte kände. Du kan upptäcka över 100 olika arter och lära dig mer om dem. Det största akvariet innehåller 140 000 liter vatten och du går genom en tunnel och kan se pigghaj, torsk, rockor och så vidare simma ovanför ditt huvud.

På Havets Hus finns Sveriges största cylinderakvarium. Här simmar makrill, taggmakrill, småfläckig rödhaj omkring i 40 000 liter vatten. Du kan sitta i ”teatern” och njuta och fängslas av det marina livet. ”Teatern” blir biosalong flera gånger dagligen då kortare marinbiologiska filmer visas. När vi kom höll personalen på för fullt med att ställa i ordning utställningen ”I huvudet på en torsk”. I denna utställning kan du gå in i huvudet på en låtsastorsk och uppleva hur en torsk fungerar och lever – skildrat från torskens synvinkel! Under vårt besök på Havets Hus fick vi en aha-upplevelse hur lite vi kände till om vårt eget hav och så otroligt mycket det finns att upptäcka.
Nordens Ark i Lysekil

I Lysekil finns också Nordens Ark www.nordensark.se. Tyvärr hann vi inte besöka anläggningen vid vårt besök men vi vågar ändå varmt rekommendera anläggningen. Nordens Ark är en naturpark med generösa ytor och växlande flora där du har möjligheten att se hotade djur från hela världen. Allt från gamla nordiska lantraser till nordiska vilda djur och exotiska djur från platser med klimat som liknar vårt nordiska.


Strand – mysigt boende i Lyskil

Lysekils omgivning har mycket att erbjuda så stanna gärna några dagar. Vi övernattade  på vandrarhemmet Strand, kusthotell & vandrarhem i Lysekil www.strandflickorna.se som visade sig vara en härligt boende med fantastiskt vänlig personal. Förutom att vandrarhemmet var en mycket fräsch och charmig sekelskiftsvilla bjöd boendet också på havsutsikt och bara 100 meter till havsbad. Som namnet ”Strand, kusthotell & vandrarhem” säger finns det både möjlighet till att välja mellan hotell eller vandrarhemsstandard. Funderar du på att stanna några dagar i Lysekil är ett besök på  www.vastsverige.com under rubriken Bohuslän en bra sajt där du kan ta del av allting spännande som finns att göra i Lysekil.

Aeromuseum – svensk flyghistoria

På väg tillbaka mot Göteborg besökte vi Aeromuseum www.aeroseum.se i Säve. Det numera museet är under uppbyggnad och var tidigare två topphemliga militära berganläggningar. Här finns flera olika flygplan och utställningar. Vill du prova på att provsitta ett jaktplan eller leka att du leder planen ifrån ledningscentralen går det utmärkt. Aeroseum finns en kvart från Göteborgs centrum och erbjuder guidade visningar för grupper (ring innan och fråga när nästa visning är). Under visningen går man i grupp i den underjordiska berghangaren. Du får bland annat se ett antal flygfarkoster och modeller avsedda för framtida utställningar. Vid vårt besök fanns till exempel jaktplanen Draken och Viggen, segelflygplan och helikoptrar på plats.



Paddan klassisk rundtur

En bra start på det första göteborgsbesöket är en tur med den lilla sightseeingbåten Paddan www.borjessons.com. Den klassiska rundturen med paddanbåtarna tar 50 minuter och visar upp det vackra Göteborg ur ett annorlunda perspektiv. Gå ombord mitt i centrum vid Kungsportsbron och upplev under turen den gamla vallgraven, kanalerna ifrån 1600-talet och historien kring stadens uppbyggnad och försvar. Den guidade turen under de många och låga broarna, bland annat Osthyveln, går ut i hamnen som bland annat innehåller skeppsvarv, fiskhamn, nya och gamla bostäder, expansiva företags- och utbildningsområden och fartygsmuseet Maritiman som vi senare skulle besöka.

Maritiman – världens största flytande fartygsupplevelse

Göteborgs maritima center, Maritiman, www.maritiman.se sägs vara världens största flytande fartygsupplevelse och här kan du gå till sjöss för en dag och mönstra på flottan av 19 fartyg, båtar och pråmar, som har varit både civila och militära. Undersök Jagaren Småland som är det största museebevarade örlogsfartyget i Skandinavien. Här är det fritt fram att trycka på knappar och närgånget granska det robusta fartyget. Perfekt för barn som gärna undersöker med händerna. Det blir också mycket spring i de smala trapporna upp och ner på fartygen.

Barnens favorit var att äntra ubåten Nordkaparen och leka ubåtskapten. Att besättningen kunde bestå av hela 37 man när det begav sig är ett mysterium med tanke på att bara en handfull turister får Nordkaparen att kännas överbefolkad.
Bo på båt i Göteborg

Ett roligt och annorlunda boende för hela familjen är Barken Viking som ägs av Liseberg. Barken Viking är en fyrmastad bark som byggdes 1907 och under många år använts  som fraktfartyg. Sedan ett antal år tillbaka är Viking ombyggt till modernt hotell. Det finns två typer av logi – skeppslogi eller befälshytter. Alla hytter är inredda i maritim atmosfär och med inredningsdetaljer som associerar till en svunnen fartygsepok.

Vi bodde på Barken Viking två nätter och kan varmt rekommendera boendet. Förutom att det är ett spännande alternativ till mer traditionella hotell ligger det centralt och nära bland annat Maritiman, operahuset och köpcentret Nordstan. Till centralstationen och bussterminalen är det endast tio minuters gångväg. Läs mer om Viking på Lisebergs hemsida under boende och hotell www.liseberg.se.


Havets läckerheter på Kajskjul 8

Efter allt klättrande på fartygen kändes det skönt att sträcka ut på restaurang Kajskjul 8 www.kajskjul8.se bredvid Maritiman. Ett besök i Göteborg utan att smaka havets läckerheter är inget riktigt besök. Att sitta på den 70 meter långa verandan med utsikt över Göteborgs hamn och äta en bit mat är en njutning för både barn och vuxna. Den äldsta delen av kajskjulet byggdes redan i slutet på 1800-talet och användes som lagerbyggnad. Att kajskjulet har en lite annorlunda form beror på att man fick bygga skjulet efter hur järnvägsspåren låg utanför. Trots sin höga kändisfaktor har Kajskjul 8 hyggliga priser. Vad sägs om en räklåda med Aioli och krämig Hovmästarsås, bröd och smör för 89 kronor, Västkustklämma med rökt makrill, sallad, saltgurka, rödlök och aioli för 65 kronor eller en Krondillsgravad lax med potatissallad, grönsallad, soltorkade tomater, kapris, rödlök och senapsås för 95 kronor.
Elfsborgs fästning – 400 år historia

När vi ändå var i Lilla Bommens hamn hoppade vi på en turistbåt till Elfsborgs fästning www.borjessons.com och www.elfsborgsfastning.se. Elfsborgs fästning är sedan 1600-talet beläget vid Göta Älvs mynning och har haft en avgörande historia för Sverige. På ön finns en cafeteria, fängelsehålor och en karolinerkyrka. Idag är Elfsborgs Fästning ett av västkustens populäraste utflyktsmål och Börjessons Utflyktsbåtar erbjöd inte bara en svalkande båttur i sommarvärmen. I resan ingår också en guidad tur genom Göteborgs hamn, både den inre och yttre hamnen, ut till fästningsön samt en guidad rundtur på fästningen. Ute på fästningen finns Kommendant Krook, Prästfru Engström och Fången Stina Greta Pettersson som berättar sina historier om hur det var att leva på fästningen för ca 250 år sedan.

Trädgårdsföreningen erbjuder lek och avkoppling

Trädgårdsföreningen www.parkochnatur.goteborg.se grundades i mitten på 1600-talet som en hägrande bild för de arkitekter och trädgårdsmästare som gav sig i kast med det som då var kärr och sumpmark. Mycket arbete senare finns idag en grönskande och blommande oas. Tidigare fanns här Fjärilshuset men det finns inte kvar. Däremot finns mängder med färgsprakande blommor och växter. För barn med spring i benen är detta den perfekta platsen att rusa av sig i eller kanske bara ta det lugnt och sträcka ut sig på en filt i det gröna. Den som vill kan i Café Grindstugan njuta av våfflor som är kaféets specialitet.

Rosariet med sin mångfald är i världsklass. Guide Michelins klassning står för en sevärdhet som är en av de viktigaste i sitt slag i Sverige och Europa. Palmhuset är en storslagen upplevelse. I denna magnifika byggnad på nära 1000 kvadratmeter av glas och gjutjärn kunde man förtrollas av naturupplevelser från jordens alla hörn. I Växthuset går det bra hitta inspiration till familjens egna trädgård. Som ett led i Trädgårdsföreningens ambitioner att skapa mångfald och upplevelser för alla våra sinnen har konsten och kulturen fått sitt naturliga utrymme. Skulpturerna är ett sådant inslag och finns placerade i hela parken.

För barnen i familjen har konstnären Eric Langert har skapat en annorlunda och fantasieggande lekplats. Rutchbanan är formad som en stor fisk och ger barnen upplevelsen av att dyka ner i havets djup. Klätterställningen är en arkeologisk utgrävningsplats där barnen själva får upptäcka och utforska det som gömmer sig i tid och rum. Eller så kan de landa och möta sig själva i den stora spegelkulan.
Slottskogen sjuder av aktivitet

Slottsskogen www.parkochnatur.goteborg.se är en park som sjuder av aktivitet. Här finns flera lärorika anläggningar att besöka, bland annat Naturhistoriska museet, Observatoriet och flera landskapsstugor. I kanten av grönområdet mot Vegastan ligger Plikta som är en spännande lekplats både för de riktigt små och lite större barnen. Här finns rutschkana, vattenlek, vind- och regnskydd och bänkar med picknickbord. Slottsskogens djurpark är en av de äldsta i landet, den ligger i vacker miljö och utan inträde. I djurparken kan du se svenska djur som kronhjort, dovhjort, gotlandsruss, älg och sjöfågel.

I säldammen finns möjlighet att studera knubbsälarna i undervattensläge. Missa inte sälmatningen varje dag klockan 14.00. I Barnens Zoo får de minsta kela med bland annat getter, grisar, höns och kaniner. Intill kan den som vill kan ta en ridtur på gotlandsrussen. Slottsskogen hyser också en stor mångfald av fåglar. Fågelhuset med sina tropiska fåglar är en färggrann attraktion såväl sommar som vinter. Polisfinkan, som ligger vid ett av parkens huvudstråk, i brynet mellan Gräfsnäsgården och Smålandsstugan, uppfördes i början av 1900-talet. Det lilla huset som hade två arrester var polisfinka till slutet av 30-talet. I dag är huset polismuseum, om än ett litet sådant. Här finns uniformer, kaskar, svärd, batonger, handbojor, visselpipor och små leksakspolisbilar.
Bäst i Göteborg

Vad tyckte då vi på Barnens Turistguide var bäst i Göteborg? Bäst var nog att det finns ett väldigt stort och varierat utbud av saker att göra i Göteborg. Var det regnigt någon dag passade det utmärkt att besöka några inomhusanläggningar, som Universeum, och blev det för varmt gick det att svalka sig på havet med ett dop eller en skärgårdstur. Gratis sägs alltid smaka bäst och Göteborgs fina parkanläggningar är rena balsamen för föräldrar. Roliga saker som man inte gör varje dag var att åka spårvagn och besöka Havets hus. Sedan lockar så klart alltid Liseberg.

Bo bra i Göteborg

Att hitta bra boende för familjen vid besök i storstan är inte alltid lätt. Under våra besök i Göteborg och Lysekil har vi provat på att bo på, och kan varmt rekommendera, följande familjevänliga anläggningar.
Göteborgs Vandrarhem

Göteborgs Vandrarhem ligger mitt i centrala Göteborg vid Liseberg och med gångavstånd till många av stans sevärdheter såsom Universeum, Avenyn, Svenska Mässan, Världskulturmuséet, Ullevi, Scandinavium m.m. Du kan välja att bo i flerbäddsrum eller familjerum. Boendet bjuder på ljusa och fräscha rum och en härlig frukostbuffé. För mer info se www.goteborgsvandrarhem.se

Fler förslag på andra vandrarhem i Göteborg finns www.vandrarhemgoteborg.se
Hotell Barken Viking

Erbjuder det mest annorlunda boendet i Göteborg. Att bo på fyrmastaren Barken Viking förhöjer verkligen upplevelsen att man besöker en hamnstad. Det finns två typer av logi – skeppslogi eller befälshytter. Alla hytter är inredda i maritim atmosfär och med inredningsdetaljer som associerar till en svunnen fartygsepok. Läs mer om Viking på Lisebergs hemsida under boende och hotell www.liseberg.se.
Lisebergs Vandrarhem

Lisebergs Vandrarhem är beläget på Lisebergsbyn Kärralund, cirka 2,5 km öster om centrala Göteborg och Liseberg. Mitt-i-stan ligger på 7 minuters avstånd, raka spåret med 5:ans spårvagn. På Lisebergs Vandrarhem bor du bekvämt i enkel- dubbel- eller fyrbäddsrum, alla rummen har satellit-TV. Rummen har ett flexibelt sängsystem med en bäddsoffa, en enkelsäng och en nedfällbar våningssäng. Totalt finns 24 rum, med 12 rum i varje byggnad. Varje byggnad har sitt gemensamma allrum med fullt utrustat kök med bl.a. kylskåp, spis, ugn, microvågsugn och kaffebryggare. Dusch och toalett finns i korridoren. Läs mer under boende och hotell www.liseberg.se.
Hotellbystugor i Kärralund

Hotellbystugorna är Lisebergs senaste tillskott i sin boendeflora och ligger mitt i hjärtat av Kärralund. I stugan finns ett allrum med två bäddar i en bäddsoffa (kan bäddas ut till dubbelsäng) och en sovalkov med våningssäng. Dusch, toalett och satellit-TV finns liksom ett fullt utrustat kök med porslin, bestick, kokkärl, mikrovågsugn, kaffebryggare och kylskåp med frysfack. Altan med utemöbler utanför varje stuga. Läs mer under boende och hotell www.liseberg.se.
Hotell Käralund

Att Liseberg även äger Hotell Käralund borgar för ett familjetänk i boendet. På Hotell Kärralund kan du bo i mysiga rum för upp till sex personer. Hotellet har totalt 13 rum, varav 10 med uteplats. Alla rum har dusch, WC, satellit-TV och ett kylskåp med frysfack. Tio av tretton rum har uteplats. Ett gemensamt kök finns i foajén som har du mikrovågsugn och porslin. Ett extra plus för barnen är att i de rum som har loft finns en extra TV plus video på loftet – perfekt för barnprogram. Läs mer under boende och hotell www.liseberg.se.
Strand, kusthotell & vandrarhem i Lysekil

Vi övernattade  på vandrarhemmet Strand, kusthotell & vandrarhem i Lysekil www.strandflickorna.se. Ett härligt boende med fantastiskt vänlig personal. Förutom att vandrarhemmet var en mycket fräsch och charmig sekelskiftsvilla bjöd boendet också på havsutsikt och bara 100 meter till havsbad. Som namnet ”Strand, kusthotell & vandrarhem” säger finns det både möjlighet till att välja mellan hotell eller vandrarhemsstandard.

Läs också följande artiklar om Göteborg: