Besök på Livrustkammaren, högvakten och turistande i gamla stan

Nu ska ni få följa med till Livsrustkammaren i Stockholm och detta museum som faktiskt är helt gratis.

Här får vi lära oss om vår kungahistoria och även ta del av högvakten om man vill.

Dags att skruda i sig de kungliga kläderna och ta med barnen på en läsning om kungar, drottningar och vår historia.

Att göra i Stockholm med barnen, besök livrustkammaren. Ett gratis museum som tar barnen igenom vår kungahistoria

Äntligen hade vi besök från en annan del av landet vilket gav oss ett bra tillfälle att turista i vår egen hemstad. Efter pandemins härjning insåg jag till min förskräckning att min son faktiskt aldrig varit inne ordentligt i Stockholm city. Dags att åtgärda detta med andra ord!

 

Vi som varit ute och turistat är den lilla testfamiljen som består av mamma Emma och Axel, 4 år, samt våra skånska gäster mamma Lotta, Freja, 8 år, samt Hubert, 5 år.

På dagens schema stod besök på Livrustkammaren, se högvakten och att strosa i gamla stan. Det som barnen innan utflykten såg mest fram emot var dock möjligheten att få åka i kollektivtrafiken.

Resan in till stan från Järfälla avlöpte utan hinder och med glada utrop från de yngre barnen då det inte stod mindre än fem (5!) dumprar på en och samma byggarbetsplats som pendeltåget passerade. För de av er som inte har barn som är fixerade vid stora fordon kan detta bäst beskrivas som lastbilar med öppet flak, stora hjul och anpassade för att frakta stora massor av tex bortsprängd sten. Efter en sådan inledning var det svårt för någon annan upplevelse att hamna på listan över ”det bästa med dagen”.

 

Väl inne i stan var det Livrustkammaren som stod först på dagens att-göra-lista. Museet finns på Slottsbacken 3, vilket som adressen avslöjar är i direkt anslutning till Stockholm Slott. Museet handlar om Sveriges kungliga historia och det sträcker sig från Gustav Vasa fram till idag. Det är gratis inträde vilket jag upplever som extra positivt när det handlar om att besöka museum tillsammans med barn. Det är svårt att veta innan vilket tålamod de små kommer uppvisa när besöket väl börjar. Vi gick in med inställningen att det är okej om besöket bara varar 10 minuter.

Väl inne möts vi av maffiga utrustningar för både män, barn och kvinnor blandat med kläder och bruksföremål. Vi vuxna är fascinerade över åldern på en del av föremålen och deras historiska betydelse. Bland annat går det att beskåda den maskeraddräkt som Gustav III bar vid attacken på operan. Vi är även lättade över att modet är annorlunda idag.

Barnen finner sig snabbt till rätta och hittar snabbt de interaktiva delarna av utställningen och fastnar länge vid de stationer där det går att lukta på olika saker. Bäst gillade de den lukt som enligt min son luktade ölkorv (men jag tror att det egentligen var rök). De får även möjlighet att prova en hjälm tillhörande en rustning och som är fastsatt i en lina i taket. En medskickad varning för klämrisk kan vara bra att utfärda här. Det gavs även chans att känna på ett svärd.

När vi gått igenom alla salarna och tagit oss upp en våning hittade vi ett barnrum där det var fritt fram att klä ut sig, känna på olika föremål och leka fritt. Detta var ett moment som verkligen uppskattades, inte minst av 8 åringen som roade sig kungligt med att prova igenom alla olika kläder. Vi hade lite svårt att tolka skyltningen och trodde att vi även skulle kunna komma upp till den tillfälliga utställningen som heter Manga Royals härifrån och det uppstod lite förvirring kring detta.

rustning6_barnsemester_stockholm_livrustkammarenEfter att ha gått tillbaka genom hela museet lyckades vi tillslut i alla fall komma upp till den tillfälliga utställningen. Och tur var det! Väl här möts vi av möjligheten att prova en riktig riddarrustning anpassad för en 12 åring. Med tillhörande svärd! Barnen provade, provade och provade. Det fotograferades i alla vinklar och spelades in filmer. Det var rätt tung utrustning, speciellt för 4 åringen men alla barnen uppskattade detta. När vi väl avslutat provningen och lämnat över utrustningen till nästa gäng av förväntansfulla barn återstod den tillfälliga utställningen. Den innebär att en del av kläderna som finns i museets samlingar är avmålade i mangastil. Vi vuxna tyckte det var trevligt men barnen tappade fokus efter provandet av utrustningen.

 

Efter Livrustkammaren var det strax tid för högvakten och vi passade på att ställa oss på plats. Även om det bara var en väntan på 15 minuter så blev detta lite väl mycket för de yngre barnens tålamod. När högvakten väl kom i gång var det pampigt med musiken men hela upplevelsen sammanfattades rätt bra av Freja 8 år: Mycket besvär för dem att få gå på lunch.

—————————————————————————————————————————

Vi hoppas ni har fått bra tips om vad som finns att göra i Stockholm med barnen

Dela gärna artikeln här nedan och har du redan besökt, lägg gärna ett omdöme så fler kan se vad du tycker.

 

Skribent och fotograf Emma Berglund

Boka i förväg och hitta hit

Adress:Slottsbacken 3, 111 30 Stockholm

Mejl: bokning@livrustkammaren.se
Kontakt entré och butik: 08 402 30 12
Kontakt bokning: 08 402 30 30 (telefontid 9.00-12.00)

Slottsbacken 3

Slottsbacken 3
0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.