Att planera husbilssemester

Sommar i Sverige och semester med husbil. I dessa tider känns det som en perfekt kombination. Under de senaste åren har vi sett allt fler husbilar och vi är mycket nyfikna på detta sätt att semestra. Det borde passa oss bra, vi är en familj med två söner på 8 och 12 år som älskar aktiviteter och äventyr. Att äntligen få plats i bilen med fiskespön, cyklar, paddleboard och annan utrustning ser vi fram emot. Men att planera en ny typ av semester kräver ett visst förarbete och här kommer vi ta upp några av de delar som vi haft med i vår planering.

Här får du lite råd och guidning inför att planera din nästa barnsemester med husbil.

Vilken körkortsbehörighet gäller för att köra husbil? Det beror på när du tagit ditt körkort.

Om du körkort innan den 1 juli 1996 har du rätt att köra personbil med maxvikt över 3500 kg. Du kan välja vilken husbil du vill – förutsatt att den klassas som personbil.

Om du tagit körkort efter 1 juli 1996 får du köra personbil med maxvikt 3500 kg. Vill du köra personbil över 3500 kg (men under 7500 kg) måste du ha minst behörighet C1.

Värt att tänka på är att i flera europeiska länder känner polisen inte till den av EU-godkända ”före 1996”-regeln för maxvikt för svenska B-kortsförare. Därför gör du som B-kortinnehavare klokt i att ha med dig en översättning av reglerna som du kan visa upp vid eventuell kontroll om du kör en husbil med vikt över 3,5 ton i Europa.

Vilken typ av husbil bör man välja?

Husbil med alkov

Vår familj är ute efter en praktisk husbil för 4 personer med två barn på 12 och 8 år. För husfridens skull är det bäst om barnen inte delar säng utan har var sin säng att hänga i. För oss lutar det då åt en alkovhusbil. Den är rymlig inuti, då den är byggd på höjden. En annan stor fördel är att en alkovbil erbjuder att man kan lägga sig i alkoven och fortfarande ha kvar hela sittgruppen orörd. Bak i husbilen finns både dubbelsäng, två enkelsängar eller våningssäng att välja på. Ofta påverkas bagageutrymmet av val av säng.

En alkovhusbil kan dock bli något högre och därmed vindkänslig och drar mer bränsle. Ofta är husbilar med alkov kortare på längden vilket då ger billigare avgifter på färjor och broar.

Integrerad husbil

En integrerad husbil har sina fördelar, den är smidigare och billigare att köra. Det är dessutom betydligt rymligare fram i husbilen. Ofta kan man vrida runt främre stolsparet så blir det som ett vardagsrum.

Men när det är dags att fälla ner sängen behöver främre stolarna vikas och med lite rutin tar det bara någon minut att ställa i ordning inför kvällen.

Hyra husbil via Camptoo

Allt fler husbilar rullar på våra vägar och många väljer att köpa sin husbil och sedan hyra ut den några veckor om året. Vi väljer att hyra en husbil en vecka för att testa på hur det är att vara med husbil. Känns som ett klokt beslut innan man eventuellt väljer att köpa sin egen husbil. Det Finns flera sätt att hitta en husbil att hyra, många annonser ligger ute på blocket där husbilar hyrs ut privat. För oss känns det tryggare att hyra genom en firma som tex Camptoo. Dels för hantering av hyrkostnaden men också för att säkerställa att husbilen är i gott skick och inte minst deras flexibla avbokningsregler. Camptoo erbjuder även möjlighet att lägga till självriskreducering på försäkringen, vilket resulterar i en av marknadens lägsta självrisker.

Det känns helt enkelt som det tryggaste alternativet. Läs mer om fördelarna med att hyra via Camptoo på länken: Hyr en husbil eller husvagn |Camptoo

När väl vald husbil är hyrd återstår den stora frågan, var ställer vi husbilen på natten? 

Var får vi stå och var är det tryggt att stå? Vi kollar upp möjligheterna med att parkera husbilen på campingplatser, fricampa, parkera eller stå på ställplatser.

Ställplatser för husbilar

Ställplatser är parkeringsplatser som är avsedda för husbilar och kan vara utrustade med faciliteter som elanslutning, toalett, dusch, tömning av toalett och gråvatten etc. Fler och fler ställplatser poppar upp och chansen att hitta en mysig ställplats ökar. Variationen är oändliga och vi rekommenderar följande sidor och appar för att hitta ställplatser:

På Appstore finns appen Ställplatser

Men titta gärna även på hemsidorna:

Svenska Ställplatser (svenskastallplatser.se)

Ställplatser i Sverige för husbil – Husbil.se

Det finns ofta presenterat ställplatser på desitnationsbolagens hemsidor ex:

Ställplatser i Dalarna | Visit Dalarna

Hitta ställplatser med fantastiska vyer i Blekinge | Visit Blekinge

Camping och ställplatser | Visit Linköping (visitlinkoping.se)

Camping

Att välja att stå på en campingplats har sina fördelar. Här finns närhet till diverse service som affär, restaurang, aktivitetsutbud etc. Bokar plats innan ankomst för att vara säker på att få plats. På naturcampingar kan man själv välja lämplig plats. Ska man sen iväg en tur med husbilen finns många fiffiga sätt att markera att platsen är hyrd om man får tillåtelse till det. Tex duka upp ett bord eller sätta upp en skylt med registreringsnumret.

Fricampa 

Naturnära platser utan bekvämlighet i form av el, vatten eller tömning. Gärna utan några andra husbilar eller hus i närheten. Vi Drömmer om att hitta en badsjö där vi parkerar för att ta ett kvällsdopp och stannar kvar för ett morgondopp. Dock står det ofta att det är förbjudet att parkera med husbil vid badplatser, i alla fall i turisttäta områden. Vi hoppas kunna hitta några lämpliga platser att fricampa på men med alla familjens mobiler och devicer får vi se till att ha mycket egen el.

Allemansrätten är generös och tillåtande. Den ger dig möjlighet att vistas i skog och mark, även där marken ägs av någon annan. När det gäller att ställa upp sin husbil eller husvagn på enskild väg finns det några saker att tänka på. Du får tillfälligt ställa upp ditt fritidsfordon intill vägen på respektabelt avstånd från markägarens boningshus. Detta får ske under förutsättning att du inte hindrar markägarens verksamhet, stör trafiken eller skadar marken. Finns det möjlighet att fråga markägaren om tillåtelse att parkera är det alltid att föredra och sitter det skyltar som påvisar annat ska de respekteras. På allmänna vägar såsom rastplatser och skyltade P-platser får du stå i högst 24 timmar under vardagar. På lördagar, söndagar och helger får man i allmänhet stå till nästkommande vardag. Finns annan märkning ska dessa följas.

Parkera husbilen på en parkering

När du ställer dig på en parkering får du parkera och sova kvar över natten. Om du fäller ut markisen och plockar fram bord och stolar har du gått ifrån parkering och campar istället. Detta är inte tillåtet på parkeringsplatser.

Packa lätt

Vi tänkte att med husbil finns alla möjligheter att få med oss allt som vi normalt inte får plats med i bilen när vi ska ut på semester. Men ganska snabbt insåg vi att vikten på bagaget blir avgörande för vikten på hela ekipaget.

På registreringsbeviset finns fordonets vikt angiven. För att räkna ut lastvikten tar du totalvikten minus fordonets vikt. Detta är alltså vikten på den last du får lov att ta med. Tänk på att lastvikten innefattar allt som finns i husbilen. Färskvatten, utrustning som förtält, antenn, cykelställ, cyklar, packning, livsmedel och annat. Föraren är undantagen men passagerarnas vikt ska också räknas med.

För tung last kan således beläggas med böter för övervikt. Därför kan det vara en god idé att se över tyngre behörighet på körkortet om ni blir riktigt fästa vid campinglivet med husbil.

Till sist

Allt förarbete inför semestern är en del av det roliga med semester. Vi sitter hela familjen samlad runt kartboken för att välja åt vilket håll vi ska resa, vilka platser vi vill se, vilka fiskevatten som ska prövas, cykelleder som ska cyklas och allt annat kul som ska upplevas. Nu ser vi verkligen fram emot en semester med husbil.

Boka i förväg och hitta hit

Camptoo

Europas största uthyrningsplattform med massor av fordon till uthyrning i både Sverige och utomlands

Sverige

1,0
Rated 1,0 out of 5
1,0 av 5 stjärnor (baserat på 1 recension)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt100%

Dåligt

Rated 1,0 out of 5
24 januari, 2024

Man kan inte göra många saker till exempel bjuda vänner och du har inte plats för göra många saker.

Dum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *