Spännande äventyr i Falu gruva i Dalarna

”Detta är Sveriges största under, men faseligt som Helvetet självt”, så upplevde Carl von Linné det år 1734. Nu stod vi själva där för att få se det som Linné så målande beskrivit.

 

 

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Den plats Carl von Linné beskrev har fått många namn genom åren; Falu gruva, Stora Kopparberget eller Tiskasjöberg är några på denna historiska plats som numera är upphöjd till världsarv. Falu gruva var världens största koppargruva på 1600- och 1700-talet men också Sveriges största guldgruva. Så när vi besökte Dalarna var det med förväntan vi skulle få stiga ner i detta Sveriges äldsta och mest betydelsefulla bergverk. Gruvan har urholkats och mejslats ut genom århundradens slit av tusentals gruvarbetare. Innan vi fick gå in i hissen för färden ner fick vi låna hjälmar och regnkappor och snurra tre varv för att i fantasin förflytta oss bakåt i tiden.

Många sägner ger spännande upplevelser

På 55 meters djup börjar den guidade entimmesturen. Tack vare vår duktiga guides inlevelsefulla berättelser om olika sägner kring gruvan om Kårebocken, Bergsfrun och om det stora raset skapas en spännande känsla under vandringen i gångarna och förbi djupa schakt och sänken. Falu gruva är ett annorlunda och spännande äventyr för hela familjen och att titta ner i den väldiga Stora Stöten eller det 208 meter djupa Creutz schakt får det att pirra i maggropen. För att inte tala om berättelsen om Fet Matts Israelsson som försvann spårlöst dagen innan sitt bröllop 1677. Fyrtio år senare hittades Fet Matts död i ett gruvschakt och identifierades av sin forna brud. Hans kropp hade konserverats av gruvluften och ställdes ut på museum under en period.

Upplevelse av hur det var förr

Arbetsredskap, stegar och trappvägar från förr längs med vandringen ger talande bevis för det hårda arbetet. Som besökare kan du välja mellan guidade vandringar, dramatiserade visningar eller barnturer. Kring det väldiga dagbrottet Stora Stöten finns vackra gruvbyggnader, hjulhus, lavar och pivåer som visas på helgerna liksom Gruvmuseet, som kompletterar historien med fantastiska modeller.

Gruvmuseum för vetgiriga

I Gruvmuseet visas ett tiotal olika tillfälliga utställningar varje år. Musikprogram, föreläsningar, 3D-filmer och andra evenemang ger rika tillfällen till olika upplevelser. Man kan kika in i det gamla hjulhuset vid Creutz, titta in i Linslageriet och Vasche, besöka Gruvmuseet och se Polhems och andra konstmästares fantastiska modeller. Teknikverksta’n är en spännande experimentverkstad för barn. Vid flera av programdagarna anordnas hästskjutsar för barnen. Falu gruva har också blivit en viktig ceremoniell plats. Här arrangeras svenska flaggans dag och valborgsfirande, nyårsbön och Dalarnas största julmarknad och många andra begivenheter.

 

Boka i förväg och hitta hit

För mer information
http://www.falugruva.se

Falu Gruva

Gruvplatsen 1
0
Betyg 0 av 5
0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.