Kungsberget- nära till vintern

Kungens kurva tog förstapriset, tätt följd av Nintendo backen och Johans backe. Många favoritbackar helt enkelt som passade hela familjens önskemål. Med sina 25 nedfarter och 15 liftar är Kungsberget en destination att räkna med.

Sedan 2004 är Kungsberget en del av Branäskoncernen, något som syns på flera olika sätt. Har man tidigare besökt Branäs Fritidscenter känner man sig snabbt som hemma även i Kungsberget. Björnbusar, Nintendoland, Skilodge etc är identiska på flera platser inom koncernen.

För testpatrullen är Kungsberget lite som Branäs kaxiga lillebror. Backarna är lite kortare och lite färre, men variationen på pisterna är nästan större. Här blandas blåa, röda och svarta pister om vartannat och det hände både en och två gånger att vi hamnade i en oväntat brant pist. Aktivitetsparker som skicross, snowracerbana, Big Air, Snowparks etc bidrog till att aktiviteterna varierade och varje dag bjöd på händelserik skidåkning de 5 dagar Barnens Turistguide testade backarna.

Testpatrullen bestod denna gång av barn i åldern 8, 10 och 13 år. Vi besökte Kungsberget tisdag till söndag i vecka 12 vilket visade sig vara en lysande tid att åka för att få lugna pister på vardagarna, inga köer i liftarna, lediga grillar och gott om platser att ta solnings- och fika pauser på. Helgdagarna däremot var det riktigt livat och köerna växte snabbt. Kanske var det just här vi kunde se spåren av Kungsbergets närhet till stora städer som Stockholm och Uppsala. Det är endast 1 h 40 min till Kungsberget från Stockholm, alla möjligheter för en korthelg på skidor med andra ord.

Under helgen hade vi också förmånen att få ta del av SM i puckelpist, riktigt inspirerande och häftigt att ta del av. Efter att ha tittat på finalen stumma av beundran lyckades minstingen i testpatrullen klämma in sig i samma hiss som finalisterna i damklassen, med ögon stora som tefat berättade hon hur häftiga hon tyckte de var och vips så har vi nu nya förebilder i familjen.

Att bo på Skilodge var bekvämt, enkelt och nära. Med backen precis utanför dörren och balkongen som erbjuder riktigt skönt häng i solen. Med mindre barn är det smidigt att snabbt kunna hoppa in på toaletten eller ta en paus att vila trötta ben en stund utan att förlora kontakten med backen.

Restauranger med viss variation i nära anslutning till Skilodgen underlättade matfrågan avsevärt. På rummet fanns dock även ett litet pentry, inte stort nog för gourmé middagar men fungerade fint till att själv göra enklare rätter och frukost.

Det här med enkelhet genomsyrar hela upplevelsen i Kungsberget. Det var enkelt att boka utrustning via hemsidan, med tillval som ex hyrkläder, genialiskt. Bordsbeställning och mat kunde bokas och betalas via en app.

Precis som andra anläggningar inom Branäs koncernen är allt genomtänkt, från sophantering till bemötande. Med en generös kvällsåkning behöver dagarna inte vara så många för att få ordentligt med skidåkning med sig från en vistelse i Kungsberget.

Kort fakta om Kungsberget:

 • Öppet  december – april
 • 22 pister och 12 liftar
 • Upp till 1 700 meter långa åk
 • 1 000 bäddar ski-in/ski-out
 • Snowpark, Happy Park, Big Air Bag
 • Barnområde
 • Skidskola för alla åldrar
 • Sveriges modernaste skiduthyrning
 • Kvällsskidåkning till 21.00 på torsdagar och 19.00 på fredagar och lördagar
 • Längdskidspår
 • Fallhöjd på 200 meter

 

 

Boka i förväg och hitta hit

Kungsberget

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.

Fråga 1 - I vilket landskap hittar du Kungsberget?
kungsberget_familjesemester
Fråga 2 - Hur många backar finns det att välja på?
Fråga 3 - Hur många liftar har du att välja på?
kungsberget_liftar_barnsemester
Fråga 4 - Hur många kilometer längdspår kan du ta dig runt på?
Fråga 5 - Vilken fallhöjd har berget?
Fråga 6 - När öppnades första liften?
kungsberget_liftar_barnsemester
Fråga 7 - Vilket år tog Branäsgruppen över driften av anläggningen?
Fråga 8 - Vad kallar man detta mönstret?
Fråga 9 - Vilket tempraturintervall är optimalt för att producera snö?
snökanon_kungsberget_barnsemester
Fråga 10 - Vad innebär snögaranti?
Fyll i formuläret nedan för att se resultatet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *