Skara Sommarland – ett sommaräventyr för stora och små

En torsdagsmorgon i mitten av juli packade vi in oss i bilen, för att köra den dryga timmen söderut där vi skulle uppleva en utav årets största höjdpunkter, Skara sommarland.

 

Vi har varit där förut, både som små äventyrslystna barn men också under nutid, som föräldrar till våra egna leksugna barn. Och Skara Sommarland levererar. Ingen utav oss lämnas besviken efter ett besök i parken. Hit kan vi komma igen, igen och igen.

Skara Sommarland – ett sommaräventyr för stora och små

Parken

 

På Skara sommarland finns en uppsjö av aktiviteter för stora och små. Bredden på utbudet är stort, både vad gäller åkattraktioner på land och de som finns i vattenparken. Här trivs hela familjen, och det märks att man satsat på att bredda utbudet för att täcka in både yngre och äldre parkbesökares önskemål.

 

Åkattraktioner

 

När man betalat in sig i parken, är alla åkattraktioner gratis (förutom ett fåtal attraktioner som kostar 25:- per åk). Upplägget gör att besöket i parken känns väldigt smidigt, då man slipper tänka på åkband eller på att lösa biljetter stup i kvarten, och framförallt så slipper något barn begränsas i antal aktiviteter på grund av ekonomiska skäl. Toppen tycker vi!

 

Då våra barn är 2 och 4 år höll vi oss mest till de åkattraktioner som är anpassade för små barn. Och vi hade att göra. I två dagar. Vi hade kunnat varit där en hel vecka, så kul var det! Trots att vi var där  under högsäsong och under två varma och soliga dagar, slapp vi köa till i princip allt vi gjorde. Det innebar att barnen kunde åka hur många gånger de ville, och det kändes som vi fick ut maximalt av våra dagar i parken.

 

Trots att våra barn var för små för många av åkattraktionerna så upplevde vi att det fanns otroligt mycket att göra. Kombinationen av karuseller, enorm lekplats, motorsport och vattenland gjorde att vi aldrig hade tråkigt och att två dagar i parken kändes nödvändigt. Att ha två dagar var verkligen toppen. Dels behövde vi aldrig forcera leken för att hinna prova allt, och framförallt blev vi vuxna mycket mer lugna och avslappnade. Vi kunde helt låta barnen hålla i taktpinnen.

 

skara sommarland_4På land finns mycket kul att göra i parken. Gokart finns för både stora och små och denna aktivitet verkar väldigt populär och uppskattad. Med tanke på att inträdet för skara sommarland många gånger är billigare än var det är att prova på gokart i några minuter på en gokartanläggning, kan jag förstå varför många väljer att åka till Skara Sommarland för att kombinera gokart med en hel dag med andra aktiviteter i parken.

I parken finns flera olika bergochdalbanor, och vi provade Gruvbanan som är nervkittlande för såväl 4åring, som 30åring. På tivolit finns ett tjugotal karuseller som samtliga är gratis. Vi provade bland annat på miniradiobilar, flygplanskarusellen ”röde baronen” och bilkarusellen ”convoy”. En liten bit ifrån tivolit finns ett område som kallas Kotteland, som är till för de allra minsta parkbesökarna. Här finns bland annat små elbilar att köra på bana, karuseller för de allra minsta barnen och elektriska minigrävskopor som barnen själva kan manövrera. Kotteland är lika med paradisland för våra barn!

 

 

 

 

skara sommarland_8

I Skara sommarland finns Sveriges största odling av karp. I karpsjön kan man låna en liten roddbåt för att ro ut och komma riktigt nära fiskarna. Vi kanten av den lilla sjön finns den enorma lekborgen med tinnar och torn och rutschkanor för modiga små äventyrare, en plats där leken aldrig tar slut.

 

 

 

 

 

Äta i parken

 

Parken är stor, men välplanerad och fylld till bredden av roligheter. Det är en vacker park och i varje del finns grönytor där man kan lägga ut sin filt och packa upp sin picknickkorg.  För den som vill slippa tänka på att ordna med mat och picknickkorgar finns ett stort utbud av fikaställen och restauranger. Här finns något för alla, bland annat hamburgare, dagens, tex mex eller thailändsk mat.

Vattenlandetskara sommarland_12

 

Vattenparken i skara sommarland är verkligen en upplevelse. Här är vatten alltid minst 25grader, och det finns otroligt mycket att prova på,  både för den som är våghalsig och för den som är lite mer försiktig. Våra barn höll sig mest intill ”kottelagunen”, vilken var en enorm plaskpool med ett antal tillhörande vattenrutchkanonor för de allra minsta besökarna. Här spenderades många timmar. Jag och Harry, besökte också ”piratön”, ett stort vattensprutande skepp med rutchkanor, gungor och spännande tunnlar.

Våra barn verkade väldigt nöjda med upplevelsen i vattenlandet, de gjorde vad de vågade och lite därtill. Vi såg många lite äldre, simkunniga barn som självständigt lekte i vattenparken och sprang mellan alla åkattraktioner, och jag och min man mindes själva vilken fantastisk upplevelse detta var när man var i den åldern och besökte Skara Sommarland. En euforisk känsla av frihet och äventyrslystnad!

 

Campingen

 

Vi övernattade i en familjestuga på skara sommarlands camping. Och vilken camping! Vi hade vädret på vår sida, och visst gör det mycket av upplevelsen, men vi är verkligen imponerade av anläggningen. Perfekt läge precis vid parken, fräscha duschar, fin miljö, lekplats, tiptop minigolfbana, elgrillar, ja, jag kan fortsätta ett tag till. Hit kommer vi definitivt att återvända. Vi bodde i en 16 m² stuga, med toalett och dusch i en byggnad en bit bort. Det fungerade jättebra. På kvällen promenerade vi bort över campingen till minigolfbanan. Vid nästan varje husvagn stod en grill tänd, badkläderna hängde på tork, barnen var ute och lekte och de vuxna såg sådär löjligt avslappnade ut med öl i handen och grilltången i den andra. Vilken stämning! Man måste ha en väldig motståndskraft för att inte själv bli sådär löjligt avslappad. I rätta sinnesmoodet drog frun i huset hem vinsten på minigolfrundan, och största sonen drog hem högvinsten på lotteriet på campingen. Vilken lycka!

 

När vi frågar våra barn vad som var det bästa på Skara Sommarland så svarar båda barnen i kör -”ALLT”!

Och det var nog så. Allt var bra. Men om man statistiskt ska kartlägga tidsåtgången per aktivitet under skara sommarlandsbesöket så vinner nog ändå trampbilsstaden och bilkarusellen ”convoy” priset för ”mest besökta aktivitet” hos våra barn.

 

Vi är väldigt nöjda med vår minisemester på Skara Sommarland och kommer absolut att återvända! Kanske redan i sommar.

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.

Boka i förväg och hitta hit

Skara Sommarland ligger vid väg 49 mellan Skara och Skövde. Ca 8 km från Skara och 24 km från Skövde. Här kan du se Skara Sommarlands position på Google Maps.

Var ligger campingen?

Campingen ligger precis bredvid parken. Åk förbi den stora parkeringen vid huvudentrén och fortsätt ca 400 meter. Vår camping finner du på höger sida.

Reser du med bil?

Från Stockholm, 350 km

Kör E20 söderut. I Skara tag av mot Skövde väg 49. Följ skyltarna till Skara Sommarland.

Från Göteborg, 135 km

Kör E20 norrut. I Skara tag av mot Skövde väg 49. Följ skyltarna till Skara Sommarland.

Från Jönköping, 100 km

Kör norrut på väg 47 mot Falköping. Vi Falköping sväng av på väg 184. Följ skyltarna till Skara Sommarland.

Från Karlstad, 165 km

Kör E18 söderut. Efter Kristinehamn tag av mot Gullspång/Mariestad väg 26. Vid E20 kör söderut mot Skara. I Skara tag av mot Skövde väg 49. Följ skyltarna till Skara Sommarland.

Reser du med tåg eller buss?

Närmaste tågstation är Skövde C. Därifrån går buss 200 som stannar precis vid vår besöksparkering, hållplatsen heter ”Sommarland”. Läs mer på Västtrafiks webbplats

Tips om du reser från Göteborg

Med Regionen runt kommer du hela vägen på en biljett! Läs mer om Västtrafiks dygnsbiljetter.

Tips om du reser från Stockholm

Med bussen ”Skaraborgaren” slipper du krångliga byten och kommer direkt till vår huvudentré. Läs mer om Skaraborgaren.

Skara Sommarland