Balthazar science center

Balthazar Science Center ligger i Skövde, och är ett upptäckarhus med fokus på naturvetenskap och teknik. Här möts lek, kunskap och spännande upplevelser, som skapar lustfyllt lärande och upptäckarlust. Hela familjen blir engagerade från stunden vi kliver in i upptäckarhuset, och vuxna och barn tappar tid och rum i ivern att upptäcka och uppleva alls som finns. Principen i upplevelserna på Balthazar science center är interaktivt lärande, så det är fritt fram att testa, klämma, känna och prova själv. Och det passar oss. Det är inte bara barnen som drar, vevar och pumpar i de olika stationerna, utan även föräldrarna i familjen testar allt vi ser, trycker på knappar, drar i spakar och bygger bilar.

Balthazar science center

Ett upptäckarhus för både små och stora upptäckare

Vi som besöker Balthazar Science Center är en familj på två vuxna och tre barn i åldrarna 5,9 och 11 år. Vi hade som plan att spendera en förmiddag här men märker snabbt att tiden är för knappt tilltagen. Vi skulle behöva en dag för att känna oss färdiga här. Det finns så mycket att uppleva och vi märker att tiden rinner genom fingrarna under vårt besök. Det är väl så när man har roligt.

Även fast det skiljer nästan 6 år mellan vårt yngsta och äldsta barn, har de precis lika kul under vårt besök på Balthazar. De upplever stället på olika sätt och fastnar för olika saker. Vår minsting går snabbt in i upplevelserna och lämnar dem lika hastigt, medan vår äldste son på 11 år upplever stället på ett annat sätt och tar sig tid för att förstå och tar till sig djupare kunskap av det vi upplever. På så sätt passar Balthazar både yngre och äldre upptäckare. Det finns plats för de snabba intrycken, men det finns också plats för djupare kunskap och lustfyllt lärande. Hela stället andas upptäckarlust, och vi förstår att Balthazar Science Center bidrar till att stimulera barn och ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik.

Temabaserade stationer och rum

Balthazar Science Center huserar på en 1800 kvadratmeter stor yta, och här finns många olika rum och stationer med olika teman. Makerverkstaden blev äldste sonens favorit, där hans kreativitet kunde flöda fritt och där skapandet står i fokus. Här finns material och verktyg som man skapa och bygga utav, och kreationerna får följa med hem. Här kunde vi bygga båtar som vi senare använde i ett vattensystem med slussar, i en station längre bort. Så roligt!

Dotterns favorit blev Gruvan. Här fick familjen kliva igenom en läskig gruva och fann i gruvgångens ände en stor skatt. Första vändan i gruvan var en total skräckupplevelse för 5 åringen. Men efter att ändå vilja uppleva samma skräck totalt åtta gånger, övergick upplevelsen plötsligt till den bästa. Så, summa summarum, högsta betyg till Gruvan.

Baltzar_Science_Center_familj_Skövde2

Mellersta pojkens favorit blev de olika bil-och lastbilssimulatorerna, som tog oss ut på fiktiva vägar som för barnen, blev en spännande upplevelse. Sonen skulle gärna suttit kvar där än om han fått välja. Balthazar har också en hel del andra spännande teknikupplevelser där man bland annat får bekanta sig med artificiell intelligens, testa green screen och skapa egna LEGO-filmer. Mammans favorit var en stor pekskärm där man kunde utforska människokroppens uppbyggnad genom visualiseringsteknik. Fränt.

Balthazar har sommaren 2023 öppnat en helt ny utställning, Let’s move, som har fokus på rörelseglädje och hälsa. Här finns bland annat E-cykling, stakmaskin, IR-kamera, snurrkopp och annat kul.

Något som imponerade på oss och som vi inte förväntat oss, var den stora lekmiljön utanför Balthazar science center. Här finns elbilar där barnen kan köra på asfalterade vägar, och här finns också en lekpark och en enligt dottern väldigt bra och snabb linbana.

Balthazar har ett café som serverar både hembakat och äta enklare mat. Här finns sallader, wraps, våfflor och korv i bröd.

Tillgänglighet

Balthazars lokaler upplevs luftiga och rymliga och på de flesta ställen går det att komma fram med rullstol eller barnvagn. Texterna i lokalerna är på svenska och är inte översatta till annat språk, men jag skulle inte säga att det är ett problem även om man inte kan svenska, då de flesta aktiviteter inte kräver läskunskap och utgår från att man prövar sig fram.

Öppettider och priser

Balthazar har öppet alla dagar i veckan. På helger kostar en biljett för barn och vuxna 5-60 år 100 kr online (110 kr i kassan). Barn under 4 år går in gratis. På vardagar kostar en biljett för barn och vuxna 5-60 år 50 kr online (60 kr i kassan).

Du hitta Balthazar på Kavelbrovägen 2 B i centrala Skövde, ett stenkast från resecentrum. På vardagar hänvisas bilburna besökare att parkera på SJs parkering mitt emot, eller i parkeringshuset Mode. Under lov- och helgdagar går det bra att parkera utanför Balthazar, på parkeringen vid Drottning Blankas Gymnasieskola.

 

Foto och skribent

Familjen Wiik

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.

Balthazar Science Center

Kavelbrovägen 2B