Vandra med barn – Vikten av vikten

Jag vandrar som ensam vuxen med två barn och en hund. Detta ställer vissa krav på utrustning då jag måste bära majoriteten av utrustningen själv och inte klarar av för tunga vikter.

Jag och barnen har spenderat mycket tid i skogen ända sedan de var små, allt från små utflykter med fika och lunch, till längre turer.

Men det var först när äldsta sonen började i Scouterna som jag fick upp ögonen för att vandra med övernattning. Tyvärr så blev vår första större tur något av ett uppvaknande. Vi bar båda för mycket vikt, vilket resulterade i att jag halvvägs tvingades packa om sonens väska och flytta över merparten av vikten till mig, som redan innan bar mer än jag borde.

 

Vandringen i sig blev inte särskilt njutningsfull för nån av oss, vi kämpade visserligen på och tog oss fram men vikten resulterade i en natt utan sömn på grund av värk, och dagen efter kunde jag knappt gå på grund av ont i höfterna.

Detta gjorde att jag började undersöka ämnet lättviktsvandring, vart kunde jag spara in på vikten utan att för den sakens skull ta för mycket på komforten.
Det finns många sidor och även böcker på ämnet och jag lärde mig snart att det går att gå nästan hur långt som helst om man vill vandra lättare, ända fram till folk som borrar hål i tandborsten för att spara några gram.

 

 

 

 

 

 

 

Nu var det inte den nivån jag var ute efter, men jag började titta på några av de större delarna.

  • Vikten på sovsäcken samt volymen. En billig sovsäck väger oftast minst 1,5 kg och har en stor volym runt 11-12 liter. Här har vi sakta men säkert bytt ut sovsäckarna till lättare vikt och mindre volym, ca 600 gram och 4,5 liter. Mindre volym tillåter automatiskt också mindre ryggsäck.
  • Vikten på ryggsäcken, detta tänkte jag aldrig på förr men ryggsäcken jag hade vägde nästan 3 kilo, väldigt bekväm och många fack, men genom att köpa en lättare modell som vägen ca 1 kg sparade jag mycket där. Även barnen har fått ryggsäckar som inte väger så mycket men som samtidigt sitter bra på deras ryggar. Komforten är viktig så prova ut en bra modell.
  • Liggunderlag. Här har jag lärt mig att mina barn sover lika bra på ett cellplastunderlag som på ett uppblåsbart, därför sparar vi ofta på barnens vikt genom att de endast bär med sig cellplasten, jag måste dock ha ett bra underlag för att inte få ont i höfter och rygg. Men jag har ett som väger ca 500 gram och som är isolerat och därmed skyddar mot markkylan.
  • Investera i ett vattenreningssystem, vi köpte ett Kadadyn BeFree som väger 100g, det gör att vi kan ta vatten från sjöar, men filtrera bort partiklarna. Det sparar en hel del vikt. Men en bra idé om man vandrar med barn, är att se till att det finns vatten att fylla på under vandringens gång, oavsett om det är ”rent” eller vatten från sjöar/vattendrag.
  • Frystorkad mat kan köpas färdig, men det är även enkelt att torka själv i en vanlig ugn och barnen kanske tycker bättre om den hemlagade maten. Men även så kallade ”Snack pots” är perfekta att ha med på turer, de väger inget, man kan komplettera med extra protein om man vill, och barnen gillar de ofta. Vi häller ofta över våra i zip-lock påsar för att spara volym i ryggsäcken.
  • Tält. Vi sov i vindskydd första turen just för att vi inte hade ett lätt tält, vårt lättaste tält vägde 4.5 kg och det hade jag aldrig kunnat få med. Vi har sedan dess investerat i ett pyramidtält där hela familjen plus hund får plats. Det väger ca 1,8 kg inkl allt, men bäst av allt är volymen, det är inte större än att det kan packas i en 1,5liters packpåse vilket sparar så mycket plats i ryggsäcken.

En inte särskilt lätt packning på 17 kg för mig och 8 kg för sonen

Vårt nya tält, tar liten plats i ryggsäcken och väger under 2 kilo.

Om man som jag inte har råd att köpa allt nytt så kan man ofta hitta dessa saker begagnat till ett bra pris. Eller hålla utkik när reor dyker upp. Man måste inte byta ut all utrustning direkt utan kan ta det en sak i taget. Men fokusera då gärna på de tyngsta delarna.

Men man kan ta med ett varningens ord, när man börjat sin resa mot lättviktsvandring så är det lätt att man hela tiden vill minimera vikten. Men tänk på att inte tumma på säkerhet eller komfort, speciellt inte om du vandrar med dina barn. En varm sovsäck är fortfarande viktigt, så ta inte med den lättaste om den också råkar vara svalare om det finns risk för att frysa.
Lämna inte förstahjälpen, regnkläderna eller understället hemma om det kan komma att behövas. Man kan istället titta på alla de småsaker vi tar med oss, måste vi ha två skålar per person att äta ur eller räcker det med en? Samma med mugg/kåsa, har vi en eller flera i packningen? Hur mycket väger vattenflaskan, kan den bytas ut mot en lättare?

Har vi lättare packning kan man också unna sig lite extra vikt i form av extra snacks, eller något annat man inte gärna vill vara utan.

En tumregel för barnens packning kan vara att de ska bära max en fjärdedel av sin vikt.

Vi växlar mellan att vandra med ett ”Basecamp” där vi utgår från samma plats och gör dagsturer. Då behöver man inte tänka lika mycket på vikten och kan ha med ett större tält och mer ”vardagslyx”. Men vi har även fjällvandrat och då har denna nya lätta utrustning gjort skillnaden mellan en jobbig och tung vandring, som istället blivit lätt och glädjefylld.

Torkad mat behöver inte vara tråkig och smaklös, torka hemma så får du maten precis som du vill. Snabbris som bara behöver läggas i kokande vatten några minuter är perfekt att ha med på vandringen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vårt lilla pyramidtält slås upp på några minuter tack vara endast en mittstolpe,
sen behövs bara ett antal markpinnar för att spänna sidorna.

Vi får plats två personer på varje sida om stolpen,
men vi tycker tre personer är max om man ska få plats med ryggsäckar också.

Om det inte är myggtider kan man även använda tältet
utan innertält för att spara ännu mer vikt.

Den här flaskan har inbyggd vattenrening och rymmer tre liter,
på så sätt kan vi alltid dricka vatten ur sjöar och vattendrag och
slipper bära med oss lika mycket vatten.

Spara vikt och ät ur förpackningen,
finns många små smarta sätt att spara vikt på.

 

Annars väljer man utrustning som inte väger mycket men kan användas till många saker, som en större kåsa. Kan både drickas och ätas ur.

     

En lätt ryggsäck påverkar mer än man tror, denna väger 1 kg istället för min gamla som vägde 3kg.

Ett par lätta sandaler kan vara bra att bära med sig, då kan man lufta fötterna efter en dags vandring utan att behöva trampa på kottar.

 

Glöm inte vikten av att ta en paus, eller flera, under dagen ?

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.