Vårskidåkning i Stöten

Stöten är Sälensfjällens sista utpost, eller första om man kommer från den norska sidan J Känslan av snön, solen och glädjen av helgen dröjer sig kvar nu när vi åter är hemma och våren i södra delen av Sverige är i full blom. Stöten, ja Stöten…. Var ska man börja? Stöten är härligt på flera sätt och passar de flesta men man kan rama in byn med ord som lite lugnare, lite mindre kö, riktigt bra åkning och bra utbud av mat och aktiviteter för alla i familjen och helgen visade sig denna gång från den allra bästa sidan. Vårskidåkning i sin finaste form.

Skidåkning i Sälen på barnsemestern – häng med till Stöten

Vår väg:

För oss från Västkusten finns det tre bra vägar att välja på, den traditionella E45 upp mot Mellerud, Åmål, Sunne och vidare mot Torsby, sedan upp mot Malung eller väljer man andra sidan om Vänern och passerar en bit från Mariestad och Gullspång och når så småningom Malung även denna väg och tar sig på så vis upp mot fjällvärlden. Det tredje alternativet går genom Norge, här passerar vi gränsen vid Svinesund och tar oss förbi Oslo och därefter genom ganska obebyggd terräng och mycket skog. Ombyte förnyar och vi valde därför E45 upp och Norgevägen hem med fina vyer och lite vägavgifter. Till Sälenfjällen går det även att ta flyget, Trysil Airport, även kallad Scandinavian Mountains Airport, är en flygplats vid Mobergskölen intill Rörbäcksnäs, 21 minuter från Stöten smidigare alternativ finns knappt.

 

Boendet:

Stöten har flera boendealternativ på en relativt stor yta med många valmöjligheter, ski in, ski out, ta dig till backen med transportlift, tag bilen och parkera vid Stötentorget eller Soltorget, bra plats för bilarna finns alla alternativ känns bra. I år valde vi att boka boende via Air BnB och hittade en fantastisk parstuga på Snöflingevägen i Kronoparken. Stort boende med plats för 8 personer stort och rymligt, så fint rent och fräscht, dusch och toalett i separata utrymmen, helt enkelt alla bekvämligheter, stort matbord, bastu och en fantastisk altan som jag tror är ljuvlig på sommarkvällarna, om inte myggen är där – ett boende verkligen att rekommendera. En bit från huset ligger återvinningscentral med bra möjlighet att sortera och slänga skräp.

Skidåkning:

Stöten har Sälenfjällets högsta fallhöjd och med 49 nedfarter är känslan magisk för alla typer av åkare. Många långa och breda pister, Mormors störtlopp en gröna godning och flera blå alternativ föll alla i familjen i smak, blandat med bla. den röda World Cup nedfarten och Älvan som är en omtalad svart pist, här finns något för alla. För tävlingssugna och våghalsiga barn och vuxna finns tidtagningsslalom, puckelpist, jump park mm, för de allra minsta finns rullband och korta, flacka små barnbackar, en extra energipåfyllning fick vi då och då vid många av liftarna där det bjöds på varm saft – mycket uppskattat. Många knappliftar i systemet gjorde att våra barn 5 och 7 år redan från första åket ville och kunde prova själv, det finns flera ankarliftar och två riktigt bra sittliftar, där trötta ben fick sin vila.

Vi hade bokat in två dagars skidskola, då det är långt mellan gångerna och modet och tekniken behöver startas upp en aning varje år. Detta var nog utan att överdriva det som tjejerna längtat efter mest, skidskola och Vargy, Stötens egen maskot. Vi fick allt och lite till engagerade skidskolelärare, en kramgo och dansande Vary, det var fullt ös i backen från morgon till kväll med skidskola, tävlingar, roliga barnaktiviteter, medhavd mat, lunch på Jaktstugan, afterski på Brasseriet och godaste våfflorna på Våffelstugan.  Stöten har ett bra betalningssystem i restauranger och barer via en APP, smidigt, lätt och utan kö även här. Vi är mer än nöjda och dagarna avslutades med ömma ben och rosor på kinderna i en skön soffa i vår stuga.

 

Denna gång valde vi att inte göra så mycket mer än att åka skidor, men det finns andra aktiviteter utanför skidbacken såsom bad, skotersafari, bowling och mycket mer, vi ser fram emot att komma tillbaka och testa mer än nedfarternas fläkt.

 

Vi tar i alla fall med oss soliga och roliga minnen hem. Bra vårskidåkning, även om vissa delar var hårt åtgångna av solen och den varma temperaturen men härliga dagar, trevliga och glada människor, familjär stämningen, den mysiga byn och den spektakulära naturen kommer att finnas med oss långt efter att vi lämnat Stöten.

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.