Med en vidunderlig utsikt över fjällandskapet och bara fyra mil till norska Trysil lockar Stöten som byggts för att erbjuda bästa skidåkningen i Sälen. Utöver skidåkning finns många aktiviteter både utomhus och inomhus.

Efter några mils bilåkning på snöväg kantad av barrskog närmar vi oss Stöten. Välkomstskyltar med jämna mellanrum gör att vi slipper tvivla på att vi är på rätt väg. För nog känns det som om vi är mitt i ödemarken. När vi anländer till anläggningen får vi ett varmt välkomnande. Upprymda och förväntansfulla beger vi oss den korta vägen till Skidtorget och Kaisers skidbod för att hyra utrusning. Vi möts av ett gäng glada killar från olika delar av landet som bara väntar på att hjälpa oss till rätta med skidor och pjäxor.
Aptitretare för läckergomar

Ni som har tonårspojkar vet att det krävs mycket mat och ofta, speciellt när man ägnar sig åt skidåkning. En liten bit upp i World Cup-backen ligger restaurang Ladan som erbjuder soppbuffé och pasta till lunch. Pastan håller hög klass och serveras tillsammans med lufttorkad skinka och färskriven parmesanost. På kvällen kan familjen välja fonduegryta och täljsten. Att äta täljsten innebär att en varm täljsten ställs på bordet och var och en steker sitt kött på den. På väg ner från Ladan finns Bakfickan som är en utmanade spelhall för pojkarna i familjen. En annan spännande kvarterskrog är Lyan Bar & Kök vid Branta Torget. Dit åker man med interntransporten. Denna transport går att boka för en billig slant och kör gäster inom Stötens område.
Carving- och snowboardskola

Efter en natts god sömn har vi bokat en lektion i skidskolan för hela familjen. Vi vuxna utbildas i carvingskidåkningens ädla konst medan barnen lär sig att göra en ”ollie”. Vi undrar naturligtvis vad en ”ollie” är och får förklarat att det är ett av grundhoppen i snowboard. Efter skidskolan provar vi de nyvunna färdigheterna i backarna. Vi testar olika backar och njuter av de långa välpreparerade pisterna ovanför Soltorget. För er med lite mindre barn kan det vara bra att känna till att det är vid Soltorget som barnens aktiviteter pågår, här finns också möjlighet att grilla korv. När kvällen kommer är det dags att bege sig till Vattufjäll som är ett aktivitetshus och erbjuder aktiviteter i form av bland annat Spa, äventyrsbad, bowling och sportsbar. Här provar vi en timmes discobowling. Tävling tillhör vanligheterna i familjen och förhöjer den totala upplevelsen. Yngste sonen som spelar fotboll glädjs särskilt åt den maskin som poängsätter styrkan i en fotbollsspark.
Sälens största vildmarkskåta

Nästkommande dag är vår sista skiddag i Sälen. Förutom massor av skidåkning passar vi på att besöka Sälens största lappkåta som finns 300 meter ovanför Soltorget. Där bjuds på viltkebab, hamburgare, gulaschsoppa och våfflor. På bänkar täckta med renskinn njuter vi våfflor och varm choklad. Lappkåtan är väl värd ett besök och är ett njutbart avbrott från skidåkningen. När vi lämnat igen skidutrustningen besöker vi Vattufjäll ännu en gång. Medan vi vuxna njuter avkopplande massage i Spa-delen passar barnen på att bada i äventyrsbadet, som är modell mindre. Det finns även möjlighet att boka Spa-badkar för den som hellre vill njuta ett varmt bad i det fria.
För mer info: www.stoten.se