Upptäck Sverige på hjul med Touring Cars

Äntligen backar vi ut husbilen från Touring Cars parkering utanför Stockholm. En vecka ligger framför oss med semester med husbil. Hemester, Svemester kärt barn har många namn och just i dessa tider känns beslutet helt rätt att hyra husbil och semestra i Sverige.

Vi valde att hyra en husbil från en av de större kända aktörerna på marknaden, Touring Cars. Vi ville vara säkra på att husbilen uppfyller våra krav och att uthyraren arbetar med rätt villkor och försäkringar etc. På Touring Cars kan man välja bland nya husbilar i flera olika modeller. De har säkra villkor och man kan själv välja försäkringsnivå. Läs gärna mer på www.touringcars.se.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Detta är första gången vi reser med husbil och vi var mycket glada och tacksamma över den film som vi fick med bokningsbekräftelsen från Touring Cars, den gav oss en bra inblick i vad vi har att förvänta oss.

Förväntansfulla kör vi då hem husbilen för att packa den full med saker inför semestern. Detta är en av de saker vi ser fram emot mest med husbil, att äntligen få plats med allt bagage som vi vill ha med. Att känslan av att delar av hemmet är med på semestern, hemester med andra ord.

Cyklar, grill, fiskespön, campingmöbler och diverse datorer packas in. Dock gäller det att ha koll på vikten. Husbilensvikt inkl bagage får inte överstiga 3500 kg då både jag och min man bara har B körkort. Dessa körkortsregler gäller för husbil:

Körkortsbehörighet

Med B-behörighet får du lov att köra personbil (PB1 och PB2) och lätt lastbil med en totalvikt på max 3 500 kg. Alla husbilar registreras idag som Personbilklass 2 (PB2) vilket innebär att du får lov att köra fordon trots att de har en totalvikt över 3 500 kg. Detta gäller för alla som tagit sitt körkort innan 1 juli 1996 och inte haft det indraget efter det. Många husbilar idag har en totalvikt på exempelvis 4 250 kg eller mer.

Körkort C1- Detta är körkortet till alla husbilsägare som vill framföra sitt fordon över 3,5 ton och antingen har tagit körkortet efter -96 eller haft det återkallat. Körkortet godkänner fordon upp till max 7,5 ton. Med andra ord gäller det nästan för alla husbilar som rullar på de svenska vägarna.

Var ska vi sova i natt

Första turen med husbilen går till en camping bara en timme hemifrån. Vi valde en närliggande camping för att äntligen få börja den efterlängtade semestern. Det visade sig vara en god idé då det var mycket att komma underfund med i husbilen. Alltifrån hur man faktiskt bäst kör den, parkerar, få upp markisen och lagar mat. Vi har tidigare bott i husvagn men här upplever vi en genomtänkt planlösning och effektiv yt-förvaring, lätt att använda köket och val av modell passar oss perfekt.

Vi valde en husbil med alkov samt våningssäng bak i husbilen på så vis kan våra barn vara i sina sängar även dagtid där de kan ta pauser med sina plattor utan att vi behöver ställa om sittgruppen i husbilen. Smart och skönt för oss föräldrar.

Ganska snabbt märkte vi att det kräver en hel del planering med var vi ska ställa husbilen över natten. Hela familjens önskemål ska uppfyllas och inför resan planerade vi en del stopp och visste att vi ville testa på olika sätt att övernatta.

 

Camping

Som sagt, redan innan resan hade vi bokat två nätter på en camping vilket visade sig vara riktigt bra. Fint väder, härliga bad både i sjö och pool och så lärde vi känna husbilen innan vi begav oss vidare. Fördelen med att övernatta på campingen är närheten till all service. Lätt att tömma och fylla på husbilen.

Ställplats

Perfekt för en natts övernattning, vi fick plats på en grusplan vid en båthamn. Smidigt med dusch, toalett och tömning. Barnen passade på att fiska i hamnen och vi ordnade lite enklare middag. Inte så mysigt att plocka fram grillen på grusplanen men väl ok för en natts övernattning.

Under resans gång använde vi oss av appen Ställplatser. Den var till mycket stor hjälp och vi planerade resan efter lämpliga ställen att ställa husbilen på.

Fricamping

Resans höjdpunkt och ett eget litet äventyr. Här hittade vi plats precis vid sjön. Ingen el men vi hade räknat ut att vi skulle klara några nätter utan el. Det är mest telefonerna som behövs laddas och det gjorde vi via batteri och 12V laddaren i husbilen.

Fiske i Dalarna

Barnens stora mål med resan var att åka till Dalarna och fiska regnbåge. Vi hittade en sjö norr om Ludvika med inplanterad ädelfiske. Det visade sig vara en riktigt lyckoträff, då vi, till barnens stora glädje, under ett par dagar fick fyra st fina regnbågslaxar som vi grillade vid husbilen och åt till middag. Där och då var husbilssemestern som en dröm!

För att sammanfatta vår vecka med husbil kan vi konstatera att val av husbilsmodell är a och o. Planering av övernattning och val av ställplats blir avgörande för upplevelsen. Att se det som ett äventyr och att hitta rätt övernattningsplats, som för vår del var vid en sjö i Dalarna, gör att vi gärna semestrar med husbil igen.

Boka i förväg och hitta hit

Vuxna – 200 kr
Barn (5-14 år) – 100kr
Senior (65+ år) – 175kr
Student (student-ID krävs) – 175 kr

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *