Marinmuseum- på land, på vatten- på riktigt

Barnens turistguide besökte marinmuseum med en testpatrull på 8 år, 11 år och 13 år. En snabbvisit var planerad men det slutade med att vi tillbringade en hel dag på museet.

Då testpatrullen anlände till Karlskrona med båt kunde vi skymta marinmuseum på långt håll. En vacker vit byggnad som genast väckte nyfikenhet. Utanför museibyggnaden vilade tre stora skepp som barnen snabbt förstod att man fick gå ombord på. Spänningen steg och ett besök planerades omedelbart in i agendan.

Någon dag senare stor en förväntansfull skara utanför entrén, redo att ta sig an Sveriges maritima historia- på land, på vatten- på riktigt.

Museet var mycket välbesökt, men så snart vi hittade in landade vi vid en film som på pedagogiskt vis berättade om Sveriges maritima utveckling. En väldigt bra start på besöket som la en grund för barnen att förstå vad som kom därefter i utställningen.

Sverige i krig

Testpatrullen hade innan besöket på Marinmuseum spenderat sommaren seglandes utmed Sveriges kust och besökt många borgar och ruiner utmed vägen. En diskussion som vi pratat mycket om var om hur mycket krig Sverige varit i och att vi idag ser Sverige som ett fredligt land. Men det har funnits en lång tid i historien där Sverige haft ett behov av att skydda sina gränser.  Besöket på Marinmuseum förklarade denna relation på ett pedagogiskt och tydligt sätt och barnen fick flera aha upplevelser på plats.

Där på riktigt är- på riktigt

Historik varvades på trevligt sätt med interaktiva stationer och oväntade upplevelser. Undervattenstunneln med den riktiga havsbotten- på riktigt- var en höjdare, liksom de massiva skeppsmodellerna. Galjonshallens mäktiga känsla gav till och med 13 åringen rysningar.

Museifartygen som ligger förtöjda vid kajen är så på riktigt det kan bli, det luktar olja och tjära, skeppet gungar, barnen utforskar nyfiket och förundras.

Ubåtshallen

Ubåtshallen kräver ett kapitel för sig. Stämningen i Ubåtshallen gör att barnen nästan går in på tå, de riktigt smyger runt hörnen och tappar andan när de får syn på de massiva ubåtarna som fyller hallen. Runt ubåtskropparna kan barnen ta del av olika berättelser om ubåtarna och livet ombord. Tekniken och interaktionen fångar deras intresse och de intresserar sig för minsta detalj de kan hitta. När de ser att vi får lov att gå ombord på den största ubåten spelar det ingen roll att kön ringlar sig lång, vi ska in i ubåten.

Inte visste vi att vi var så intresserade av ubåtar! Men det är precis det som gör Marinmuseum så fascinerande, allt blir intressant och vi vill bara lära oss mer och mer. Det planerade korta besöket slutade med en heldag och en bestämd åsikt att vi måste åka tillbaka snart! Högsta betyg för Marinmuseum i Karlskrona för samtliga testpatrullare.

Öppet året runt, fri entré www.marinmuseum.se

Boka i förväg och hitta hit

Info kommer

Marinmuseum

I närheten av

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *