Palstorps äventyrsgård – ett familjeäventyr

Nu ska vi åka på äventyr, här ska det grillas pizza över öppen eld och bo i stuga.

Här ska också tampas och äventyras i en underbar miljö.

Nu sätter vi oss i bilen och drar till Nyköping och tar oss an allt som Palstorps Äventyrsgård och skogsby har att erbjuda.

Palstorps äventyrsgård – ett familjeäventyr

Nära Stockholm

Palstorps Äventyrsgård och Skogsby ligger strax söder om Nyköping och från Stockholm tog färden lite mer än en timme.

Jag och min familj (man och två barn på 7 och 12 år) besökte Palstorp en helg i juni för att övernatta och prova alla roliga aktiviteter. Vi möttes av gula rapsfält, knallgröna träd och en klarblå himmel när vi rullade in mot gården. Här finns verkligen något för alla åldrar när det kommer till lek och äventyr. Äventyrsbanorna är uppbyggda i olika svårighetsgrad, allt från inte nudda marken bana för de yngre till Robinsonbanan och den stora Äventyrsbanan för de äldre. Här finns också linbanor, klätterträd, orienteringsaktivitet, yogastig, balansstig, höhoppning, trampbilsbanor, käpphästbana, skogsgym och mycket annat. Det är fantastiskt att se vad mycket man kan göra i skogen och överallt finns skyltar så ni lär er mer om djur och natur samtidigt.

Fullt med aktiviteter

Vid entrén till gården hittar ni en jättestor leklada med olika spel, sagoböcker, sagohörna, boll- och kulbana, och annat. Här finns också gårdens djur; minigrisar, höns och kaniner.

Du kan självklart besöka gården endast över dagen, fika och göra alla dessa aktiviteter men jag rekommenderar verkligen övernattningen då den var otrolig! (Entré till äventyrsgården ingår i priset när du bokar en stuga i skogsbyn.) Palstorp har tre olika stugor att välja på Stenstugan, Tallstugan och Kråkslottet – alla har sin unika stil. Nytt får i år är också en trädsvit och hängmatta.

Vi bodde i Tallstugan som är ett runt hus med 4 bäddar (en smal dubbelsäng och en våningssäng) med en 100-årig tall i mitten.  Här finns varken el eller vatten vilket är väldigt befriande men kräver också sin planering när det kommer till matlagningen. Du kan göra tillval som middag, frukost och snackskorg till bastu. För såklart finns också en vedeldad skogsbastu som ni bara måste prova.

Vi hade Palstorps pizzakit och frukost som tillval. Du hämtar en väska med alla matingredienser i ett skåp och sedan är det bara att köra igång med matlagningen i det fina skogsköket. Pizzan bakas i en vedugn och den kommer med tillbehör som ost, champinjoner, grönkål, rökt vildsvin, ruccola och kantarellost. Den blev jättegod och att äta den med den vackra inramningen av skogen förfhöjde hela upplevelsen. I middagspaketet fick vi också marshmallows och chokladkex så vi kunde göra våra egna s´mores till efterrätt. Tyvärr var det eldningsförbud när vi var där vilket gjorde att vi inte kunde tända en lägereld men det gick bra att grilla i vedugnen också.

Bastu och Yoga

Efter middagen tände vi bastun och så fort den var varm nog njöt vi av bastubad med solen gick ned över skogen. Det är så tyst och stilla och blir en magisk upplevelse.

När det kommer till övernattningen rekommenderar jag varm sovsäck, kudde, kläder att sova i och till och med mössa för det blev kallt på natten. I sängarna finns madrasser men det är sovsäck som gäller. Ta också med extra vattenflaskor, ni får vattendunkar på plats men det kan vara skönt med mindre flaskor för exempelvis tandborstning. Utedass finns bakom stugan och ”vanliga” toaletter finns vid entrén till gården.

På morgonen skickade jag ned barnen för att hämta frukostpåsen medan min man gjorde eld i vedspisen och jag själv fick njuta av skogsyoga. Varje stuga har en påse med yogamattor som du kan ta med till yogastigen eller till valfri plats i skogen.

Frukostpaketet består av gröt, bröd, pålägg, kaffe, ägg som ni lagar själva. Tänk på att det tar ett tag för vedspisen att bli varm så bra att göra det relativt tidigt. Vi kokade gröt, ägg och kokkaffe som vi drack ur kåsor vid långa träbord i skogen – bästa starten på dagen!

Hela familjen tyckte detta dygn var fantastiskt och något helt annat mot vi annars brukar göra. Området är sagolikt vackert och allt är väldigt genomtänkt för att passa alla i alla åldrar. Barnen frågar redan när vi kan åka tillbaka och det tar jag som det bästa betyget man kan få!

 

Skribent och foto

Towe Ahlin

 

Blogg: comeflywithme.se

Instagram: @comeflywithme.se

Facebook: facebook.com/comeflywithme.se

Twitter: @towistowe

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.

Boka i förväg och hitta hit

Palstorp äventyrsgård och skogsby
Palstorp 1
611 95 Nyköping

Telefon

0767-806244

Mail

info@palstorp.se

Palstorp äventyrsgård och skogsby

PALSTORP 1