En dag på Örebro Slott

Nu drar vi till Örebro Slott för vandring i historien och lite kamp.

Det händer massor med kul på slottet under sommaren och vi tänker hänga med på en gudidad tur och lära oss mer om Gustav Wasa.

Dessutom ska det tävlas i femkamp och kläs i kungautstyrsel.

Så utan fördröjning, nu kör vi!

En dag på Örebro Slott

Hur Gustav Vasas 500 år på tronen blev till en spännande, lekfull och lärorik heldag på Örebro slott!

 

En sommarlovsdag packade jag in mina barn i bilen med sikte på Örebro. Bilresan från Motala blev ett bra alternativ för mig som ensamstående att få med alla tre barnen, hinna ladda upp tillsammans och på ett smidigt sätt komma hela vägen fram till destinationen på.

Örebro_slott_familj_resa_32

Med i bilen fanns 1 vuxen och tre barn; 7, 10 och 13 år. För mig att visualisera för barnen vad för upplevelser som väntade oss underlättades av den information vi fått i förväg från Barnens Turistguide och Örebro slott och den väntande ”Vasakampen” med alla utmaningar lockade oss alla lite extra. Glädjande nog är mina barn äventyrssuktande så det var med glada miner och nyfiken förväntan som vi närmade oss Örebro.

Framme vid slottet i Örebro

Parkeringsmöjligheterna utanför slottet var dessvärre inte så många men vi hittade tillslut en gatuparkering i närheten – (bra att räkna in en ganska hög parkeringskostnad i besöket för den som vill hålla nere semesterkassan).

Vi hittade fram till Slottsbutiken där personalen mötte upp oss och gav oss all tänkbar information, både muntligt och skriftligt, för att vår dag skulle bli så lyckad som möjligt. Både jag och barnen blev väldigt fint omhändertagna och tävlingslängtan ökade upp extra mycket hos min yngsta son då han fick veta att det fanns en chans att vinna en kungakrona!

Örebro_slott_familj_resa_

Strax efter att vi fått våra entréband började den guidade turen. Det blev en bra start för oss att kastas in i slottsstämningen och barnen fångades med en gång av de spännande anekdoterna som den kunniga guiden berättade om. Fängelsehålan som behövde öppnas med den stora järnnyckeln där vi fick se riktiga fotbojor, handbojor och halsbojor  var lite extra spännande… Hiss fanns tillgängligt men behövde inte användas av oss och längden på turen var ca 30 min vilket var perfekt för vår del – barnens fokus låg på 100% och de laddade upp för att vilja utforska vidare på egen hand efter den avslutade guidningen.

Dags för fikastund

Örebro_slott_familj_resa_11

Efter en riktigt välsmakande fikastund hos Lill-Annas slottscafé, där det fanns allt mellan matiga smörgåsar och sallader till bakverk och glass att välja på, tog vi oss an Vasakampen med stort engagemang. Tack vare den lättlästa tävlingsbroschyren kunde vi enkelt leta oss runt på slottet till de olika utmaningarna som tex bowling, kasta ring och spela luffarschack och samtidigt lära oss mer om historiska händelser. Letandet efter stämplar för varje genomförd station bidrog till den lekfulla upplevelsen och att vi dessutom fick krama Spöket Laban och lära oss gå på styltor av självaste Gustav Vasa var verkligen en extrabonus!

Örebro_slott_familj_resa_4

Alla tre barnen tyckte bäst om utmaningarna, (speciellt bowlingsstationen), den guidade turen, Barnens torn och slutmomentet på Vasakampen då de fick klä ut sig till en kunglighet och posera på kungatronen <3

Vår dag på Örebro slott blev otroligt uppskattad av oss alla fyra och gick fort som bara den! Det fanns verkligen ingen tid att ha långtråkigt och vi stannade kvar ända till stängning. Med andra ord fanns det mängder att utforska och med facit i hand borde vi ha åkt ännu tidigare hemifrån för att hinna utforska alla slottets hörn. Som ensamstående mamma gick det verkligen att njuta av dagen även för min del och jag tror att den stora ”räddningen” för mig att ro iland dagen var att det fanns en struktur i tävlingsmomenten som guidade oss genom dagen. Mitt packningstips är att få med en ryggsäck med dryck och småsnacks att fylla på energinivån med mellan varven.

Sist men inte minst som tips? Att även som vuxen tillåta sig att leka, vara nyfiken och lite barnslig. Det blir utan tvekan ännu roligare för alla då 😉

Foto och Skribent

Marija Aurell

Följ henne på Instagram Marija Aurell (@marijaaurell) | Instagram

 

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.