Reportage av gästskrivande familj 2009

En av Barnens Turistguides testfamiljer har besökt Disneyland i Frankrike. Läs om deras upplevelse av en av Europas främsta nöjesparker. Men inte ens sagolandet rådde på det oväder som familjen råkade ut för.

Självklart var förväntningarna höga när vi, en hoppfull skara om sex personer i blandade åldrar; två vuxna, två barn och två mittemellan, närmade oss Disney Paris. Hela familjen har alltid drömt om att besöka någon av disneyparkerna. Dagen började med 30 minuters skuppande på RER-tåget (vi åkte från hållplatsen Nation), som är Paris motsvarighet till pendeltåg. Det var omöjligt att INTE hitta från tåget till parken, eller rättare sagt parkerna. För när man väl tagit sig upp för rulltrappan har man det hela framför sig. Vi hade föreställt oss ett halvtomt Disney Land, det var ju trots allt lågsäsong och regnet hängde i luften, men vi hade fel. Det kryllade av besökare och jag kan bara tänka mig hur det ser ut under sommarmånaderna.

Läs även gärna vår artikel om Disneyland i Anaheim.

Viktigt att välja ut det bästa

Vi visste redan innan att vi inte hade en chans att hinna se eller prova ens nästan allt som finns på Disneyland. Disneyland består inte bara av en jättepark utan två gigantiska parker, själva Disney Land och Walt Disney Studios. Att hinna se så mycket som möjligt är en utmaning i sig. Killen i biljettkassan rekommenderade oss att börja med Walt Disney Studios. Direkt när vi äntrade Studios park omringades vi av dansande disneykaraktärer och lyckades till och med få barnen fotograferade med en av dem. Mötet med Mimmi blev bokstavligt talat blixtsnabbt, så fort kameran blixtrat till knuffades barnen iväg och nästa barn håvades in. Men det var en riktigt stor upplevelse för våra prinsessor: Wow, vi har träffat Mimmi, på riktigt!

Cinemagic – mer än bio

Därefter hamnade vi i en kö till Cinemagic. Vad det var hade vi ingen aning om men med tanke på storleken på folksamlingen misstänkte vi att det skulle vara något bra. Efter en stunds väntan öppnades dörrarna och vi trycktes in av folkmassorna bakom oss. Det var lite läskigt när vi och särskilt barnen hamnade i kläm. Vi lyckades hålla ihop och hitta platser bredvid varandra i biosalongen. Har vi kommit ända till Disney Land bara för att gå på bio hann vi undra innan det startade. ”Vänligen stäng av telefoner och kameror, Disney är stolta att presentera en bit filmhistoria”, eller nåt åt det hållet i alla fall, sa Disneys representant med ett brett leende. Och så började filmen. Samtidigt som mobilen började ringa. Inte min, utan grabbens bredvid mig. Man hann bli lite irriterad och tycka att han borde ha visat lite mer respekt än att dessutom prata högt i den, innan han plötsligt tar sig upp på scenen och börjar bråka med personalen… Och så gick det upp ett ljus, kunde det vara så att han var en del av showen?  När killen sedan hamnade i filmen blev man faktiskt riktigt imponerad, det är en välgjord show, mest för oss vuxna kanske, men ändå rolig för alla.

Upptrissade förväntningar

Förväntningarna hade trissats upp. Undrar vad som väntar bakom nästa hörn? Vi såg fram emot en tur på tåget runt parken men fick kalla handen. Vi blev istället infösta i närmaste byggnad, tydligen var en stormvind på väg och det var alldeles för farligt att vistas utomhus. Vi hamnade i tecknarstudion och blev uttråkade. Vi försökte roa oss med att testa bildspel, föregångare till tecknade filmer samt snuttar från disneyfilmer innan vi till slut hamnade i det överfulla tecknarrummet. Närmare två timmar sniglade sig förbi och vi såg vår tid på övriga delar av parken ticka iväg. Till slut hade stormvinden farit vidare och vi blev utsläppta.

Tropiskt väder i Paris

Vi hann se entrén till Aerosmith berg- och dalbanan. Det blev också det sista vi såg av Walt Disney Studios park visade det sig. Vi blev nämligen utkörda utan någon som helst förklaring. Jag lyckades hitta någon som var villig att tala med mig efter fler försök och frågade vad det var som pågick och till svar fick jag att parken var stängd tills vidare, vi hade blivit drabbade av det tropiska vädret i Paris. Surmulna traskade vi ut ur parken. Vad skulle vi göra nu då? Tänk om Disney Land också hade stängt? Vi drog lättnadens suck, det var öppet. På sätt och vis. Alla inomhusaktiviteter var öppna, utomhusaktiviteterna var stängda. Vi vandrade runt och försökte hitta något att åka. Innan vi hittat fram till Buzz Lightyear för att åka ”rymdraket” och skjuta fientliga rymdvarelser hann vi imponeras (chockas?) av antalet matställen och framförallt souvenirbutiker, de finns verkligen överallt.

Rolig park för alla åldrar

Efter ytterligare en lång kö var det dags för ”Honey I shrunk the audience”. Den är lite väl kort men riktigt välgjord, som det mesta verkar vara. Hade faktiskt aldrig trott att 3D-effekterna skulle kännas så verkliga. När vi kom ut från den salen hade klockan hunnit bli halv fyra och ett mirakel verkade ha skett! Det såg ut som att något rörde sig… utomhus! Vilken lättnad, för första gången på timmar fick jag en känsla av att jag skulle lyckas få ihop en artikel av vårt äventyr trots allt. Fast då blev vårt dilemma istället hur vi skulle hinna med resten av parken innan klockan åtta, då den stängde för dagen. Vi hade inget annat val än att genast sätta igång och testa alla attraktioner vi kunde hitta. Ibland fick vi dela upp oss på lite mer vuxna respektive barnsliga åk för att utnyttja parken maximalt. Innan kvällen var slut hade vi börjat tycka om Disney igen, så lät det inte några timmar tidigare måste jag erkänna. Parken är verkligen rolig för alla, när det fungerar som det ska. Det finns åk för alla åldrar och modighetsgrader. Storfavoriten blev ”Thunder mountain” för oss allihop, en lång berg- och dalbana som till och med vår minsting som passerat 110 cm strecket fick åka.

Flera dagar behövs

På RER-tåget tillbaka slocknade småtjejerna av utmattning, det hade ju varit en väldigt speciell dag. Då är självklart den stora frågan om vi skulle rekommendera andra familjer (i alla åldrar) att besöka Disney Land? JA! Men en dag räcker inte långt, särskilt om den, som i vårt fall, blev till en halv dag. Minst två dagar till att besöka båda parkerna och se till att åka en tid med bra väder så ni inte riskerar att ha flera av de roligaste attraktionerna stängda. Nästa gång (jo, det ser ut att bli fler besök) ska vi övernatta på något av hotellen i området. Och har man inte fått nog av skoj efter båda parkerna såg det ut att finnas gott om aktiviteter vid Disney Village intill.

Tips inför besöket

Disney Land Paris är en nöjespark med både inom- och utomhus aktiviteter. Det är öppet året runt, öppettiderna varierar däremot beroende på säsong och veckodag, oftast är det öppet mellan 10-19. Parken ligger tre mil öster om Paris. Med RER-tåget, linje A, åker man mot Marne-la-vallée-Chessy och hoppar av vid ändhållplatsen, därifrån kan man bara inte gå vilse. Att hitta rätt tåg kan vara lite klurigt, så vi frågade helt enkelt folk som steg av om det var tåget mot Disneyland.

Parken passar bra för alla åldrar så länge man har barnasinnet kvar och tycker om att ha roligt. Det är också väl anpassat för funktionshindrade besökare. Det finns flera olika hotell inom och i närheten med olika teman och prisklasser. Inträdet är ganska dyrt, men då ingår alla åk i parken. Det finns ett fastpass som man kan köpa i biljettkassan, definitivt värt att slippa långa köer (inte sällan 45 minuters väntan för ett åk som tar 2 minuter) till de mest populära attraktionerna.

För att ringa och beställa biljetter från Sverige är det telefonnummer 0771-34 64 94, då kopplas man till engelsktalande försäljare i Paris. Ving och Sembo arrangerar resor. Det förekommer ofta specialerbjudanden på hemsidan www.disneylandparis.com