Algarve – paradiset på jorden

Vi har bara varit i Portugal några dagar men det känns som vi varit här mycket längre. Vårt äventyr i Lissabon är slut och vi beger oss ner mot soliga Algarvekusten. Vi ska de sista dagarna på resan bo utanför Lagos. Nu börjar solsemestern…i februari.

Resan till Lagos

Efter en lugn och behaglig morgon ger vi oss ut på dem stora och ganska tomma vägarna i Portugal. Jag vet inte om det är säsongen eller om det alltid är så här, men trafiken utanför Lissabon är nästan obefintlig. Vi ”cruisar” fram längs välbyggda motorvägar med moderna och rena raststopp som är perfekt för barnen. Alla raststopp mellan Lissabon och Lagos känns betydligt mer moderna än motsvarigheterna i Sverige. Det finns små lekplatser i vägrestaurangerna och allt är lättillgängligt och anpassat för barnfamiljer.

Lagos

Vårt boende i Lagos är en mer klassisk turistresort. Det känns som om vi bytt semester och anlänt på sommaren. Barnen blir förtjusta över det stora poolområdet som dock inte är uppvärmt. Spoiler: dem brydde sig inte.

Lagos är en gammal och vacker stad i Portugal som dessutom var utgångspunkt för många av de olika upptäcktsresorna på 1400- och 1500-talen. Gamla murar, vackra torg och ståtliga statyer ploppar upp lite varom i gamla staden. Lagos innehar även en av de mest naturikoniska platserna i Portugal, Ponte da Piedad, en halvö som sträcker sig ut från staden rätt ut i havet. Flera olika natursköna stränder gömmer sig mellan klippblocken och grottorna. Och längst ut finner man fyrtornet och vackra stigar i solnedgången

Avslappnat äventyr

Vår resa började med högsta möjliga energi. Kanske var det längtan och förväntan efter 2 år av pandemi? Sen har intensiteten långsamt avtagit. Nu var vi absoluta chill-mode.

Vi skulle till stranden, det spelade ingen roll hur kallt det var i vattnet. Efter lite googlande om de olika stränderna bestämde vi oss för Praia do Camilo.

Väl där så golvades ni nästan av utsikten. Det var nästan så vackert att man inte tänkte på den långa trappan ner till stranden. En lång trappa, två barn, lite fika, extra kläder, kamerautrustning såklart…kalla mig herr mulåsna.

När det kommer till ren naturskönhet så är det nog ingen strand vi varit på som slår do Camila. Höga vackra klippor, grottgångar och Atlanten. Se själva på bilderna.

Inom två-tre minuter hade Matteos kläder flugit av och i sprang han med bara kalsonger. Det var nog inte så mycket varmare här än uppe vid Lissabon men tror ni Matteo brydde sig? Inte ett dugg. Efter en härlig förmiddag väntade en båtutflykt på eftermiddagen. Vi fick bokstavligen dra Matteo från stranden.

Det finns flera olika utflykter att välja mellan och vi valde den mest generiska. Vi skulle åka motorbåt genom, i och utanför Ponte da Piedads grottor och klippor. Vi övervägde ett tag att ta en lite större utflykt till andra kända grottor och eventuellt få se delfiner men vi var i chill-mode så vi ”nöjde” oss med detta. Men det var inte så lite. Matteo uppskattade det mycket och han satt med stora ögon när vi i en timmas tid kryssade bland grottor i solnedgången.

När kvällen kom hittade vi en mysig restaurang i Lagos marina och vi kände överlag att dagen varit mycket bra.

Dag 2 Lagos

Vår sista dag i Portugal bjöd på lite mer drama. Vi åkte än en gång till världen vackraste strand. Vad vi inte visste var att Matteo var allergisk mot hasselnötter. Han fick en kraftig allergisk reaktion av Nutella vilket ledde till att herr mulåsna fick öka takten lite och bära upp ALLT och sen springa ner och bära upp det dyraste av allt, vår älskade Matteo. Efter det var både herr mulåsna och Matteo utslagna för några timmar.

Kvällen i Lagos

Energin var någorlunda tillbaka och efter medicinering och kaffe körde vi in i Lagos för att strosa i gamla staden, hitta något att äta och andra äventyr som dyker upp.

Lagos är en väldigt lättillgänglig stad, den är inte särskilt stor och känns inte övermäktig. Vi parkerade bilen och gav oss ut i eftermiddagssolen utan något särskilt mål.

Längs med strandpromenaden mot marinan låg ett stort 1400-tals skepp för ankar. Det var en kopia av Christopher Columbus Santa Maria, otroligt välgjord och seglingsbar. Barnen var dock övertygade om att det var ett piratskepp.

Det här var en sådan oväntad sak som dök upp som inte var planerad. Skeppet var otroligt spännande att gå omkring på. Det fanns tillräckligt med information för historienördar som jag utan att bli övermäktigt får två små barn som var på ett ”livslevande piratskepp”

Efter det gick vi in bland vita hus, gränder och apelsinträd i Lagos. Vi njöt av kvällen och de vackra vyerna. Vi blev in lurade på en restaurang, men vi var på humör för att bli manipulerade av reklam? Vi blev glatt överraskade över vyn över marinan som restaurangen bjöd på.

Kvällen gick mot sitt slut och Matteo och Julie sprang lite på ett torg. Himlen var rosa, och en sådan där ljummen bris fyllde oss med lugn och lycka. Fiskmåsarna skrek och livet var perfekt…då började det lukta från minstingens blöja.

Summering

Portugal. Det var inte planerat. Det var inte särskilt varmt. Men oj vad vi älskade detta lilla land. Vi älskade varje del av det och även om vi har en dålig vana att aldrig resa tillbaka till en plats så tror jag garanterat att vi kommer tillbaka.

Som Matteo lite melankoliskt sa på flygplatsen;

Varför kan vi inte stanna? Varför måste vi flyga tillbaka?

Här kan ni läsa övriga delar i serien – Ett dygn i Lissabon Läs mer och Ett Portugaläventyr Läs mer

Hitta hit och följ familjen

Denna artikel är skriven av familjen Alfén och ni kan följa mer från dem på Instagram

Familjen Alfvén

Travels and adventure with Matteo 4, Julie 2,
mum Malin and dad Natanael. ?‍?‍?‍?
Vlogs on Youtube⛵️ ? ✈️ ?‍♀️ ? ?

A Nordic Family Adventure – YouTube

Följ dem på Instagram

Familjen Alfvén (@nordic.family.adventure) • Instagram photos and videos

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.