Mellan semester och höstlov är det skönt att smita iväg på lite lillsemester. Norra Tyskland har mycket att erbjuda en nöjessugen familj på weekendäventyr. Bäst är nöjesparken Hansa-Park och äventyrsbadet HanseDom.

Så sitter vi på TT Lines nattfärja Peter Pan i Trelleborg som ska ta oss vidare till Travemünde i Tyskland. Bilen är parkerad på nedre däck och vi har checkat in i en hytt med fönster ut mot havet. Fördelen med att åka nattfärja är att vi är framme nästa morgon utvilade och redo för äventyr. Vi har tidigare kört via Rödby och Puttgarden och det har visserligen sin charm om man vill resa genom Danmark men inget går upp emot att vaggas fram på sjön istället för att mala asfalt. På dagsturerna brukar vi resa mellan Trelleborg och Sassnitz som tar cirka fyra timmar. Men denna gång ska vi börja vårt tysklandsbesök på nöjesparken HansaPark som ligger två mil ifrån Travemünde och då är det smidigast att ta färjan nästan ända fram. Sonen Anton, 11 år, är ivrig att börja undersöka den stora färjans möjligheter. Trots att det är sen torsdagskväll är han på alerten när vi checkar in i hytten. TT Lines färjor www.ttline.com har hyttstandard från enklare insideshytter till sviter på 34 kvadratmeter. Alla har dusch och wc. Bäddarna i vår hytt är placerade två på var sida med nerfällbara överslafar. Medan färjan lägger ut går vi på upptäcktsfärd ombord. Båten är upplyst som ett flyttande nöjescenter. För yngre finns möjlighet att titta på bio eller roa sig i lekrummet. Vi avancerar till restaurangdelen och avnjuter Captain’s buffé. I kaptens buffé hittar alla något som passar och det går att välja mellan fisk-, kötträtter, grönsaker och sallader – och kanske bästa för barnen, ett rikt urval av desserter som också ingår, precis som drickan. Våra erfarenheter av fartygsmat från olika båtresor är annars högst varierad men Captain’s buffe får väl godkänt. Sonen har inte mycket ro att äta utan vill vidare till shoppen. I samband med EU försvann visserligen tax-free men shopparna är kvar och minst lika populära. Medan barnen systematiskt går igenom godishyllorna för att göra bästa fynd besöker mamma parfymavdelningen och pappa vinhyllorna. Vi nöjer oss med att köpa lite godis för att istället på hemresan stanna vid bordershop i Sassnitz. Medan färjan sakta styr mot Travemünde genom natten intar vi slafarna och vaggas sakta till sömns.

Hansa-Park i Sierksdorf

Tidigt nästa morgon är vi framme i Travemünde. Med några frukostfrallor i magarna säger vi hejdå till färjan och kör de två milen till Hansa-Park i Sierksdorf www.hansapark.de. Tyskland har många fina nöjesparker men i norr är Hansa-Park en av de bästa. Här finns upplevelser som får även den mest garvade tonåring att kippa efter andan. När du betalat entrén är det fritt fram på alla åkattraktioner. Det elva temaavdelningar i form av bland annat piratland, vilda västernstad och äventyrsland har alla sina speciella dragplåster. Parken har öppet varje dag ifrån april till slutet av oktober. Mer då? Vad sägs till exempel om åkattraktionerna ”Novgorods förbannelse” som är en nybyggd berg- och dalbana för de tuffaste. Med en acceleration på 1,4 sekunder till strax under 100 km/h hänger du stundtals upp och ner i 90-gradiga svängar medan färden rusar genom kolsvarta tunnlar. Anton testar och tycker att den är i värsta slaget samtidigt som han är stolt som en tupp för att han har vågat. Men att testa fler gånger, nej tack, en gång räcker även för den modigaste. Den flygande hajen som svänger runt i en cirkel är en annan höjdare. För att inte tala om slunggungorna som till och med pappa vågar åka men inte är något för höjdrädda då gungorna slänger runt 85 meter över marken! Efter en tur med den stora klockan som gungar i 120 grader i 70 km/h samtidigt som pendel snurrar runt där deltagarna sitter fastspända pirrar det rejält i magarna. På Hansa-Park finns också mängder av roliga karuseller för de mindre i familjen. Flygande Willy, båtgungor och tåget som går runt parken är några av de mer stillsamma.

Schnitzel för hela slanten

Vi har sådär härligt höstväder. Solen lyser och det är friskt i luften. På sommaren är Hansa-Park full av familjer men under lågsäsong är det inga köer, bara att rusa runt och testa den ena attraktionen efter den andra. Tillsammans med en handfull andra familjer och ett par busslaster skolklasser ”äger” vi Hansa-Park. Som många anläggningar finns det måttgränser på de häftigaste åken men är man över 140 centimeter är det fritt fram på det mesta. Efter att ha gått runt i hela parken och åkt det mesta provar vi en av de många restauranger som finns på anläggningen. I vilda västernstaden besöker vi Saloonen och är enda gästerna. I Tyskland är tallrikarna modell större och fyllda med schnitzel. Här äter man schnitzel på både längden och tvären och skulle du trötta på Jägar-, Zigenar- eller Wienerschnitzel finns det hundra andra sorter till att prova. Och är du riktigt snäll kanske du får surkolssoppa som förrätt eller kan välja rumpstek som alternativ. Missa dessutom inte Mövenpick-glassen till efterrätt som är sådär härligt god som bara glass i Tyskland kan vara. För den som vill ha snabbmat finns det hamburgerrestauranger. Det går även att äta picknickkorg men när det är höst är det skönt att värma sig inomhus för att ladda upp inför andra halvlek – ännu fler åk.

Bo på pensionat

Trötta men nöjda kör vi i kvällningen den korta sträckan till Haffkrug och Hotel zur Post som egentligen är mer som ett pensionat. Att bo på hotell i Tyskland är som i Sverige därför kan det vara roligare och mer personligt att övernatta på ett tyskt pensionat. Som regel ingår inte frukosten i Tyskland och du får köpa till det. Men å andra sidan finns det ofta många caféer, speciellt i storstäderna, nära hotellen som har morgonöppet och är en billigare lösning. Tyskland är känt för gott bröd och bakverk. Du kan som regel boka ditt boende när du beställer överfarten men vi brukar boka via internet och får då tillgång till andras omdömen om hotellen, dessutom är det smidigt att kunna jämföra priserna. Några av de många internationella hotellbokningssajter som finns är www.hotels.com, www.bokahotell.se, www.Hotellguide.se, www.booking.com/Hotell och www.hotellguiden.se. För att hitta pensionat ta en titt på www.pensionhotel.se.

Upptäck Hansan

Som familj är det lätt att fördriva en dag på Hansa-Park men det kan också vara intressant att stanna flera dagar i Tyskland för att hinna se lite av omgivningen längst kusten. Havsstranden i norra Tyskland består till stora delar av kritvit sand och det finns många idylliska kuststäder att upptäcka. Kurorterna och kuststäderna är mysiga att gå omkring i både på sommaren och hösten. För att inte tala om julmarknaderna där Lübeck kanske är mest känt. Att Hansan en gång var präglad av Sverige finns det fortfarande många spår av och i en del skyltfönster hittar du både Pippi och Emil. I Lübeck kan familjer med mindre barn besöka en av världens största samling av dockteaterdockor, komplett med scener och rekvisita från tre århundraden ifrån alla världens hörn. Vägg i vägg ligger Lübecks Marionettdockteater (Lübecker Marionettentheater) med dagligen växlande program. Du hittar mer fakta på www.tfm-luebeck.com adressen är Kolk 16 och 20. På Lübecks egen turistsida www.luebeck-turism.de som också har svensk text kan du hitta fler intressanta saker att upptäcka.

Äventyrligt äventyrsbad i Stralsund

Vi kör längst några av kuststäderna till Stralsund för att prova ett av norra Europas stora äventyrsbad – HanseDom www.hansedomvattenpark.se. Även om äventyrsbadet inte längre kan stoltsera med att vara störst (konkurrens från bland annat Lalandia) så är det svårslaget med kombinationen av aktiviteter för hela familjen. Här kan knattarna plaska omkring i Sjöstjärneoasen medan de äldre barnen utforskar de fem vattenrutschbanorna och föräldrarna njuter av spabehandlingar. Själva inspirationen till HanseDom är förresten hämtat ifrån en fiktiv söderhavsdjungel och här finns både inkatempel, ett subtropiskt vågbad och tyska strandhytter. Att tyskar älskar att bada bastu kan konstateras i den vackert inredda hälsoavdelningen bredvid äventyrsbadet. Att passera svängdörren är som att kliva rakt in i sagan ”Tusen och en natt”. Den orientaliska färgprakten och utsmyckningen skapar en alldeles speciell stämning. Tänk bara på att här gäller ”á la naturell”, så slipper du råka ut för pinsamheter och ha gärna på badskor. I hälsoavdelningen hittar du mängder av olika bastusorter och behandlingar att välja på från hela världen, från finsk risbastu till Hamam och cirka åtta andra bastuvarianter. Ta del av det stora utbudet på HanseDoms webbplats innan besöket så missar du inte någon upplevelse. Till en del av behandlingarna behöver du boka tid via HanseDoms hemsida. Medan vi vuxna i omgångar provar bastuavdelningen och inpackning med lera ifrån Rügen och fotmassage trivs sonen som fisken i vattnet. HanseDom har fem vattenrutschbanor i olika svårighetsgrad och utformning. Vad sägs till exempel om Turbo, Giant, Water- och Black-hole? I den speciella vildvattenkanalen, går det verkligen vilt till och bara erfarna rutschare och simmare från 12 år får kasta sig i floden. Blir familjen hungrig är det bara några meter till Kapten Nilsons restaurang som finns i anslutning till badet. De flesta besökare ”fastnar” i äventyrsbadet och det är synd, för förutom den vackra spaavdelningen, är HanseDom komplett med fitnesscenter med tennisbanor inomhus och mycket mer att välja på. Det fyrstjärniga SAS Radison hotellet som är sammanbyggt med HanseDom är perfekt för trötta äventyrsbadare. Hela hotellet är förresten byggt för att likna ett fartyg och knyter an till upptäcktsresande som badet anspelar på genom både arkitektur och inredning. För barnfamiljer brukar hotellet ha rabatterbjudanden och det är väldigt bekvämt att byta om på hotellet till badkläder och bara ta hissen ner till badet. Strax bredvid HanseDom finns också ett stort köpcenter och McDonalds.

Återresa via Sassnitz

Söndag och hemresa. Vi kör de fem milen från Stralsund till Sassnitz färjeläge. Vägarna är ganska smala och det tar nästa en timme innan vi är framme. Under färden passerar vi genom mysiga samhällen och den som har tid kan göra en avstickare till Rügens berömda vita klippor. I Sassnitz färjeläger finns det möjlighet till inköp av godis och dricka efter att man checkat in till färjan. Du stannar efter ”gaten” men innan ombordkörningen och handlar i det blå bordershopskjulet vid kajen www.border-shop.dk. Priserna ligger på omkring hälften av svenska priser. Visserligen kan du köpa till ungefär samma priser ombord men urvalet är större iland och dessutom är det smidigt att rulla kundvagnen ända fram till bilen. Du betalar med Euro eller kontokort. Scandlines färja www.scandlines.se lägger till och vi kör ombord. Eftersom det är söndag är det ganska många bilar. Det känns tryggt att ha bokat biljetten i förväg. Färjorna avgår var femte timme och överfarten till Trelleborg tar fyra timmar. Förutom Sassnitz trafikerar Scandlines bland annat Rostock – Trelleborg, Puttgarden – Rödby och Helsingör – Helsingborg. På rederiets webbplats finns många bra restips. Med bilen parkerad på färjan köper vi varsin räkmacka och dricka i cafeterian och tar sedan en sväng i färjans shopp. På hösten kan det bli ganska drygt att sitta fyra timmar ombord eftersom det inte finns så mycket att upptäcka och det inte är några barnaktiviteter igång, till skillnad mot sommaren. Eftersom det är lite gungigt hyr vi en hytt på nedre däck för trehundra kronor. Skönt att sträcka ut och vila innan vi är framme i Trelleborg för de sista milen hem.