Endast ett par timmar bort ligger en plats där stunder av stillhet väntar, ett ögonblick av ro i en annars så stressad vardag. Toscana levererar varje gång och med lite tur och bra tips kan man hitta riktiga guldkorn och med bara några dagars egentid fylla på energidepåerna till topp.

Barnens Turistguide valde att göra en generationsresa till Toscana under senare delen av april något som visade sig vara ett genidrag. Precis innan den större turistsäsongen startar och med grönskande blomning i all sin prakt. Med hjälp av en liten Fiat Punto gick färden från Pisa mot Morrona, Volterra, Vada och tillbaka till Pisa.

Hyra bil

 

Att hyra bil i Toscana är enkelt om man hittar en biluthyrare man kan lita på dvs. Vi valde att hyra av Europcar, en välkänd firma med inte allt för hög deposition. En heltäckande försäkring kändes tryggt att ha och väl på plats blev vi inte pålurade några andra försäkringar eller andra tillval. Dock försökte de locka med en större bil vilket vi tackade nej till, att ha en liten bil var vi många gånger tacksamma för under resans gång tillexempel på snirkliga vägar upp och ner i byarna, vid fickparkeringar lite här och där, snabba stopp för att släppa fram lastbilar och i trånga gränder i de små byarna utmed vägen. Tack vare fri surf i EU kunde vi lätt navigera oss med mobilens gps, vilket vi flitigt använde oss av.

En liten bit av himmelriket

 

Endast 20 min söder om Pisa flygplats ligger Badia di Morrona. En liten bit av himmelriket. En vingård som vi sent kommer glömma. På vägen dit, strax utanför Pisa finns ett köpcentrum med ett COOP, perfekt plats att bunkra med vatten, frukt etc som kan vara bra att ha som proviant under resan. Badia di Morrona bjöd på stillhet, oslagbara vyer, ett vänligt bemötande, historia, fantastisk mat och mycket kultur. Läs mer om Badia di Moronna här. Att stanna på denna plats under hela vistelsen i Toscana hade varit helt perfekt, utmärkt läge att göra dagsutflykter från, du når Volterra, Sienna, Florence och Vada på behagligt bilavstånd över dagen. Badia di Morrona

Varma källor

 

Efter en oförglömlig vistelse i Badia di Morrona åkte vi vidare med Volterra som mål. På vägen dig passerade vi Casciana Terme, en liten by känd för sina spa-bad och med ett rekreationscenter mitt i centrum. Med varma källor i mittpunkten utgör detta helt tydligt en mötesplats för boende i byn med omnejd och den vardagliga avslappnade stämningen sprider ett lugn kring hela anläggningen. I anslutning till badet och torget besökte vi en restaurant med familjär serviceinriktad personal och fantastisk lunch på menyn.

En värld av vackra vidder och vin

 

Det kanske mest kända vindistriktet i Toscana är Chanti som är väl värt ett besök. https://www.in-italia.se/italien/toscana/chianti-vindistrikt/ Ursprungliga distriktet är Chianti Classico och de viner och vingårdar som ingår har den karaktäristiska tuppen, ”Gallo Nero” på flaskans hals som kännetecken.

På väg från Volterra fortsätter vår bilfärd genom gemytliga byar, böljande landskap och magisk utsikt. Vårt val att bila runt i Toscana gör sig igen påmint som en fantastisk idé. Vi njuter av vidderna och konstaterar ett en resa hit med familjen och våra barn också hade varit bra. Vi blir kaffesugna och på chans svänger vi av vägen in på en liten grusväg med skylt om att det kan finnas en restaurang längre fram, om vi har tur. Ca 3 km senare, efter att vi tänkt vända flera gånger, kommer vi så fram till Le Tegole. Som visar sig vara ett hotell med restaurang, pool, tennisbana, fotbollsplan och start för flera vandringsleder. Le Tegole

 

Lyx på lågsäsong

 

Nästa stopp på vår färd är Vada, en kuststad ca 40 minuter från Pisa. Vi ville så klart även passa på att njuta av havet när vi är i Italien. Vi valde att bo på ett hotell som låg strandnära. Vi hade bokat in oss på rum utan balkong men när vi såg grannrummets terrass kunde inte vår mor låta bli att charmera receptionisten, så att fick flytta till ett rum med stor solig terrass. Även det en fördel med att resa under lågsäsong. Trots att vi var mycket få turister i byn hittade vi en fantastisk fiskrestaurang vid havet där vi ensamma kunde njuta av den goda maten och solnedgången över havet.

Sista dagen tillbringar vi i Pisa. När vi tittat på det lutande tornet är vi färdiga med Pisa. Vår rekommendation är att man antingen tar ett snabbt stopp här eller hoppar över detta besök. Toscana har så otroligt många andra fina platser att besöka.

För att läsa mer om Toscana och för att boka ert boende kan ni besöka In-Italia på https://www.in-italia.se/italien/toscana

Tips på boende i Toscana: