I Thailand kan vi svenskar få ta del av det som vi alla anser billigt i förhållande till Sverige. Det finns dock ”turistfällor” väl värda att upplysa om.

Varje vinter åker mängder av svenska barnfamiljer till Thailand. Men hur får man ut det mesta a resan? Det billigaste är inte alltid att sköta bokningarna på egen hand längre vad gäller flygresorna men däremot är kost Thailand billigtoch logi väl värt att ordna själv. Faktiskt kan 50 kronor exklusive boende räcka per person om man inte tänker festa varje kväll, eller åka taxi varje dag och är beredd att bo lite enklare samt äta på mindre restauranger. En ”flygstol”, vilket i princip innebär att det är en plats över på ett plan, kan vara helt omöjligt att få tag på till en hel familj men är du ute i god tid kan du hitta dem för ett par tusenlappar. Annars får du räkna med att det som billigast kostar cirka 5 000 kronor under lågsäsong och 8000 – 11000 i högsäsong. Det finns också många resebyråer som erbjuder tur och retur resor inklusive boende på ett hotell i Bangkok i två dygn som faktiskt kan vara riktigt hyfsade prismässigt. Köper man en sådan resa kan man ordna med resten av boendet på egen hand och på så vis ”komma undan” till en mycket rimlig summa som till och med konkurrerar ut de reguljära flygresorna som man bokar helt själv.
På plats i Thailand

Väl på plats lever du gott på 100 kronor per dygn och person (exklusive boende). Det är en bekväm och ganska enkel summa att basera sina uträkningar på och som även innebär en viss marginal. 100 kronor är i dagens värde cirka 400 thailändska baht. Tänk på att du alltid får bättre kurs i Thailand än vad svenska banker ger. Och visst kan du växla i Thailand, såväl svenska kronor som euro och dollars är gångbara överallt. Det kan lätt försvinna pengar fort på vardagliga situationer som taxi och mat även om det verkar billigt just för stunden. Men man får räkna lite första veckan och addera ihop alla småutgifter och ta det gånger antalet dagar man ska vara i landet, och tänka framåt helt enkelt. Man kan exempelvis äta ute för runt 20 baht på en liten servering eller så kanske man väljer en restaurang med mat från Europa som ligger på 150 – 200 baht.

Ett annat knep att pressa kostnaderna är att man tar en promenad till stranden istället för åker taxi, även om, säg 50 baht, verkar jättebilligt att åka de 3 – 5 kilometrarna (motsvarar ungefär en tia). Sedan kan man tycka att det är värt att låta något lokalt tvätteri sköta smutstvätten, för det är verkligen billigt, men som sagt i slutändan är det en hel del dyrare än att tvätta upp den själv. Vem behöver strukna kläder när man ändå byter ett par gånger per dag? Någon gång må väl vara hänt, men jämför då först olika tvättinrättningar prismässigt. Bor ni på ett bättre hotell så lämna aldrig tvätten där – hotellen tar fem gånger så mycket som privata tvätterier. Skillnaden på att välja de billigare alternativen kan i slutändan vara avgörande när man stannar så många dagar huruvida pengarna räcker till kläder och souvenirer.

Undvik dyra telefonräkningar genom att aldrig ringa från din mobil eller ett hotell. Tänk på att alla ingående samtal ifrån Sverige till din mobil går på din räkning så snart du startat mobilen utomlands! Ring istället till -sverige ifrån ett lokalt internetcafé, de är många och väldigt prisvärda. En timme för 100 baht är fullt möjligt. På internetcaféerna är det dessutom smidigt att hålla kontakten med anhöriga i Sverige genom mejlen. Telefonsamtal till Sverige sköter du billigt via exempel Skype som fungerar världen runt bara du har internetkoppling www.skype.se. Vill ni inom familjen hålla kontakt via mobil är det billigast att skaffa varsitt lokalt kontantkort.

Ett boktips är att skaffa det kompakta svensk/thail-lexikon som bokhandlare i Bangkok och Pattaya säljer med ensamrätt. Boken går att köpa genom internet men bäst är om ni tar er dit och köper det på plats eftersom boken nämligen inte kostar mer än cirka 150 baht på plats, men ytterligare nästan 250 kronor i frakt till Sverige om ni beställer.

Tips på länkar om Thailand

http://www.thai.nu

http://www.escati.com/thailand_of_escati.htm

http://www.love-thailand.de/Thailand/English_language/english_language.html

http://www.thailandguiden.se/