Ett av Sveriges äldsta och största Medeltidsevenemang är Riddarspelen på Ekenäs slott, ett vackert 1600 tals slott på Östergötlands vidder. Barnens Turistguide har varit där och skådat livet på 1600 talet med hjälp av testpatrullens 6 åring och 10 åring.

Tänk att helt plötsligt befinna sig i en annan tid. Redan på parkeringsplatsen förstår man att nu är det något på gång, flera kliver ur sina bilar klädda i kläder som inte alls passar in i en bil, mer på en hästrygg i en svunnen tid. Barnen vill in fort och ta del av detta på riktigt nära håll. Det tar ett tag innan testpatrullen lämnar de vuxnas närhet, det är allt lite ovant med gycklare, oxar, armborst, pilbågar och flöjter.

Hela atmosfären kokar av historia och entusiasm att förmedla denna till alla. Det är inte bara barnen som uppskattar den genuinitet som upplevs på området.  Det är inte svårt att fotografera då varenda liten vrå skriker som ett stilleben och man vill bara fånga varenda färg, lukt och känsla i kameran. Det är naturligtvis svår och det slutar med att testpatrullens tioåring får ta över kameran och fota det han vill.

Med viss försiktighet testades pilbågar, labyrinter, svärdhugg, dockteater, armborst och mycket annat. Tillslut var det tomt i plånboken och köerna började bli lite för långa till aktiviteterna. Dags att ta plats inför Riddarspelet, det blir snabbt fullt så vill man vara säker på att se något så är en fika på bänken att föredra en god stund innan start.

Gycklarna roade innan riddarna gjorde sin entré, Tonrneamentum från riddarriket Gotland. Efter en presentation av dessa fick vi välja var sin favorit innan det var dags för den stora turneringen. Grenar som ringar, svärdexercis, ridning mot quintan, headspearing, man mot man och mycket mer skapade stor spänning, skratt och applåder. Barnen var lika uppslukade båda två och timmen det pågick bara flög iväg!

Dagen avslutades med en skattjakt inne på slottet. I kusliga gångar och mörka trappor fick barnen söka efter en Fröken Vimsig. Upp på vinden och ner i källaren letade de efter ledtrådar hon lämnat efter sig. Som tur var hittades hon precis alldeles i närheten av skatten, en skatt som gjorde både små och stora glada.

Viggo 10 år, om dagen: ”Det har varit skitkul att vara på riddarspel, glöm inte skjuta pilbåge!”

Vi tackade Hönsagumman och sa adjö som seden säger och kan varmt rekommendera ett besök på Ekenäs slott. Perfekt att besöka med barnbarnen. Även om riddarspelen bara pågår under några få dagar så har slottet öppet under sommar månaderna. En dold pärla med en spöklik historia som kan skrämma upp den allra modigaste. Läs mer på ekenasslott.se

Tips! Kombinera en tripp till Ekenäs slott med Löfstad slott för slottsälskaren eller ett besök på Friluftsmuseet Gamla Linköping för den historieintresserade!