Det är fantastiskt att kunna kliva upp hemma i Sverige på morgonen, äta frukost i lugn och ro och sen några timmar senare blicka ut över frodiga berg och det adriatiska havets blåa vatten. Barnen har knappt hunnit märka alla länder som passerat under flygplansvingen innan vi landar på Kroatisk mark, en plats full av äventyr.

Istrien, i Kroatiens nordvästra del, benämns som ett förträffligt resmål för äventyrliga barnfamiljer, och vi kan inte annat än hålla med. Efter en vecka i Istrien finns mycket mer att upptäcka, trots att vi har varit flitiga med besöksmålen.

Barnens Turistguide har hört om hur Istrien kan erbjuda allt det där man kan få tillgång till i Italien. Natur, kultur, olivoljor, viner, atmosfär, men med det lilla extra. Känslan av att man tar del av en plats som är lite hemlig och oupptäckt finns hela tiden med oss. Här är det inte så ”försvenskat” som man så ofta stöter på när man kommer till de vanligaste turistorterna, här känns det äkta och genuint. Att denna lilla hemlighet bara ligger 2,5 h timmars flygtid från Stockholm är en ovärderlig bonus när man flyger med små barn.

Barnens Turistguide besökte Istrien i slutet av september, vilket också är slutet av säsongen så vissa besöksmål hade redan stängt. Exempelvis var alla vattenparker stängda. Men det fanns ändå många platser att besöka och då lite mer på egen hand. Testpatrullen bestod av barn i åldern 5-10 år.

För att verkligen kunna upptäcka Istrien rekommenderar vi att man hyr bil. Det finns flera olika firmor, både att boka på plats eller att förboka. Vi hyrde av UNI rent, väldigt bra service, de mötte oss i ankomsthallen och levererade bilen direkt, vi satt snart i bilen efter att vi landat. Ett tips är att ha förberett med karta till hotellet innan, då det inte var helt enkelt att hitta varken karta eller väg på plats. Väl rätt var de stora vägarna väldigt fina och med bra service och skyltning. Vägtullarna var enkla att förstå och det gick bra att betala med kort eller kontant vid bommarna. Det kostade ca 20-80 kr beroende på hur långt man åkt. Det var till och med skyltat med vilka rastplatser som hade lekplats! Men det var sällan läge att stanna på dessa då det inte tog lång tid att åka mellan de olika platserna i Istrien. Dessutom var landskapet så hänförande att vi alltid hade något att titta på och prata om. Otroligt varierande landskap med alla nyanser av grönt man kan tänka sig, berg, tunnlar och höga broar gjorde även bilresan till ett äventyr.

Aminess Sirena Camp i Novigrad

Aminess Sirena Camp, en anläggning som erbjuder camping, mobile homes och hotell. Testpatrullen bodde i mobile homes för första gången. Området är så tillrättalagt på havets kant att det precis lika gärna kunde betraktas som fantastiska små privata stugor med egen trädgård och pool. Att det var skönt med en egen stuga var vi rörande överens om, då det ibland är svårt att stävja ljudvolymen på tre mycket förväntansfulla barn. Stugorna finns i olika utförande – från relativt enkla till lite större med egen trädgård samt tillgång till egna pooler. I stugorna finns allt man behöver för självhushållning.

En kort strandpromenad bort ligger Aminess Maestral hotel, ett fyrstjärnigt hotell med mycket god frukost och middagsbuffé. Gym, pool, barnaktivitet, miniklubb, spelhall, ja allt man kan tänkas behöva under en semestervecka står detta fina hotell till tjänst med utöver en strålande service.

http://www.aminess.com/en/

Novigrad

Ifrån både camping och hotell går ett litet tåg in till Novigrad, turen tar ca 10 min om barnen inte orkar gå´den drygt kilometerlånga strandpromenaden. Staden är väldigt charmig med stor marina, små shoppingstråk, konstkvarter och restauranger. Perfekt kvällsshopping efter aktiva dagar.

http://www.istra.hr/en/regions_and_towns/town_and_cities/ltz_novigrad

Rovinj

Ca 40 min från Novigrad ligger Rovinj. En stad vid kusten med en anrik historia. Här finns en mängd olika stadsvandringar. Vi mötte upp med guiden Michaela som tog oss på en tidsresa i gränder och gångar. På slipade kalkstenar, lena som sammet fick vi höra om personer som betytt mycket för staden. En gata som hon visade hade en gång varit kanal, vilket betydde att staden en gång varit en ö, vilket vår minsta testpatrullare tyckte var mycket märkvärdigt och pratade om långt inpå kvällen. Här berättades det också om en historia om St Eufemia som blivit torterad vid ung ålder och slängd till lejon och dödad för sin och tro. Hennes sarkofag spolades iland vid staden på 800-talet och bars till byn enligt traditionen. Det byggdes en kyrka till hennes ära och här kan hennes sarkofag beskådas än idag. En gång om året, den 16 september, öppnas sarkofagen. Må tro att vi fick mycket att prata om efter denna rundvandring.

Rovinj är en utmärkt liten shoppingstad med mycket att upptäcka, både som liten och stor.

http://www.tzgrov

Lim canal

Utanför Rovij ligger Lim canal, ett naturreservat där lugnet och fantastiska vyer är dominerande. Kristallklart blått vatten, gröna berg som ramar in fjorden. I den lilla hamnen ligger den helt underbara restaurangen Lim Fjord som vi varmt kan rekommendera. Här serverades lokalt fångad fisk och skaldjur av högsta kvalité. Fjorden är känd för sina fräscha och fina musslor som odlas på plats och fisken var inte utan dess like. På menyn fanns också en hel del rätter som passade barnens tycke, men de smakade minsann även på bläckfisken!

https://www.facebook.com/fjord.limskikanal

http://www.inforovinj.com/eng/rovinj/znamenje/lim.asp

Glavani Park

Högt uppe bland topparna i Glavani ligger ett äventyr utan dess like. En höghöjdsbana med prisbelönt säkerhet som är en av Istriens toppattraktioner för de modiga. Personalen var välkomnande och lugna och gav ett professionellt intryck och den något höjdrädda testpatrullen kunde ta sig an uppgiften med en känsla av trygghet. Här kunde man uppleva olika nivåer på höghöjdsbanan, en lägsta nivå som alla måste klara för att gå vidare till 6 metersnivån och till sist 10 metersnivån för de allra modigaste. Långa linbanor med utsikt över Istrien som upplevs som helt overklig. Även minstingen på 5 år vågade sig på den näst högsta nivån även om den till slut blev för svår men den längsta linbanan, hela 113 meter tog hon med ett stort leende.

En liten djurpark med bland annat getter, får, hönor, kaniner var perfekt att sysselsätta sig med för dem som inte vågade sig högst upp. En härligt familjär matservering hjälpte till så att man lätt kunde tillbringa en hel dag här. Besöket på Glavani Park var en av höjdpunkterna på Barnens Turistguides upptäcktsfärd i Istrien!

 

http://www.glavanipark.com/

Dinopark i Funtana

I Funtana besökte vi Dinoland. Ett måste för alla dinosaurieälskare, eller för den som vill uppleva något annorlunda och äventyrligt. Här kunde man lära sig mycket om dinosaurierna då de var skalade i verklig storlek i en miljö som såg helt förhistorisk ut. Med hjälp av knapptryck kunde man både höra hur dinosaurierna lär och se hur de rörde sig. I fossillandet kunde man själv gräva ut resterna efter de förhistoriska monstren och få relationen till de fossila lämningarna som visades på ett mycket pedagogiskt vis. Dinosaurier varvat med karuseller för de minsta barnen liksom mat och souvenirer gör detta till ett fantastiskt äventyr för barnen. Under högsäsongen arrangeras även populära shower.

http://dinopark.hr

Aquarium i Pula

I Pula besökte Barnens Turistguide ett akvarium som var beläget i ett gammalt fort, precis vid kustlinjen. Besöksmålet har funnits sen 2002 och håller fortfarande på att utökas och byggas på. Men redan nu kunde vi se de flesta av havets väsen. Allt från sjöhästar till gäddor, hajar och maneter, sköldpaddor och ännu fler sköldpaddor. Akvariet hade ett räddningsprogram för just sköldpaddor och här fanns speciella avdelningar utrustade för att ta hand om skadade sköldpaddor- ett sorts sköldpaddssjukhus. I fortets olika rum stod stora 30 000 liters tankar med fiskar och djur från jordens alla hörn. De spektakulära maneterna som svävade fram i sina akvarier blev en av barnens favoriter. En stirra-tävling utlystes mot kajmanen som dock vägrade blinka, krävde sin tid. Guiden berättade att de håller på att bygga 60 000 liters tankar för att bland annat kunna visa större hajar än de svartfenade revhajarna de redan nu visade och testpatrullen ser fram emot ett återbesök när detta är klart.

http://www.aquarium.hr/

Amfiteater i Pula och Restaurant Amfiteater

Istiren är en plats med lång historia som kantats av flera olika gränsdragningar Från Bysantiner till fransoser till italienare mm har alla velat styra denna del av världen. De som lämnat flest spår är naturligtvis Romarna. Vi fick möjligheten att besöka Amfiteatern i Pula, en av de bäst bevarade teatrarna från Romarriket. Att klä ut sig till gladiator är nog många barns dröm och känslan av att göra det på en autentisk plats är oslagbar. Det är nog just sådana aktiviteter man ska koncentrera sig på när man besöker en amfiteater med barn. Vi kan konstatera att arkitekturen gick dom lite förbi men uppskattades av föräldrarna.

Precis bredvid Amfiteatern låg Restaurant och Hotell Amfiteatar med en fantastiskt meny av lokala rätter, denna kan vi varmt rekommendera som lunch eller middagsställe när man tar sig an staden Pula som är väl värd att utforska.

 

http://www.pulainfo.hr/en/

http://www.hotelamfiteatar.com/restaurant.php

Panzana train

Ifrån den lilla staden Visinada mitt i istrien går ett tåg som åker på slingrande äventyr på den gamla järnvägsvallen till Motovun, en by högst upp på ett berg. Turen var magnifikt vacker med ett uppehåll för provsmakning, precis lagom lång för barnen att uppskatta hela turen. Provsmakningen innefattade olika lokala specialiteter som barnen uppskattade lite extra efter införandet av ett poängsystem för ”provapå”. Levande folkmusik och en åsna som älskade pussar gjorde oss sällskap under stoppet. Väl i Montana fick vi oss en rejäl promenad upp till byns högsta topp, vi missade att det fanns gratisbussar som körde upp besökare regelbundet. Ca 1.5 h fick vi i byn som är från 1200 talet med all sin charm kvar innan tåget slingrade sig tillbaka med tre sovande barn längst bak. En riktigt genuin upplevelse som barnen uppskattade mycket, inte minst den gosiga åsnan.

http://www.parenzana.hr/

Ranch Barba Tone

Nära Glavani Park kan äventyret fortsätta, från hästryggen. På Ranch Barba Tone finns ett tjugotal hästar och en mängd olika turer att välja på. Du kan simma med hästar, besöka grottor med hästar eller rida lång turer i skogen med dessa snälla och vältränade hästar. Det kan vara idé att boka en tur innan man kommer med det kan finnas möjlighet till en spontantur om man bara har vägarna förbi.

http://istra-riding.com/index.php

Baredine cave 

Det finns över 1500 grottor i Kroatien, vissa s k ”Jama” alltså lodräta och vissa ”Spilje” alltså horisontella. Baredine är en Jama-grotta som ligger ca 20 min från Novigrad. Här finns ett fint besökscenter med servering och souvenirshop. Maten på detta ställe är något utöver det vanliga, hemlagad pasta, kött, korv, ost, oliver, dessert osv. Egentligen var det ju för grottan vi var i Baredine men maten blev en överraskande bonus. Bland majestätiska stalagmiter, stalaktiter, kolumner kunde vi med guidens och fantasins hjälp se allt från det lutande tornet, snömannen och jungfru Maria till diverse lokala maträtter. Detta fick vi bekanta oss med ända ner till 66 meters djup. Längst nere i den tillgängliga delen av grottan fick vi också se vita salamandrar, helt anpassade i ett liv i mörker, utan ögon eller hudpigment och med möjlighet att andas både på land och i vatten. Tack vare de målande beskrivningarna av formationer och de något utomjordiska salamandrarna tyckte testpatrullens detta var en riktigt häftig upplevelse trots tur och retur i de många trappstegen.

www.baredine.com

 

Avslutningsvis

Barnens Turistguide tar med sig känslan av värme hem ifrån Istrien, värme från medelhavsklimatet men framförallt värme från de människor vi mött och värme i den genuina känslan av en tradition och stolthet som Kroatien visat. Vi upplever att september var en bra tid att besöka Istrien när äventyr var målet. Om man är ute efter sol och bad kan det vara idé att komma något tidigare då det är lite varmare, men då får man också vara beredd på att trängas lite mer.

Det finns flera olika alternativ på researrangörer exempelvis Ving och även TIU (Fritidsresor) börjar med resor till Istrien i vår. Man kan också göra som vi och boka flyg och aktiviteter separat. Vi fick god hjälp av Kroatiska Turistrådet att planera resan. http://www.istra.hr/en/home