Pang pang Lucky Luke! För han är snabbare än du kan tro, för hans namn är Lucky Luke. Sången dånar och bröderna Dalton stannar upp. Barnen sitter tysta och väntar spänt på fortsättningen. Upplevelsernas tid är här och barnen gläds åt en semester med gatuteater och upplevelser där de får bli en del av Vilda Western på High Chaparral.

High Chaparral har som flera andra besöksmål valt att fokusera på sina karaktärer och skapa en miljö som gör att vi besökare direkt känner oss inkluderade i denna dagslånga show. Barnen köper snabbt cowboyhatt och pickadoll och lever sig in i vilda western.

Under dagen är vi med om flera gatuteatrar, i iscensatta shower på tåg, cancan dans, indianshow och hisnande Vilda Western shower. High Chaparral lyckas med att locka med alla besökare stora som små, in i Vilda Western och för en dag bli en Cowgirl eller Cowboy.

För aktuellt dagsschema besök www.highchaparral.se

High Chaparral investerar i nytt Big Bengt Museum

– Nu ska Big Bengt och det entreprenörskap han stod för få ett riktigt fint museum. Det är han och allt det han stod för verkligen värt.

Emil Erlandsson, barnbarn till Big Bengt och ägare av High Chaparral tillsammans med sin bror Philip Erlandsson, berättar om nöjesparkens stora planer. Det lilla museum som är tillägnat den legendariska grundaren av vilda västern-parken Bengt Erlandsson, känd som Big Bengt i hela Sverige, har under många år levt lite i skymundan. Här har allt som Big Bengt köpte på sig under åren samlats och visats utan något riktigt fokus. Det ska det bli ändring på nu.

– Vi vill lyfta fram Big Bengts stora intressen och det han brann för – utvandringen från Småland, nybyggarandan och entreprenörskap. Det finns massor av intressant bland allt han köpte som inte får det utrymme det ska ha.

Till saken hör att Big Bengt inte bara var en entreprenör och visionär, han var affärsman också. Dök det upp en bra affär avstod han ogärna från den. Därför har en del av det som nu finns på museet inte mycket att göra med Big Bengt eller är av något intresse för besökare.

– För att det ska bli riktigt bra tar vi hjälp av Ingmarie Halling som är Creative Director/Curator för ABBA the Museum i Stockholm. Vi har även anlitat bsv arkitekter & ingenjörer som bland annat arbetat med Vandalorum, Filmbyn Småland och Källemo.

Emil Erlandsson trycker på att det är viktigt för dem att museet hittar en bra balans mellan underhållning, historia och lärande. Det är även så man tänker kring parken.

– Vi har ett ansvar både med parken och museet. Parken är självklart främst en temapark men vi arbetar ständigt med att berätta vilda västerns historia. Så ser vi på museet också.

I dag står en hel del av Big Bengts föremål och samlar damm. Därför har man bestämt att det som inte har någon äkta koppling till Big Bengt som människa eller värde för museet, ska auktioneras ut. Pengarna man får in investeras i nya museet som beräknas vara klart i maj 2020.

– Big Bengt har betytt mycket för bygden så det är inte mer än rätt att han får ett riktigt fint museum.

Uppdraget att sköta auktionen har gått till Helsingborgs Auktionsverk. Auktion och visning kommer att ske i oktober. Cecilia Öhrn Bonard som är filialchef på Helsingborgs Auktionsverk är övertygad om att auktionen kommer att röna stort intresse. – Big Bengt är ett känt namn. Sedan tror jag också att pressen kring det nya museet kommer att hjälpa till. Det High Chaparral gör är verkligen en kulturgärning.