Barnens Turistguide har följt med på en spännande upptäcktsfärd i teaterns värld på fantastiska Drottningholms slottsteater. Under påsklovet och vissa helgdagar i april hålls visningen ”April, april, teatern kan lura dig vart den vill” då man som besökare får den unika upplevelsen att ta del av teaterns många hemligheter.

Barnens turistguide besökte Drottningholm för första gången och hela atmosfären andas historia blandat med en spännande nutid, för visst bor ju den riktiga kungen just här! Att stå i den storslagna slottsparken och spana på slottet och gissa att kungen kikar tillbaka kan vara nog så nervkittlande för testpatrullen som avgudar allt vad prinsar och prinsessor heter.

Uppdraget för dagen var visningen av slottsteatern ”April, april, teatern kan lura dig vart den vill”. En visning för barn som avslöjar teaterns trick och hemligheter, en värld av illusioner där allt egentligen är på låtsas. Spända av förväntan lyssnade barnen uppmärksamt på när guiden för dagen berättade om hur gammal och finurlig teatern är.  Med uppmaning att vara försiktig med föremålen och varsamhet med interiören med mera vandrade testpatrullen in i den mörka salongen. Ljusen fladdrade på väggarna och barnen blev alldeles tysta, spänningen var på topp. Guiden berättade inlevelsefullt om hur teaterns utseende inte är som man tror, sten är gips, levande ljus är elljus, dörrar som ser ut som dörrar är på låtsas och en massa andra hemligheter som vi inte kan avslöja..

Vi vandrar in bakom scenen som har ett genialt maskinsceneri i trä och tross som drivs helt för hand. En av världens bäst bevarade teaterscener från 1700 talet. Barnen lyssnar till vinden och åskan och gör sig bekanta med annan rekvisita som används för att lura teaterbesökarna i salongen. Barnen får verkligen vara med och känna, testa och se olika rekvisita, allt från lösskägg till riddarsvärd och även sätta tänderna i tårtan av kartong eller skapa ett porlande regn.

Under visningen finns möjlighet att kika in i teaterns vrår och här och där finns vackra 1700-tals kläder till barnens stora glädje, hur var det egentligen att bära de stora klänningarna och inte minst perukerna!

Från maj månad ordnas visningen ”I Gustavs fotspår- en resa till 1700 talet” då har man också möjlighet att prova 1700-talskläder. Barnens Turistguide fick möjligheten att göra en lite förprövning och detta kan varmt rekommenderas. Till och med äldsta pat rull medlemmen på 10 år som annars inte är så förtjust i att klä ut sig älskade denna aktivitet och ville helst inte gå därifrån. Att vara i den miljön, klä ut sig till riddare och se draken är svårslaget kan jag lova.

En nöjd testpatrull lämnade Drottningholm alldeles för tidigt, här hade vi absolut kunnat stanna längre, pysslat i Teaterboden, fikat i slottsparken och vinkat ännu mer till kungen. En riktig höjdare i vårsolen som passade samtliga i sällskapet, allt från 5 åringen till 41 åringen.

Läs mer om Drottningholms slottsteater här.