Intresset för att semestra klimatsmart ökar stort. Naturskyddsföreningen, SJ, Sverigeresor.se, Gröna Bilister och Vägverket har sammanställt uppgifter hur du kan förbättra familjens semester ur klimatsynpunkt.

Ibland är det svårt att veta vad som gäller för en klimatsmart semester. Helt klart är i alla fall att en resa i Sverige är bättre än en resa med flyg långt bort. Nedan får du tio tips för en naturvänligare semester.

1. Kör miljövänligt. Sänk farten. Hastighetsöverskridanden beräknas orsaka extra utsläpp av 700 000 ton koldioxid per år. Växla upp snabbt och kör alltid på högsta möjliga växel. Kör med jämnt gaspådrag och god framförhållning så slipper du bromsa och förlora rörelseenergi. Undvik tomgångskörning.

2. Lokal klimatmat. Handla på resmålet i stället för att bunkra upp på stormarknaden hemma. Välj lokal mat och lokala produkter så mycket som möjligt. Leta alltid efter KRAV-märkt mat.

3. Tåg är bäst. Flyg är sämst och grön eldriven tågtrafik är nästan alltid bäst om du inte väljer att ta dig fram för egen maskin med en cykel eller fotvandra. Hyr cykel och åk kollektivt på resmålet.

4. Rätt takt på båtmotorn. Gör dig av med miljökatastrofen 2-taktsmotorn till fritidsbåten och byt till 4-takt. Behåller du tvåtaktaren ska du köra den på alkylatbensin och inget annat. Ska du klippa sommarhusets gräs är ”handjagaren” bättre för både dig och miljön.

5. Håll huvudet lagom kallt i bilen. Tänk på att luftkonditioneringen kan öka bilens bränsleförbrukning med upp till 1 liter per 100 km.

6. Far och flyg. Flyg är egentligen alltid ett sämre alternativ men i valet mellan snabbfärjor eller flyg är flyget faktiskt att föredra. Det är farten som är boven i färjedramat.

7. Samåk på semestern. Att fylla upp transportmedlet i möjligaste mån är ett bra sätt att minska belastningen på miljön.

8. Grilla inte galet. Undvik att dra igång grillen med tändvätska, en elgrill är miljövänligare och dessutom säkrare.

9. Glöm inte lyset. Innan du reser, lämna hemmet i ett energisnålt skick, kolla att inte elektronik står standby och drar onödig el när du är borta.

10. Följ den utmärkta vägen. Miljömärkningen breder ut sig i allt fler branscher och nu finns det till exempel miljömärkta hotell.

Källor: Naturskyddsföreningen, SJ, Sverigeresor.se, Gröna Bilister, Vägverket.