Upptäck Krakow med dina barn

Inte långt bort, budgetvänligt, med många barnvänliga alternativ och massor att utforska för både stora och små. Detta gör Krakow till en ny klassiker bland de mest barnvänliga städerna i Europa.

Häng med och läs om vad som finns att göra i härliga Krakow med barnen. Här får vi fina tips och genuina förslag på vad som finns att göra från Weronika, stadsguide och tvåbarnsmamma som skriver bloggen Mitt Krakow: mittkrakow.se

Upptäck vad som finns att göra i Krakow med barnfamljen

Att ha barn behöver inte stoppa oss från att resa, och att resa med barn behöver inte betyda mycket stress – så länge man har planerat, förberett sig och hittat rätt destination. Som mamma av två små pojkar är jag verkligen medveten om vad det kan innebära att bara lämna huset med ungarna, för att inte tala om att resa tillsammans. Här dyker Krakow upp som ett bra alternativ, staden jag började uppskatta ännu mer när jag blev mamma.

Det finns inte massor med folk som det brukar vara i de andra europeiska städerna, så du behöver inte vara rädd för att ditt barn går vilse i folkvimlet. Ficktjuvarna är opopulära, så man kan verkligen känna sig säker. Dessutom får lokalbefolkningen familjer att känna sig välkomna. Här finns breda trottoarer och mycket utrymme som är anpassat för barn. Det finns gott om barnvänliga alternativ när det gäller kafféer och restauranger, där man lätt får plats med både barn och barvagn och där små gäster är mer än välkomna. Det finns även en lekplats överallt i staden, den roligaste i Gamla Stan heter „Plantuś” och befinner sig nära Arkeologiska Museet, 3 minuter till fots från Wawelslottet. Dessutom har vi lekparkerna „Dzikie Planty”, „Park Jordana” och „Park Krakowski”, för att nämna några alternativ.

Saker att göra i Krakow med barn 

Krakow har även tillräckligt med spännande fritids- och friluftsaktiviteter för både barn och vuxna: picknick i stadsparken Planty, båttur med pittoreska vyer längs floden Wisla, besök i botaniska trädgården och vattenlekparken (ett paradis för barn i alla åldrar) – bara för att nämna några. Staden erbjuder verkligen ett stort utbud av familjeanpassade aktiviteter. Här samlar jag några tips som passar bra för både de stora och de små:

  • Utsiktsballongen och pariserhjulet, som ger en oförglömlig utsikt över staden, särskilt över Gamla Stan och Wawelslottet. Det är bra att veta att gondolerna är anpassade för personer med funktionsnedsättning.
  • Museum för teknik – Spårvagnar, som befinner sig i de judiska kvarteren Kazimierz. Mitt emot museet finns ett ölbryggeri, så föräldrarna får också något för sig själva ☺
  • Waweldraken, som står vid Wisła floden under Wawelslottet och sprutar eld på riktigt!
  • Världens minsta godisfabrik „Ciuciu Cukier Artist, som erbjuder visningar för barn, där man går igenom hela produktionsprocessen och smakar på de varma sötsakerna.
  • Krakow Pinball Museum, en stor samling av flipperspel och arkadspel. Armbandet gäller hela dagen och inkluderar obegränsat spel på alla maskiner.
  • Krakil Museum för illusioner, en plats i Gamla Stan där illusioner möter fysik, optik och konst. Här kommer ni att testa hur lätt vi luras av våra sinnen.
  • Djurparken, som ligger 10 kilometer från stadens centrum, i den stora Wolski-skogen, en utmärkt plats för picknick eller skogsvandring under en varm dag.
  • Krakows flygmuseum, vars samlingar placeras på 8:e plats bland världens flygmuseer (de har till och med ett par svenska flygplan!) och Stanisław Lem Science Garden, som finns nära museet och som tillgängliggör naturvetenskap och teknik för barn och unga på ett roligt sätt.
  • En (eller fler ☺) scoop av Krakows godaste glass i glassaffären Good Lood, vars lokaler är utspridda överallt i staden.

Barnturen – intro till staden för hela familjen

Sist men inte minst, har jag ytterligare en tips på hur ni kan börja utforska staden: en barntur med mig som guide, under vilken både du och dina barn får uppleva ett härligt äventyr. Att ha barn med på resan öppnar oss för en långsammare, mer medveten inställning till en främmande kultur. Under turen får du som vuxen lära känna Krakow genom dina barns ögon. De får däremot en äventyrlig stadsupplevelse med ett antal engagerande och åldersanpassade uppdrag, som har att göra med Krakows historia, sagor, symboler och legender. En tur med idéer utformade för husets minsta följer både kulturutsikten och barns smak, med Krakows godaste varma choklad som fikapaus. Fängslande och lärorikt på en gång, gör turen att du inte längre ska behöva en barnvakt för att kunna upptäcka staden själv. Att skapa reseminnen tillsammans med våra barn och få delta i när de upptäcker världen är ju något fantastiskt för oss föräldrar. Det är redan nu vi får våra barn att uppleva världen och kulturen i bred bemärkelse.

Om du bestämmer dig att boka en barntur via mittkrakow.se gör jag mitt bästa för att skräddarsy den efter era behov och göra din resa till Krakow med barn till en oförglömlig storstadsweekend för hela familjen!

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.

Boka i förväg och hitta hit

Att gora i KrakowHär kommer några fakta om mig:

Jag heter Weronika och är en infödd krakowbo och auktoriserad stadsguide. Sedan tre år har jag guidat svensktalande turister i Krakow och för två år sedan skapade jag märket Mitt Krakow, inom vilket jag bl. a. sysslar med att guida de yngsta turisterna och hela familjer.

Se mer under länken mittkrakow.se

Kraków

Marii Konopnickiej 28

Marii Konopnickiej 28

Ludwinowska 2

Ludwinowska 2

Świętego Wawrzyńca 15

Świętego Wawrzyńca 15

Stare Miasto

Grodzka 38

Grodzka 38

Stradomska 15

Stradomska 15

Floriana Straszewskiego 15

Floriana Straszewskiego 15

aleja Kasy Oszczędności Miasta Krakowa 14

aleja Kasy Oszczędności Miasta Krakowa 14

Polish Aviation Museum

aleja Jana Pawła II 39

al. Pokoju 68

aleja Pokoju 68

I närheten av