Sydafrika -Langebaan

Förväntan inför vår lilla semester var stor, längtan att äntligen få komma iväg och se något nytt. Fem dagar känns kort, men för oss var det ett stort familjeevent.

Visste du att…

Att Sydafrika har 11 officiella språk. De officiella språken i Sydafrika är Zulu, Xhosa, Afrikaans, Engelska, Northern Sotho, Tswana, Southern Sotho, Tsonga, Swazi, Venda, Southern Ndebele.

Vår testpatrull består av mor och far i 40 års åldern, samt två söner. Ayden 6 år och Quinton 3 år.

 

Quinton gillar att testa allting i sin väg, alla knappar, lådor och fjärrkontoller i hotellrummet, samt temperaturen i poolen. Han står även för underhållningen för hela familjen på gott och ont. Ayden är något lungare och håller utkik efter djuren, speciellt ormar och andra reptiler. Han är förste pooltestare och det bästa som finns enligt Ayden är en pool som har olika höjdnivåer på vattnet.

Vi föräldrar tycker att det är härligt med strand och hav i normala temperaturer. Att prova på nya restauranger med spännande maträtter och vin är ett annat stort intresse för oss.

Just Langebaan och västkusten i Sydafrika är ännu inte jättepopulärt blad Skandinavier för att det är mindre känt än till exempel Kapstaden, Garden route och Krugerparken. Är man dock på sitt andra eller tredje besök i Mandelas hemland tycker jag att man ska överväga att bege sig hit. Detta för att se sig omkring och lära sig om historien av landet, samt se det vackra landskapet och vidga sina vyer.

Langebaan är en mysig liten fiskeby, men förutom fiske, finns givetvis även en mängd andra vattenaktiviteter för den mest äventyrliga. Om man är kitesurfare, så är detta himmelriket. Bra med vind och skapligt varmt vatten. De har ett stort utbud av restauranger och små cafeér, samt butiker där du kan köpa sovenirer och liknande. Stränderna är utav dess like, med underbara laguner och stora klättringsbara stenblock. Mindre safariturer på djurreservat i närheten, där vissa har alla stora fem eller några av dem. Rovdjuren är dock oftast i en annan del av parken, då de inte är lika stora som i Krugerparken.

Vägen till västkusten är samma väg man tar om man skulle åka från Kapstaden till Namibia. Vi stannade till vid West coast fossil park där man kan lära sig om hur det var på denna plats för många miljorner år sedan, samt söka efter fossiler i sanden och lära oss om historian kring parken. Detta var dock inte riktigt för mina söner, de var lite för unga för detta besök.

Ankomsten till Windtown hotel som ligger i början av huvudgatan som leder ned till kitesurfarnas himmelrike. Själva gatan är en läcker gågata med några väl utvalda restauranger och butiker som säljer sovenirer och annat smått och gott. Vårt hem för de kommande två nätterna och poolen var det första våra pojkar såg. Väl i rummet var dessa ganska små, men funkade absolut för vad vi behövde dem till. Vårt rum låg på markplan, vilket var väldigt skönt som barnfamilj. Inga trappor och närheten till både poolen och restaurangen var ett stort plus. I priset ingick givetvis frukost, vilket det oftast gör på gästhusen här i Sydafrika. Restaurangen erbjöd även lunch och middag, samt specialrätter med bra priser dagligen. Vi ger Windtown hotel 4 stjärnor.

Det finns mycket att göra både i Langebaan och området runt omkring, så som olika vattenland, farmbesök, vinprovningar med mera.

Vi besökte Sunny park, som är ett litet vattenland för de allra minsta, de har även minigolf, studsmattor och ett gammalt smutsigt lekrum. Barnen tyckte att det var roligt här, medan för mi gav det en 80 tals känsla och det var väldigt nedgånget. Då denna helg var väldigt varmt i hela västra Kapprovinsen ville alla bada och dessa pooler är små och inget för oss föräldrar då vi inte var tillåtna i poolen. Åk då hellre till Wacky adventures i Hopefiled, vilket är större och fräschare. Ett annat besök var till Plaasmol, vilket är uppbyggt på återvunnen plast. Väldigt sött och charmigt, kändes dock ganska övergivet, det kan hända att det var för att det var en mycket varm dag.

Efter två nätter var det dags för äventyr med djur, detta på safari. Vi packade återigen in oss i bilen och tog oss till Buffelsfontein djur och naturreservat. Här hade vi bokat deras campingplats, då vi reser i covidtider och tälten är uppresta och står ganska nära varandra fick vi hela bushcampen för oss själva. Vi uppskattade detta mycket! Vid ankomst fick vi följa vår guide i safaribilen längs en ringlig grusväg till platsen där tälten fanns. Vi utforskade direkt och gick upp över kullen, där fanns en hel hop med giraffer, det var alldeles underbart, vi har aldrig kommit så nära dessa ståtliga djur tidigare. Vi kände oss som Peter pan och de förlorade pojkarna, helt ensamma ute i ödemarken. Underbar könsla. Pojkarna älskade att vara ute i naturen och se alla djuren, mörkret, stjärnorna, framför allt ljuden från de grymtande lejonen. Det kändes som att lejonen var precis utanför tältet.

På morgonen gav vi oss ut på en guidad safaritur med andra gäster på lodgen, min äldsta var exhalterad medan den yngsta fortfarande är lite för ung för detta. Jag skulle inte säga att de har alla stora fem, men de har zebror, springbok, blesbok, wildebeest, noshörningar och mycket mer intressant för barn och vuxna. De har lejonen separat, då själva reservatet inte är stort nog. Farmen är familjeägd och de har även stugor med självhushåll, chalets och villor med självhushåll. Det finns en pool och en restaurang som är öppen till 17:00. Jag och barnen ger detta ställe 3 stjärnor, då vi önskar att de hade mer för barnen, så som en barnpool, en lekplats och en restaurang som är öppen längre. Man kan välja att åka på en kort safaritur, eller en lite längre. Vi valde den korta turen, då barnen fortfarande är unga.

Kort och gott bestod vår lilla semester i Langebaan med omgivning av sol, bad, lek, djur och natur och killarna älskade varje minut av upplevelsen.

Hitta hit

Langebaan

I närheten av

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.