Från familjevänliga hotell och resorts till äventyrliga utflykter och öluffning, Grekland erbjuder dig som reser med barn stor valfrihet. Oavsett om du vill ha en lat eller aktiv semester går det att kombinera med sådant som barnen gillar.

För dig som vill ha allt i ett finns bland annat Vings Sunwing Family Resorts. Till exempel succen Ocean Beach Club i Makrigialos på Kreta med sina familjesviter med direkt access till pool och strand, ett omfattande aktivitetsprogram för de små, ett eget miniland, lekfull barngympa i pool och fitness center, simskola, äventyrsspel, yoga och gympa för hela familjen, idol-tävlingen Mini Stars, minidisco och barnshower. Här finns även gott om aktiviteter för de lite äldre barnen i tonåren.

Den som vill ge sig ut på utflykter har många spännande alternativ att välja mellan. Varför inte det fantasieggande Metora i centrala Grekland? Här har naturen format ett berg till ett torn som kröns av ett kloster. Området har dessutom fina vandringsleder. Eller en båttur i de spektakulära Diros grottor på södra Peloponessos? För organiserade utfärder finns dessutom ett rikt utbud såväl hos researrangörerna som privata arrangörer.

De som verkligen vill klara sig på egen hand kan göra en klassisk grekisk öluff. Speciellt när man kommer bortom allfartsvägarna får man en chans att möta de vänliga – och barnvänliga – grekerna på deras egna villkor. Vilket kan vara nog så nyttigt och lärorikt för barnen. Det är en god idé att förboka hotell i vart fall för de första och sista nätterna. Men däremellan kan det vara spännande att improvisera. Det finns i princip alltid hotell, värdshus och lägenheter att kampera i.

Ett annat alternativ är att hyra segelbåt en eller ett par dagar. Här är det dock bra om familjen är båtvan redan innan, då det är mycket att tänka på och ett begränsat utrymme ombord. Samtidigt kan det ge fantastiska upplevelser. Glöm bara inte att ta försäkring och se till att all säkerhetsutrustning finns på plats och fungerar.

Det är också lärorikt att låta barnen komma i kontakt med nya matkulturer. Även om det grekiska köket kan tyckas vara vardagsmat för oss svenskar nu för tiden, så kan det inte mäta sig med den äkta upplevelsen på en liten lokal taverna. Ofta beställer man in många olika smårätter som man delar på, där var och en plockar med sin egen gaffel. Och de söta efterrätterna brukar alltid gå hem hos barnen.

Grekland har helt enkelt något för alla. Läs mer på ving.se/grekland