Semester med barn i Rom

Att besöka Rom tillsammans med barn är både spännande och lärorikt. Barnen brukar gilla att allting är annorlunda jämfört med hur det är i Sverige. Byggnaderna är äldre, det är mer liv och rörelse på gatorna, men tempot är lugnare än i andra storstäder. Chansen att man får sol under sin Rom-vistelse är mycket stor, då den dyker upp nästan varje dag.  Italienare är mycket förtjusta i barn och ni kan räkna med att era barn förmodligen kommer att få mycket uppmärksamhet, vilket de kanske inte är så vana vid hemifrån. Det lättaste sättet att ta sig fram på i Rom är att gå till fots och på de smala gatorna i centrum är det begränsat med trafik. Välj ett centralt beläget hotell eller B&B, så slipper ni tänka på eventuella transporter. De allra flesta barn känner redan till italiensk mat, vilket gör att de känner sig mer som hemma.

Semester med barn i Rom

En guidad tur

Det bästa sättet att lära känna Rom är genom en guidad tur med en auktoriserad guide som talar svenska. Den tur som barn brukar uppskatta mest är att besöka Colosseum, Palatinen & Forum Romanum, som är det arkeologiska området i Rom. Det är som en stor park där det finns mycket utrymme för barnen att röra sig fritt. Inne i  Colosseum får man höra berättelserna om cirkus, djurhetsningar och gladiatorer, företeelser som är intressanta att lära sig mer om för både barn och vuxna. På Palatinen finns resterna av det stora kejsarpalatset och utsikt över Cirkus Maximus. I Forum Romanun uppstod hela vår västerländska kultur  och där finns resterna av tempel och basilikor. Efter denna tur har man fått en bra uppfattning om hur det gick till när Romarriket uppstod, dess utveckling och fall.

 

En stadsvandring i Rom

En stadsvandring är också ett bra alternativ där man besöker både kända och mindre kända monument som t.ex. Trevi-fontänen, Spanska Trappan, Piazza Navona och Pantheon. I Roms stadsbild upplever man alla olika tidslager som flätas samman i byggnader och monument. Det finns gott om vackra fontäner på torgen och man kan dricka vattnet som fortfarande kommer till Rom genom de akvedukter som romarna byggde för 2000 år sedan. Ståliga obelisker mitt på torgen visar vägen till de mest berömda kyrkorna som är fulla av barockmålningar, skulpturer i marmor och storslagna mosaiker. En paus med en pizzabit, en  espresso eller en glass på något av de bästa ställena dit romarna själva går, hinner man också med under turen. Man kan även göra en tur som är helt inriktad på att prova olika sorters street food, vilket det finns ett stort utbud av i Rom, i kvarteren runt Campo de Fiori och Pantheon.

Upplev kulturavet i Rom

För konstintresserade barnfamiljer rekommenderas guidade turer i Vatikanmuseerna, Sixtinska kapellet & Peterskyrkan, de Kapitolinska museerna eller Galleria Borghese. Med en egen svensktalande guide är det mycket lättare att ta till sig all information och det finns tillfälle att ställa frågor.  Man kan också besöka kupolen på Peterskyrkan, varifrån man har en hänförande utsikt över hela staden.  Kyrkorna i Rom är fulla med konstverk och det är gratis inträde för att besöka dem. Det finns ett museum för barn som heter Explora som drivs i privat regi: https://www.mdbr.it/en/ Parco Biologico är en fin djurpark som ligger i den stora parken Villa Borghese mitt i Rom. Där finns både giraffer, lejon och elefanter i en vacker miljö: https://www.bioparco.it/en/home/

 

Utflykter från Rom

Det är lätt att ta sig till tågstationen Termini och därifrån åka till havet över dagen, t.ex. till den lilla kuststaden Anzio, som är känd för sina utmärkta fiskrestauranger och långa sandstränder. Det finns även direkttåg till Castelli Romani som är ett område i bergen med små städer som ligger sydöst om Rom, som är kända för sitt vin och sina enkla och rustika restauranger.  Det går snabbtåg till både Florens och Neapel, dit man hinner åka över dagen. Man kan ta en buss till Via Appia Antica och promenera längs den över tvåtusen år gamla vägen som kantas av antika gravar. Där kan man också besöka katakomberna, som är resterna av antika gravar under jord. Det finns lekparker i utkanten av centrum, men de är inte av lika hög standard som i Sverige.

 

Barnens favorit – italiensk pizza

Det roligaste för barnen är nog ändå att få äta pasta eller pizza på en trevlig kvartersrestaurang med mycket liv och rörelse. De tre pastarätter som är typiska för Rom är cacio e pepe, carbonara och amatriciana.  I Rom är pizzan tunn och knaprig i motsats till den napoletanska varianten som är mjuk och har en tjock kant. Man kan även beställa in olika små sidorätter som t.ex. suppli (risbollar med mozzarella och tomat- eller köttfärssås), filetti di baccalà (friterad torsk), bruschetta (grillat bröd med t.ex. tomater och olivolja) och fiori di zucca (friterade zucchiniblommor). Att gå på en glassbar som erbjuder massor av olika smaker, som kanske inte finns tillgängliga i Sverige, är också spännande för barnen. De kan själva välja vad de vill ha genom att peka genom glasrutan på de olika metallbehållarna med hemlagad glass.

Bästa tiden att besöka Rom

Så när är den bästa tiden att besöka Rom? Numera kommer turisterna under alla årets månader, så man kan inte längre prata om en lågsäsong.  Men mars är en bra månad, då det oftast är vackert väder och ännu inte alltför trångt bland de olika sevärdheterna. Oktober är känt för att vara en månad med en behaglig temperatur och vackert  väder med mycket sol, ungefär som svensk sommar när den är som bäst. Eller varför inte besöka Rom under julhelgerna, då huvudgatorna har vackra belysningar och affärerna tävlar om bästa skyltfönster. Det är mycket stämmningsfullt att besöka någon av de många   kyrkorna som anordnar julkonserter och ställer ut fantastiska julkrubbor.  Fram till den 8 januari finns den berömda marknaden på Piazza Navona där man firar La Befana, som är en snäll häxa som ger presenter och godis till barnen.

 

På min hemsida www.marianneguideirom.com kan ni se vilka olika guidade turer som jag erbjuder.

Om ni vill lära er mer om Rom kan ni följa mig på mitt Instagramkonto @marianneguideirom

0,0
Rated 0,0 out of 5
0,0 av 5 stjärnor (baserat på 0 recensioner)
Utmärkt0%
Mycket bra0%
Medel0%
Dåligt0%
Mycket dåligt0%

Det finns inga recensioner ännu. Bli den första som skriver en.

Boka i förväg och hitta hit

E-mail: marianneguideirom@gmail.com

Följ Marianne i hennes kanaler:

Marianne Guide in Rome & Art Historian (@marianneguideirom) • Instagram photos and videos

https://www.facebook.com/marianneguideirom/

Marianne guide i Rom

Rom

I närheten av